Riziko cestovatelského průjmu nehrozí jen v daleké exotice
Publikováno: 06.06.2024
Zobrazení: 1825
Chystáte se na dovolenou? Pak si dejte pozor na jednu z nejčastějších zdravotních obtíží, se kterou se můžete na cestách setkat, a to je cestovatelský průjem. Nepříjemné zažívací obtíže však nehrozí jen v Indii, Thajsku, Latinské Americe a v zemích s nižším hygienickým standardem. Úporný průjem může zkazit dovolenou i v poměrně blízkém Egyptě a Turecku. Na letní dobrodružství proto připravte i své zažívání a užijte si vytouženou dovolenou ve zdraví.
Možné příčiny akutních průjmů
Až v 85 % případů jsou příčinou cestovatelských průjmů bakterie, které se do organismu dostanou prostřednictvím kontaminovaných potravin či vody. Jde o tzv. alimentární infekce neboli nákaza z jídla. Potraviny mohou být kontaminovány bakteriemi Salmonely, Campylobacter či Escherichia coli, nebo viry, které se vyskytují zejména v podobě rotavirových či norovirových infekcí. Za akutní průjem je považováno 5 až 10 řídkých stolic denně. Zažívací obtíže však mohou být projevem i známé „cestovní horečky", která je spojena s únavou z časového posunu, změnami klimatu, hektickými přípravami a strachem z létání. U senzitivních jedinců může být průjem také projevem zvýšené psychické zátěže, protože i ta se může do kvality zažívání promítnout. Příčinou cestovatelských průjmů může být náhlá změna ve stravovacích návycích. Pokud jste se celý rok stravovali zdravě a střídmě, akutní průjem může být nechtěnou „odměnou“ za exotické pochoutky, přejídání se a stravování se v pouličních fast foodech. Akutní průjem je, zvlášť na dovolené, velmi nepříjemný, nicméně malou útěchou může být, že průjem obvykle odezní během 4-6 dnů. Závažnější průběh a vyšší nároky na péči a pozornost vyžadují děti a starší osoby. Výběr destinace by proto měl být v souladu se zdravotním stavem a věkem cestujících.
Jak zklidnit rozhozené zažívání?
S prvními zažívacími obtížemi obvykle chuť na dovolenkové přejídání mizí. Žaludek pomohou zklidnit suchary, starší suché pečivo nebo malé množství rýže či brambory. Vhodné jsou také banány, strouhaná jablka a vařená mrkev. Při průjmu je důležitý zejména dostatek tekutin, a to nejlépe černý čaj, který je vhodné pít po doušcích, a pramenitá voda. Náhlá dehydratace může postihnout především děti a starší osoby, které hůře vnímají pocity žízně. Čím teplejší počasí, tím větší riziko dehydratace hrozí, a proto při jakýchkoliv pochybnostech raději vyhledejte lékaře, a to i na dovolené. V případě rizika dehydratace je vhodná orální rehydratační terapie, a to zejména u osob chronicky nemocných, u seniorů a u dětí. V lékárnách lze koupit orální rehydratační roztoky, které pomáhají organismu dodat sůl, glukózu a minerály, k jejichž ztrátám mohlo v důsledku průjmu dojít. Na dovolenou si proto nezapomeňte přibalit do zavazadla doplněk stravy ELOTRANS reload, sypkou směs na přípravu izotonického nápoje s elektrolyty, glukózou, a navíc s vitaminy, minerálními látkami a cholinem. Díky aktivním látkám je doplněk stravy ELOTRANS reload ideální k podpoře, vitalizaci a rehydrataci těla po sportovních aktivitách, při zvýšené námaze či vyčerpání, k rehydrataci při průjmu a při nejen letních volnočasových aktivitách (festivalech, koncertech apod.). Než vyrazíte na dovolenou, nezapomeňte si do kufru přibalit volně prodejné léky proti průjmům, protože průjem může potkat každého nadšeného cestovatele, a to i v tuzemsku.
Zásady hygieny pro cestovatele
Pokud chcete zmírnit riziko zažívacích obtíží, je vhodné se řídit několika opatřeními. V exotických destinacích používejte ke konzumaci jen balenou vodu, a to i na čištění zubů. Voda z kohoutku nemusí být vždy zdravotně nezávadná, tak proč zbytečně riskovat. V rámci prevence je vhodné také odolat pochutinám, které nabízejí pouliční prodejci. Ačkoliv zmrzlina a nápoje s ledem mohou vypadat lákavě, vyčkejte s ochutnávkou raději do hotelu, kde budou hygienické podmínky pro přípravu pokrmů a nápojů jistě lepší. Na tržištích raději zapomeňte na pestrou nabídku krájeného ovoce a raději si vyberte celé plody ve slupce, které si sami naporcujete. Vhodná není ani konzumaci syrového masa, ryb a dalších mořských živočichů.
Dodržujte zásady „šesti O"
-
Obchod: Pečlivě volte obchody, ve kde nakupujete potraviny. Sledujte, za jakých podmínek jsou potraviny skladovány. Nekupujte jídlo od pouličních prodavačů.
-
Originál: Používejte originálně zabalené potraviny (vodu, mléko, nanuky). Nenakupujte nebalené potraviny (zmrzlina), nedávejte si do vody led.
-
Otevřít: Zkontrolujte před užitím celistvost originálního balení.
-
Oloupat: Čerstvou zeleninu a ovoce vybírejte z těch druhů, které mají slupku a můžete ji sami oloupat bezprostředně před jídlem.
-
Omýt: Před konzumací ovoce a zeleninu omyjte balenou vodou, ruce důkladně omyjte mýdlem.
-
Ovařit: Dávejte přednost tepelně upraveným pokrmům.
Na dovolenou s doplňky stravy Biopron!
Ještě dlouho před tím, než se pustíte do balení kufrů, myslete na přípravu svého zažívání a zařaďte do jídelníčku doplňky stravy z řady Biopron pro podporu rovnováhy střevní mikrobioty. Biopron, to je řada vysoce kvalitních probiotických produktů obsahující probiotické kmeny, které splňují přísné požadavky včetně prokázané životaschopnosti a odolnosti vůči kyselinám. Široká škála produktů pokrývá různé potřeby a cílové skupiny. Pro náhlé situace nejen na cestách doporučujeme doplněk stravy Biopron FORTE, který obsahuje speciální kombinaci probiotických bakterií (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus) a probiotických kvasinek Saccharomyces boulardii doplněnou o prebiotické fruktooligosacharidy. Díky vysoké kvalitě surovin, použitým procesům a metodám balení je obsah probiotických kultur chráněn před vzdušnou vlhkostí a dalšími vnějšími vlivy, což zajišťuje jejich životnost a aktivaci až v zažívacím traktu na místě určení. Speciální technologie zpracování zajišťuje odolnost obsažených bakterií vůči žaludečním i žlučovým kyselinám, které se tak dostanou neporušené až do tlustého střeva. Biopron FORTE je vhodný doplněk stravy pro dospělé a děti již od 6. měsíce věku.
Probiotika: Probiotika jsou živé mikroorganismy, které, jsou-li podávány v adekvátním množství, přispívají ke zlepšení zdravotního stavu hostitele (definice FAO/WHO, 2002).
Prebiotika: Prebiotika jsou selektivně fermentované ingredience, které umožňují selektivní změny ve složení a/nebo aktivitě střevní mikrobioty, což má příznivý vliv na hostitelovo prospívání a zdravotní stav (definice Gibson, 2004).