Fit recepty na večeře pro diabetiky
Publikováno: 14.04.2021
Zobrazení: 2401
Pravidelná a kvalitní strava je nezbytnou součástí života pacientů s diabetem. Nemocní s cukrovkou, jak je onemocnění laicky označováno, si musí pečlivě hlídat skladbu svého jídelníčku. Nejen diabetikům přinášíme několik tipů na zdravé večeře, které nejen báječně chutnají, ale jsou navíc i rychlé.
Co je diabetes?
Diabetem jsou označována onemocnění vyznačující se
zvýšenou hladinou krevního cukru. Za normálních okolností si organismus udržuje hladinu krevního cukru
, tzv. glykémii, mezi 3,8 a 5,6 mmol/l (nalačno). Po jídle může glykémie stoupnout, ale neměla by přesáhnout 7,8 mmol/l.
Diabetes a stravování
Základním doporučením pro pacienty s diabetem je
dodržování pravidelné a kvalitní stravy a současně zvýšení fyzické aktivity. Důležitým aspektem je kontrola množství sacharidů ve stravě. U diabetu II. typu je uplatňován redukční režim, je potřeba co nejvíce
omezit sacharidy v jídelníčku. Jakékoliv cukrovinky, sladké nápoje včetně kolových nejsou vhodné. Potraviny, které obsahují jednoduché sacharidy by se měly konzumovat v přiměřeném množství a době, kdy je hladina krevního cukru nižší nebo přiměřená. Při vysokých glykemiích by se tyto potraviny raději neměly konzumovat. Složené sacharidy (polysacharidy) se déle tráví, proto hladinu glykemie zvedají pomaleji. Nejrozšířenějším složeným sacharidem je škrob, který je hlavně v pekárenských výrobcích, ale také v bramborách, rýži, luštěninách apod. Pokud potravina obsahuje mimo škrobu i dostatek vlákniny (celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny, rýže natural, luštěniny) hladina glykémie bude stoupat pomaleji než po potravinách, které vlákninu neobsahují. Důležité je vyvarovat se alkoholu. Velice důležitá je edukace, pro správný výběr potravin je nutné vědět, co obsahují a vybírat si takové, které budou prospívat zdraví. Jídelníček by měl zahrnovat
pět až šest jídel denně v menších porcích s dostatkem všech potřebných látek, jako jsou minerální prvky a vitaminy. Součástí jídelníčku by mělo být celozrnné pečivo, mléko s nižším obsahem tuku, oříšky, ryby, libové maso, zelenina a ovoce
. Tipy na večeře, díky kterým udržíte hladinu cukru v krvi na těch optimálních hodnotách, vám přinášíme.
Celozrnné špagety s brokolicovým pestem
Ingredience: brokolice, piniové oříšky, parmazán, celozrnné špagety, olivový olej, chilli paprička, citron, bazalka, sůl, pepř.
Postup: Uvařenou brokolici uvaříme rozmačkáme vidličkou. Přidáme piniové oříšky, olivový olej a nastrouhanou kůru z citronu. Ochutíme chilli papričkou, citronovou šťávou, solí, pepřem a bazalkou. Směs vmícháme do uvařených špaget, posypeme parmazánem a servírujeme.
Pikantní polévka z červené čočky
Ingredience: červené čočka, mrkev, červená cibule, brambory, olej, zakysaná smetany, tuk, zeleninový vývar.
Postup: Cibulku zesklovatíme, přidáme nakrájenou mrkev, restujeme a poté zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a vsypeme propláchnutou červenou čočku. Menší bramboru nastrouháme najemno do polévky kvůli zahuštění. Osolíme, přidáme červenou paprikou a trochu chilli. Vaříme cca 20 minut do změknutí čočky a servírujeme. Polévku zdobíme lžící zakysané smetany. Polévka je bohatá na bílkoviny a vlákninu, ideální večeře.
Kuskusové rizoto s kuřecím masem a čerstvou zeleninou
Ingredience: kuřecí prsa, celozrnný kuskus, rajče, cuketa, okurka, cibule, rukola, červená paprika, olivový olej, sůl, pepř.
Postup: Na pánvi nasucho opečeme cibulku a na nudličky nakrájené kuřecí maso, které osolíme a opepříme. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu. Podlijeme trochou vody a dusíme. Mezitím si podle návodu připravíme kuskus. Rajče, okurku, papriku a rukolu nakrájíme na malé kousky a smícháme v misce s olivovým olejem. Poté vše smícháme dohromady a servírujeme jako zdravou a lehkou večeři.
Podpora optimální hladiny krevního cukru
K udržení hladiny krevního cukru přispívá
Dialevel. Jde o unikátní a vysoce kvalitní kombinaci výtažku ze skořice a chrómu
pro normální hladinu glukózy v krvi, obohaceno o kyselinu alfa-lipoovou.
Proč Dialevel?
- Skořice přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi.
- Chróm přispívá ke správnému metabolismu makroživin a přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi.
- Kyselina alfa-lipoová bývá někdy nazývána vitaminem B13.