Jak si užít dovolenou bez cestovatelského průjmu?

Jak si užít dovolenou bez cestovatelského průjmu?

Publikováno: 26.06.2025

Zobrazení: 1895

Chystáte se na dovolenou? Pak si dejte pozor na jednu z nejčastějších zdravotních obtíží, se kterou se můžete na cestách setkat, a to je cestovatelský průjem. Nepříjemné zažívací obtíže však nehrozí jen v Indii, Thajsku, Latinské Americe a v zemích s nižším hygienickým standardem. Úporný průjem může zkazit dovolenou i v poměrně blízkém Egyptě a Turecku. Na letní dobrodružství proto připravte i své zažívání a užijte si vytouženou dovolenou ve zdraví.

Co je „cestovatelský průjem“?

Cestovatelský průjem je jednou z nejčastějších zdravotních komplikací během dovolené. Jedná se o náhlé a časté řídké stolice, obvykle doprovázené křečemi břicha, nadýmáním, nevolností a únavou. Cestovatelský průjem způsobují hlavně bakterie (např. E. coli), viry (např. norovirus) a méně často paraziti. Problém bývá zejména v kontaminované vodě, jídle nebo špatné hygieně, a to i tam, kde byste to vůbec nečekali. Ačkoliv se cestovatelský průjem často spojuje s exotickými destinacemi, riziko hrozí i v Evropě nebo při cestách po Čechách. Riziko cestovatelského průjmu zvyšuje změna stravy, především konzumace rizikových potravin včetně těch, které jsou prodávány na trzích a ve stáncích rychlého občerstvení. Dobrou zprávou je, že cestovatelskému průjmu lze ve většině případů účinně předejít dodržováním několika jednoduchých zásad hygieny, výběru jídla a prevence.  

Faraonova či Montezumova pomsta

Věděli jste, že cestovatelský průjem nese název podle turistické oblasti, ve které se cestovatel nachází? Montezumova pomsta je typická pro Mexiko, Faraonova pomsta pro Egypt. Pravdou je, že s cestovatelským průjmem se lze nejčastěji setkat právě během dovolené v tropech a subtropech jako je např. Afrika, jižní Amerika, jihovýchodní Asie či Střední východ. „Montezumova pomsta“ a „Faraonova pomsta“ jsou poněkud poetická označení nepříjemného střevního problému. Montezuma II. byl aztécký císař, kterého v 16. století zajali a ponižovali španělští dobyvatelé a lidové označení „pomsta“ odkazuje na představu, že se Montezuma mstí všem cizincům, kteří „vstupují na jeho půdu“, a to právě střevními potížemi. Stejně tak se i starověcí faraoni se „mstí“ cizincům, kteří přijedou narušovat jejich zemi. „Pomsty“ vás mohou čekat ale také v Indonésii (Bali belly), v Indii (Delhi belly) a v Turecku (slangově Istanbulský expres). Všechna označení spojuje jedno: nepříjemné trávicí obtíže způsobené změnou prostředí, jídla a hygieny.  

Tři typy cestovatelského průjmu

Podle klinických projevů rozlišujeme tři typy cestovatelského průjmu.

  • Nejčastěji jde o vodnatý průjem (4 až 10 stolic denně) s inkubační dobou 1–3 dny. Probíhá bez horečky, přítomno bývá zvracení, nevolnosti a křeče v břiše. Obtíže ustoupí obvykle za 3–5 dnů.

  • Dyzenterický průjem bývá u 10–15 % cestovních průjmů. Vyvolavatelem je řada bakterií i parazitů. Může být doprovázen vysokou horečkou, citlivost v oblasti tlustého střeva, ve stolici je příměs čerstvé krve a hlenu.

  • Průjem trvající déle jak 14 dnů označujeme za perzistující, pokud trvá déle než 1 měsíc, jde o chronický nebo recidivující průjem. Původcem chronického průjmu jsou především paraziti, ale může jít i o průjem neinfekční etiologie. Chronický průjem provází nechutenství, plynatost, neurčité bolesti břicha, škroukání, úbytek tělesné hmotnosti.

Mikrobiologická diagnostika (kultivace a parazitologické vyšetření stolice) se u pacientů s průjmem cestovatelů provádí jen v případě déle trvající horečky, příměsi krve ve stolici, u průjmu, který neustupuje po léčbě, u recidivujícího nebo chronického průjmu a u onemocnění osob se sníženou obranyschopností. 

