Jak po střevní chřipce přejít zpět na běžnou stravu

Jak po střevní chřipce přejít zpět na běžnou stravu

Publikováno: 21.05.2018

Zobrazení: 22061

Gastroenteritida obvykle netrvá dlouho a ve většině případů nevyžaduje lékařskou pomoc. Dokáže však člověka jak se patří potrápit. 

Bolesti hlavy a svalů, zvýšená teplota, malátnost a silná únava, nutkání na zvracení, břišní křeče nebo průjmy – to jsou typické projevy, které provázejí zánět žaludku a střev, lidově označovaný jako střevní chřipka. K tomu, aby odezněly, stačí zpravidla pár dní v klidu, s dietou a dostatečným pitným režimem. Tím to ale nekončí. Následuje proces zotavení, který trvá mnohdy déle než samotné onemocnění.

Organismus je oslabený a vyčerpaný po přestálé infekci, a je proto nezbytné, aby návrat k běžné stravě probíhal zvolna a postupně. Jestli se už nemůžete dočkat, až si po několika dnech nuceného půstu konečně pochutnáte na pečené kachně nebo jiných dobrotách, nechte si radši rychle zajít chuť.

Začněte suchary a dušenou mrkví

První sousta by měla obsahovat jen lehce stravitelné, netučné pokrmy, které nedráždí žaludek ani střeva. Vhodný je například banán, dušená mrkev, jablečný kompot, suchá rýže, piškoty, suchary či suché starší pečivo. Později můžete přidat také bramborovou kaši, dušenou zeleninu nebo kousek libové šunky. To vše ale pouze v malých porcích – nebojte se, hlady neumřete! Jezte pomalu a nehltejte a veškerou potravu se snažte v ústech důkladně rozmělnit, abyste žaludku ušetřili práci s trávením. Z nápojů jsou vhodné černé či bylinné čaje a čistá neperlivá voda.

Na čas se vyhněte cukru a laktóze

Některým potravinám byste se naopak měli úplně vyhnout. Tím se nemyslí jen zmíněná kachnička a podobné kalorické bomby, ale také mléčné výrobky – obsaženou laktózu (mléčný cukr) by totiž vaše střeva nemusela být schopna dostatečně zpracovat. Neuděláte chybu, když na pár týdnů přejdete ke konzumaci produktů s nižším obsahem laktózy, jako jsou například kefíry, polotučné a plnotučné tvarohy, zakysaná smetana nebo sýr cottage. Na čas také oželte sladkosti včetně slazených nápojů. Cukr dráždí oslabený žaludek. Místo limonády zkuste sklenici vody s kouskem citronu nebo pomeranče. Rozhodně se nesnažte nic uspěchat. Každý člověk je jiný. Někomu stačí k zotavení necelý týden, další potřebuje čtrnáct dní. Takže buďte trpěliví, vyhnete se tak dalším potížím.

Dodejte tělu přátelské bakterie

Po prodělaném průjmu je významně narušena rovnováha střevních bakterií, proto je vhodné doplnit také probiotika, živé mikroorganismy tvořící přirozenou součást vyvážené, správně fungující střevní mikroflóry, která pokrývá sliznici střeva. Probiotika můžete dodat tělu prostřednictvím běžné stravy: jogurty, podmáslí, kefír, kysané zelí a kvašená zelenina, fermentované sojové výrobky (miso, tempeh, nattó), korejský salát kimchi a některé druhy sýrů (například typu gouda, mozzarella nebo čedar). V lékárnách a na e-shopech jsou také volně k dostání potravinové doplňky, které obsahují ideální kombinaci probiotických bakterií a kvasinek. Jejich součástí mohou být i fruktooligosacharidy, které působí jako potrava a zdroj energie pro „přátelské“ bakterie.

Skoncujte s cestovatelským průjmem, užijte si dovolenou naplno!
01.07.2016

Skoncujte s cestovatelským průjmem, užijte si dovolenou naplno!

Průjem je noční můrou mnoha cestovatelů. Nenechte si zkazit dovolenou a buďte připraveni. Vybavte se vhodnými přípravky, dodržujte hygienické zásady, a aby se neobjevily nepříjemné obtíže, držte se následujících doporučení. Klidná a pohodová dovolená začíná u zdravého trávení!

