Fit recepty na večeře nejen pro diabetiky
Publikováno: 09.04.2024
Zobrazení: 4530
14. dubna si každoročně připomínáme Světový den monitoringu diabetu, který již v roce 1950 vyhlásila Mezinárodní federace diabetu. Cílem tohoto významného dne je připomenout si důležitost sledování hodnot glykémie a zlepšit kvalitu života osob s diabetem. Nezbytnou součástí života pacientů s diabetem je pravidelná a kvalitní strava, a proto nejen diabetikům, kteří si musí pečlivě sledovat skladbu svého jídelníčku, přinášíme tipy na zdravé večeře.
Diabetes a jídelníček
Diabetem jsou označována onemocnění vyznačující se zvýšenou hladinou krevního cukru (tzv. glykémie), která se za normálních okolností pohybuje mezi 3,8 a 5,6 mmol/l (nalačno). Po jídle může glykémie stoupnout, ale neměla by přesáhnout 7,8 mmol/l. Základním doporučením pro pacienty s diabetem je dodržování pravidelné a kvalitní stravy a současně zvýšení fyzické aktivity. Důležitým aspektem je kontrola množství sacharidů ve stravě. U diabetu II. typu je uplatňován redukční režim, je potřeba co nejvíce omezit sacharidy v jídelníčku. Jakékoliv cukrovinky a sladké nápoje nejsou vhodné. Potraviny, které obsahují jednoduché sacharidy by se měly konzumovat v přiměřeném množství a v době, kdy je hladina krevního cukru nižší nebo přiměřená. Při vysokých glykemiích by se tyto potraviny raději neměly konzumovat vůbec. Složené sacharidy (polysacharidy) se déle tráví, proto hladinu glykemie zvedají pomaleji. Nejrozšířenějším složeným sacharidem je škrob, který je hlavně v pekárenských výrobcích, ale také v bramborách, rýži, luštěninách apod. Pokud potravina obsahuje mimo škrobu i dostatek vlákniny (celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny, rýže natural, luštěniny) hladina glykémie bude stoupat pomaleji než po potravinách, které vlákninu neobsahují. Důležité je vyvarovat se alkoholu. Pro správný výběr potravin je nutné vědět, co obsahují a vybírat si jen takové, které budou prospívat zdraví. Jídelníček by měl zahrnovat pět až šest jídel denně v menších porcích s dostatkem všech důležitých živin. Součástí jídelníčku by mělo být celozrnné pečivo, mléko s nižším obsahem tuku, oříšky, ryby, libové maso, zelenina a ovoce. Tipy na večeře, díky kterým udržíte hladinu cukru v krvi na optimálních hodnotách, vám přinášíme.
Celozrnné špagety s brokolicovým pestem
Ingredience: brokolice, piniové oříšky, parmazán, celozrnné špagety, olivový olej, chilli paprička, citron, bazalka, sůl, pepř.
Postup: Uvařenou brokolici uvaříme rozmačkáme vidličkou. Přidáme piniové oříšky, olivový olej a nastrouhanou kůru z citronu. Ochutíme chilli papričkou, citronovou šťávou, solí, pepřem a bazalkou. Směs vmícháme do uvařených špaget, posypeme parmazánem a servírujeme.
Pikantní polévka z červené čočky
Ingredience: červené čočka, mrkev, červená cibule, brambory, olej, zakysaná smetana, tuk, zeleninový vývar.
Postup: Cibulku zesklovatíme, přidáme nakrájenou mrkev, restujeme a poté zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a vsypeme propláchnutou červenou čočku. Menší bramboru nastrouháme najemno do polévky kvůli zahuštění. Osolíme, přidáme červenou papriku a trochu chilli. Vaříme cca 20 minut do změknutí čočky a servírujeme. Polévku zdobíme lžící zakysané smetany. Polévka je bohatá na bílkoviny a vlákninu, ideální večeře.
Kuskusové rizoto s kuřecím masem a čerstvou zeleninou
Ingredience: kuřecí prsa, celozrnný kuskus, rajče, cuketa, okurka, cibule, rukola, červená paprika, olivový olej, sůl, pepř.
Postup: Na pánvi nasucho opečeme cibulku a na nudličky nakrájené kuřecí maso, které osolíme a opepříme. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu. Podlijeme trochou vody a dusíme. Mezitím si podle návodu připravíme kuskus. Rajče, okurku, papriku a rukolu nakrájíme na malé kousky a smícháme v misce s olivovým olejem. Poté vše smícháme dohromady a servírujeme jako zdravou a lehkou večeři.
Podpořte optimální hladinu cukru v krvi prostřednictvím doplňku stravy Dialevel
Doplněk stravy Dialevel ze žluté řady od Walmarku představuje unikátní kombinaci tří aktivních látek (kyseliny alfa-lipoové, extraktu ze skořice a chrómu) pro normální hladinu cukru v krvi. Skořice přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi. Chróm přispívá ke správnému metabolismu makroživin a k udržení normální hladiny glukózy v krvi. Kyselina alfa-lipoová bývá někdy nazývána jako vitamin B13. Doplněk stravy Dialevel je vhodný i pro dlouhodobé užívání pro diabetiky, pre-diabetiky v režimu obecných preventivních opatření (dieta, cvičení), osoby s poruchou glukózové tolerance a osoby s nadváhou. Tento přípravek může snižovat hladinu glukózy v krvi.