Možné příčiny akutních průjmů

Až v 85 % případů jsou příčinou cestovatelských průjmů bakterie, které se do organismu dostanou prostřednictvím kontaminovaných potravin či vody. Jde o tzv. alimentární infekce neboli nákaza z jídla. Potraviny mohou být kontaminovány bakteriemi Salmonely, Campylobacter či Escherichia coli, nebo viry, které se vyskytují zejména v podobě rotavirových či norovirových infekcí. Za akutní průjem je považováno 5 až 10 řídkých stolic denně. Zažívací obtíže však mohou být projevem i známé „cestovní horečky", která je spojena s únavou z časového posunu, změnami klimatu, hektickými přípravami a strachem z létání. U senzitivních jedinců může být průjem také projevem zvýšené psychické zátěže, protože i ta se může do kvality zažívání promítnout. Příčinou cestovatelských průjmů může být náhlá změna ve stravovacích návycích. Pokud jste se celý rok stravovali zdravě a střídmě, akutní průjem může být nechtěnou „odměnou“ za exotické pochoutky, přejídání se a stravování se v pouličních fast foodech. Akutní průjem je, zvlášť na dovolené, velmi nepříjemný, nicméně malou útěchou může být, že průjem obvykle odezní během 4-6 dnů. Závažnější průběh a vyšší nároky na péči a pozornost vyžadují děti a starší osoby. Výběr destinace by proto měl být v souladu se zdravotním stavem a věkem cestujících. 

Obsah obrázku obloha, budova, dezert/poušť, venkuObsah generovaný pomocí AI může být nesprávný.Během dovolené v Egyptě má až polovina turistů zažívací potíže. Nejvíce ohrožené jsou děti, senioři a osoby s oslabenou imunitou.

Pozor na rizikové potraviny a nápoje

Víte, jaké potraviny nejčastěji vedou ke vzniku cestovatelského průjmu? Máme pro vás přehled:

  • Led v nápojích, který se často vyrábí z kohoutkové nebo kontaminované vody. Riziko bohužel hrozí i v luxusních hotelech v zahraničí.

  • Syrová zelenina a saláty, často omývané nepřevařenou nebo znečištěnou vodou, která může obsahovat zbytky pesticidů či bakterií.

  • Neloupané ovoce, u kterého hrozí kontaminace špinavýma rukama nebo vodou. Myslete na to, že pro konzumaci je bezpečnější to ovoce, které si sami oloupete (banán, pomeranč).

  • Nedostatečně tepelně upravené maso a ryby. Zde je nutné počítat s rizikem výskytu bakterií jako Salmonella, E. coli, Listeria. Pozor na grilované maso s krvavým středem nebo syrové ryby (např. sushi)

  • Mléčné výrobky bez pasterizace (např. sýry z čerstvého mléka (na trzích, v malých podnicích), kde hrozí riziko výskytu Listeria monocytogenes.

  • Vejce a pokrmy z nich (např. majonéza, zmrzlina). Riziko způsobuje zejména špatné skladování nebo nedovaření. 

  • Pouliční jídlo (street food). I když jde o pokrmy na první pohled velmi lákavé, často jsou připravovány v nevyhovujících hygienických podmínkách. Hrozí ale i přenos bakterií i z rukou prodejce.

  • Nápoje z pochybných zdrojů. Vyhněte se raději domácím limonádám a čerstvým šťávám, které nebyly pasterizovány.

Zásady hygieny pro cestovatele

Pokud chcete zmírnit riziko zažívacích obtíží, je vhodné se řídit několika opatřeními. V exotických destinacích používejte ke konzumaci jen balenou vodu, a to i na čištění zubů. Voda z kohoutku nemusí být vždy zdravotně nezávadná, tak proč zbytečně riskovat. V rámci prevence je vhodné také odolat pochutinám, které nabízejí pouliční prodejci. Ačkoliv zmrzlina a nápoje s ledem mohou vypadat lákavě, vyčkejte s ochutnávkou raději do hotelu, kde budou hygienické podmínky pro přípravu pokrmů a nápojů jistě lepší. Na tržištích raději zapomeňte na pestrou nabídku krájeného ovoce a raději si vyberte celé plody ve slupce, které si sami naporcujete. Vhodná není ani konzumaci syrového masa, ryb a dalších mořských živočichů.  

Dodržujte zásady „šesti O"

  • Obchod: Pečlivě volte obchody, kde nakupujete potraviny. Sledujte, za jakých podmínek jsou potraviny skladovány. Nekupujte jídlo od pouličních prodavačů.  