Přečtěte si více
Zobrazení: 772
Vše o průjmu
07.06.2017

Vše o průjmu

Pro všechny známý, pro všechny nepříjemný průjem, může mít různé příčiny a také různé následky.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1500
Nové možnosti léčby průjmů
14.10.2014

Nové možnosti léčby průjmů

Nepříjemností zvanou průjem onemocněl podle průzkumu minimálně jednou za život každý člověk bez ohledu na věk, pohlaví čí pracovní pozici. Při průjmu je porušeno vstřebávání vody a některých dalších látek ze střeva zpět do krevního oběhu a navíc dochází k vysokým ztrátám tekutin.

Přečtěte si více
Zobrazení: 645
Trápí vás nebo vaše děti střevní chřipka? Pak vám poradíme, na co si dát pozor
19.01.2022

Trápí vás nebo vaše děti střevní chřipka? Pak vám poradíme, na co si dát pozor

Střevní chřipka, gastroenteritida, dokáže svým rychlým nástupem překvapit. I když jde o běžné onemocnění s poměrně rychlým průběhem, díky riziku dehydratace se v některých případech může změnit v život ohrožující onemocnění. Gastroenteritida naštěstí nemá dlouhého trvání a k zotavení dochází během několika málo dnů. Poradíme vám, jak přispět k rychlé rekonvalescenci.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1561
Střeva jsou víc, než se zdá
14.03.2020

Střeva jsou víc, než se zdá

V lidském těle zuří věčný boj – spojenci versus patogeny…

Přečtěte si více
Zobrazení: 3245
Dobré zažívání jako brána imunity dětí i dospělých
31.10.2022

Dobré zažívání jako brána imunity dětí i dospělých

Stav trávícího traktu úzce souvisí se zdravím celého organismu. Řada Biopron® představuje vysoce kvalitní probiotické produkty obsahující probiotické kmeny, které splňují přísné požadavky včetně prokázané životaschopnosti a odolnosti vůči kyselinám. Široká škála produktů pokrývá různé potřeby a cílové skupiny. Péče o střevní mikrobiom nejen dospělých, ale i těch nejmenších, se opravdu vyplatí, protože zdraví sídlí ve střevech!

Přečtěte si více
Zobrazení: 167
Nenechte si rozhodit zažívání
15.07.2020

Nenechte si rozhodit zažívání

Každý z nás se občas potýká s nadýmáním, zácpou nebo „těžkým" žaludkem. Nejčastěji za to mohou špatné stravovací návyky a stres. Kromě úprav životosprávy pomohou také některé bylinky.

Přečtěte si více
Zobrazení: 639
Probiotika mají příznivý vliv na průjem vyvolaný užíváním antibiotik
24.09.2012

Probiotika mají příznivý vliv na průjem vyvolaný užíváním antibiotik

Z  nové metaanalýzy vyplývá, že užívání probiotik je spojeno se snížením rizika vzniku průjmu, jakožto vedlejšího účinku vyvolaného užíváním antibiotik.

Přečtěte si více
Zobrazení: 719
Průjem může varovat před vážnou nemocí
30.10.2018

Průjem může varovat před vážnou nemocí

Nějakou tu běhavku prodělal asi každý z nás. Dlouhé hodiny strávené na toaletě v křečích, které nám obracejí vnitřnosti naruby, a kdy se každá minuta zdá být nekonečnou, jsou zážitkem, který bychom nepřáli snad ani svému nepříteli. O podobné patálie si mnohdy koledujeme tím, že sníme něco nevhodného (například tepelně špatně zpracované maso nebo kontaminované potraviny). Někdy ovšem průjem může signalizovat i něco mnohem závažnějšího.

Přečtěte si více
Zobrazení: 133847
Trápí vás chronický průjem?
30.09.2018

Trápí vás chronický průjem?

Mnoho vědeckých studií zaměřujících se na náš imunitní systém se v poslední době věnuje oblasti našich střev. Ukazuje se, že mohou mít přímou souvislost s kvalitou naší obranyschopnosti. Správně osídlená mikroflóra našich střev, tzv. mikrobiom je považován za jeden ze základních pilířů našeho zdraví. Jakmile je tato střevní rovnováha narušena mohou se objevovat různé potíže. Jedním z nich je chronický průjem.

Přečtěte si více
Zobrazení: 24928
Probiotika mohou zmírnit nadýmání u lidí se střevními poruchami
24.06.2011

Probiotika mohou zmírnit nadýmání u lidí se střevními poruchami

Vědci z univerzity v Severní Karolíně (USA) tvrdí, že denní příjem dvou probiotických kmenů může zmírnit symptomy nadýmání u lidí se střevními poruchami.

Přečtěte si více
Zobrazení: 579