  • Originál: Používejte originálně zabalené potraviny (vodu, mléko, nanuky). Nenakupujte nebalené potraviny (zmrzlina), nedávejte si do vody led.

  • Otevřít: Zkontrolujte před užitím celistvost originálního balení.

  • Oloupat: Čerstvou zeleninu a ovoce vybírejte z těch druhů, které mají slupku a můžete ji sami oloupat bezprostředně před jídlem.

  • Omýt: Před konzumací ovoce a zeleninu omyjte balenou vodou, ruce důkladně omyjte mýdlem.

  • Ovařit: Dávejte přednost tepelně upraveným pokrmům. 

Obsah obrázku osoba, jídlo, Svačinka, Lidská tvářObsah generovaný pomocí AI může být nesprávný.Cestovatelský průjem může překvapit kdekoliv, i v Čechách u stánků s rychlým občerstvením.

Jak zklidnit rozhozené zažívání?

S prvními zažívacími obtížemi obvykle chuť na dovolenkové přejídání mizí. Žaludek pomohou zklidnit suchary, starší suché pečivo nebo malé množství rýže či brambory. Vhodné jsou také banány, strouhaná jablka a vařená mrkev. Při průjmu je důležitý zejména dostatek tekutin, a to nejlépe černý čaj, který je vhodné pít po doušcích, a pramenitá voda. Náhlá dehydratace může postihnout především děti a starší osoby, které hůře vnímají pocity žízně. Čím teplejší počasí, tím větší riziko dehydratace hrozí, a proto při jakýchkoliv pochybnostech raději vyhledejte lékaře, a to i na dovolené. V případě rizika dehydratace je vhodná orální rehydratační terapie, a to zejména u osob chronicky nemocných, u seniorů a u dětí. V lékárnách lze koupit orální rehydratační roztoky, které pomáhají organismu dodat sůl, glukózu a minerály, k jejichž ztrátám mohlo v důsledku průjmu dojít. Na dovolenou si proto nezapomeňte přibalit do zavazadla doplněk stravy ELOTRANS reload, sypkou směs na přípravu izotonického nápoje s elektrolyty, glukózou, a navíc s vitaminy, minerálními látkami a cholinem. Díky aktivním látkám je doplněk stravy ELOTRANS reload ideální k podpoře, vitalizaci a rehydrataci těla po sportovních aktivitách, při zvýšené námaze či vyčerpání, k rehydrataci při nejen letních volnočasových aktivitách (festivalech, koncertech apod.). Než vyrazíte na dovolenou, nezapomeňte si do kufru přibalit volně prodejné léky proti průjmům, protože průjem může potkat každého nadšeného cestovatele, a to i v tuzemsku. 

Kdy vyhledat lékaře?

  • Průjem trvá déle než 3 dny

  • Objeví se krev ve stolici

  • Přidá se horečka nad 38,5 °C

  • Příznaky dehydratace (sucho v ústech, tmavá moč, slabost)

 Na dovolenou přibalte doplňky stravy Biopron!

Ještě dlouho před tím, než se pustíte do balení kufrů, myslete na přípravu svého zažívání a zařaďte do jídelníčku doplňky stravy z řady Biopron pro podporu rovnováhy střevní mikrobioty.Biopron, to je řada vysoce kvalitních probiotických produktů obsahující probiotické kmeny, které splňují přísné požadavky včetně prokázané životaschopnosti a odolnosti vůči kyselinám. Široká škála produktů pokrývá různé potřeby a cílové skupiny. Pro náhlé situace nejen na cestách doporučujeme doplněk stravy Biopron Forte, který obsahuje speciální kombinaci probiotických bakterií (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus) a probiotických kvasinek Saccharomyces boulardii doplněnou o prebiotické fruktooligosacharidy. Díky vysoké kvalitě surovin, použitým procesům a metodám balení je obsah probiotických kultur chráněn před vzdušnou vlhkostí a dalšími vnějšími vlivy, což zajišťuje jejich životnost a aktivaci až v zažívacím traktu na místě určení. Speciální technologie zpracování zajišťuje odolnost obsažených bakterií vůči žaludečním i žlučovým kyselinám, které se tak dostanou neporušené až do tlustého střeva. Biopron Forte je vhodný doplněk stravy pro dospělé a děti již od 6. měsíce věku.

  • Probiotika: Probiotika jsou živé mikroorganismy, které, jsou-li podávány v adekvátním množství, přispívají ke zlepšení zdravotního stavu hostitele (definice FAO/WHO, 2002).

  • Prebiotika: Prebiotika jsou selektivně fermentované ingredience, které umožňují selektivní změny ve složení a/nebo aktivitě střevní mikrobioty, což má příznivý vliv na hostitelovo prospívání a zdravotní stav (definice Gibson, 2004). 

Co přibalit do cestovní lékárničky?

Probiotika, s jejichž užíváním je doporučováno začít už pár dní před cestou. Naším tipem je Biopron Balance pro každodenní podporu rovnováhy střevní mikrobioty a Biopron Forte pro rovnováhu střevní mikrobioty na cestách nebo při průjmu.

  • Rehydratační roztoky

  • Léky proti průjmu (dle doporučení lékaři či lékárníka)

  • Aktivní uhlí nebo jiné adsorpční prostředky

  • Dezinfekční gel na ruce  

Obsah obrázku nápoj, jídlo, venku, nealkoholický nápojObsah generovaný pomocí AI může být nesprávný.

Jak si užít dovolenou ve zdraví? Buďte připraveni na náhlé situace, které se mohou v souvislosti s cestováním objevit.

Zdroje: 
www.biopron.cz
https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2012/06/03.pdf
Jak na cestovatelský průjem – rady a tipy | BENU.cz
Na cestovatelské střevní potíže zabírá nejlépe prevence! - Cestovní nemoci

 

 

 

Tento článek byl vytvořen ve spolupráci s: 

Mgr. Denisa Salvová

Absolvovala obor Rehabilitační psychosociální péče na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. Působila ve zdravotně sociální oblasti jako vedoucí poraden, terapeut a lektor kurzů pro pracovníky v pomáhajících profesích. V současné době se zajímá o oblast medicíny, zdravotnictví, zdravého životního stylu a psychologie.

Co by měla obsahovat letní lékárnička?
19.06.2025

Co by měla obsahovat letní lékárnička?

Dlouho očekávaná doba prázdnin a dovolených je konečně tady! To, co by vám určitě nemělo chybět, je „vyletněná“ lékárnička. Letní dobrodružství s sebou mohou přinést i nečekané příhody, které vyžadují rychlé ošetření či situace, na které se vyplatí být připraven. Co by taková letní lékárnička měla obsahovat? 

Přečtěte si více
Zobrazení: 474
Užívání proteinů: trend nebo skutečná potřeba?
04.06.2025

Užívání proteinů: trend nebo skutečná potřeba?

V posledních letech se proteiny staly doslova módním hitem. Proteinové tyčinky, nápoje a kaše zaplnily regály obchodů a lidé je konzumují často i bez hlubšího porozumění tomu, k čemu vlastně slouží. Jsou bílkoviny a oblíbené proteinové produkty a doplňky stravy skutečně tak důležité, nebo jde jen o marketingový trik?

Přečtěte si více
Zobrazení: 116
Skrytý cukr aneb sladké pasti jídelníčku
12.06.2025

Skrytý cukr aneb sladké pasti jídelníčku

Chcete si udržet zdravou hladinu cukru v krvi? Pak byste měli vědět, že cukry obsahují i potraviny, do kterých byste to vůbec neřekli. Víte, kolik cukru skutečně sníte, i když sladkosti vůbec nejíte? 

Přečtěte si více
Zobrazení: 329
ROZHOVOR: Co je důležité vědět o opalování?
10.06.2024

ROZHOVOR: Co je důležité vědět o opalování?

Léto je v plném proudu, a proto není od věci si připomenout, jaká pravidla při pobytu na slunci je třeba dodržovat. Na to, jak si užít slunce bez rizika, jsme se zeptali dermatoložky MUDr. Kateřiny Macháčkové. 

Přečtěte si více
Zobrazení: 250
ROZHOVOR: Abyste se ve své kůži cítili dobře
02.02.2024

ROZHOVOR: Abyste se ve své kůži cítili dobře

V jakém věku začít pečovat o pleť, chceme-li zmírnit projevy jejího předčasného stárnutí? Jak by měla vypadat správná denní rutina péče o pleť? Jak podpořit zdraví a krásu pleti zevnitř? Na to jsme se ptali MUDr. Lucie Rajské, Ph.D., vyhledávané a zkušené lékařky všeobecné, preventivní, laserové a estetické dermatologie, která je zároveň zakladatelka a vedoucí lékařka oblíbené Rajská Clinic. Lucii však můžete znát také z mnoha médií a jejího instagramového účtu, na kterém sdílí tipy, díky kterým může i Vaše pleť vypadat zdravě, svěže a mladě.   

Přečtěte si více
Zobrazení: 252