Jídelníček při střevní chřipce
Publikováno: 23.04.2024
Zobrazení: 111150
Gastroenteritida, známá jako střevní chřipka, nemá i přes své označení s chřipkou nic společného. Gastroenteritida je zánět žaludku a střev, doprovázený zvracením a průjmem, nejčastěji jako následek konzumace zkaženého či nesprávně tepelně upraveného jídla. I když jde o časté a běžné onemocnění, které obvykle probíhá bez komplikací, je dobré vědět, jak na ně. Základem léčby je dostatek tekutin a vhodná strava. Poradíme vám, jaké potraviny by měl jídelníček obsahovat, abyste byli co nejdříve opět v kondici.
Střevní chřipka, průjem a zvracení
Typickým příznakem gastroenteritidy je průjem a zvracení, někdy doprovázené také zvýšenou teplotou. V průběhu onemocnění je stolice řídká, vodnatá, a kromě nevolnosti a zvracení, se mohou objevit také bolesti svalů, hlavy, kloubů a celková únava. Většinu postižených střevní chřipkou trápí jen průjmy, ale u chronicky nemocných osob, seniorů a malých dětí se mohou objevit i vážnější obtíže jako opakované zvracení, které může být příčinou závažné dehydratace organismu. Střevní chřipka většinou probíhá několik dní a k úzdravě dojde bez nutnosti vyhledat lékaře. Jiná situace však může nastat u dětí, chronicky nemocných a seniorů, kteří mohou být ohroženi komplikacemi, a proto doporučeno navštívit lékaře.
Nejčastější zdroje nákazy
Střevní chřipka se ve zvýšené míře objevuje v teplejším období roku, kdy je vyšší riziko toho, že se setkáme se zkaženými a nedostatečně tepelně upravenými pokrmy. A právě tolik oblíbená letní grilování, mohou způsobit, že pár dnů strávíme v posteli. Obezřetní bychom měli být také na letních dovolených, kdy ochutnáváme neznámé pokrmy a pochutiny prodávané ve stáncích na ulici. K nákaze může dojít také pouhým kontaktem s nakaženou osobou, pitím ze stejné sklenice s nemocným, ale i konzumací znečištěné vody a dlouho otevřených, nápojů. Střevní chřipka se může přenášet také vzduchem. V neposlední řadě je nutné zmínit nedodržování hygienických pravidel, které je častou příčinou vzniku střevních obtíží. Jde především o konzumaci neumyté zeleniny a ovoce, požívání potravin špinavýma rukama.
Dieta jako základ léčby střevní chřipky
Základem léčby střevních obtíží je dietní úprava běžného stravování, dostatek tekutin a klidový režim. Během střevních obtíží je zásadní pitný režim, protože díky zvracení a průjmům dochází ke ztrátě tekutin, což může nemocného ohrožovat ve vážných případech i na životě. Vhodný je černý čaj podávaný po lžičkách, tekutiny s obsahem iontů a neperlivé minerální vody. Nejen během zažívacích obtíží můžete namísto černých a ovocných čajů vyzkoušet čaje bylinné. Velmi oblíbená je např. máta, fenykl, meduňka a tymián, které jsou v souvislosti s podporou zažívání užívány od nepaměti. Jídelníček by měl v době obtíží obsahovat pouze lehce stravitelné potraviny jako jsou suchary, piškoty, pečivo, suchá rýže, brambory a banány. Po několika dnech lze do jídelníčku postupně zařazovat ostatní potraviny. V období obtíží je vhodné vyhnout se zejména mléčným výrobkům, které mohou dráždit zažívání.
Dieta den po dni
-
1.den není nutné jíst, jeden den půstu zdraví neohrozí. Vhodný je černý nebo bylinný čaj na zklidnění žaludku a střev, příp. neperlivá minerální voda. Doporučuje se rehydratační roztok, který je k dostání nejen v běžné síti lékáren, ale také na našem e-shopu. Rehydratační roztok je ideální mít doma a v případě silných průjmů a zvracení ho ihned podat. Nápoj dáváme raději často, v malých dávkách, nejlépe po lžičkách. Podáte-li najednou velké množství tekutin, může to vyvolat opětovné zvracení. Rehydratační roztok ELOTRANS reload v podobě sypké směsi na přípravu izotonického nápoje s elektrolyty, glukózou, vitaminy, minerálními látkami a cholinem je vhodný k vitalizaci a rehydrataci organismu, tak i u sportovců a všech, kteří chtějí svému tělu dopřát patřičnou dávku hydratace.
-
2 a 3. den je vhodné starší pečivo, suchary, suchá rýže a dušená mrkev.
-
4. a 5. den lze zařadit do jídelníčku brambory, nastrouhaná jablka a banány.
-
6. a 7. den, jste-li bez potíží, můžete postupně přecházet na běžnou stravu. Jídelníček by v prvních dnech neměl obsahovat sladkosti, sladké a sycené nápoje.
-
Další dny se vyvarujte tučným a kořeněným jídlům, zrajícím sýrům, nekysaným mléčným výrobkům, luštěninám, čerstvému a celozrnnému pečivu, nadýmavé zelenině a ovoci se slupkou a semínky.
Biopron, pro zdraví střevní mikrobioty
Říká se, že zdraví začíná ve střevech a něco na tom opravdu je. Ve střevech sídlí až 70 % imunitních buněk, a proto stav našich střev ovlivňuje i naše celkové zdraví. Pro podporu rovnováhy střevní mikrobioty doplňujte probiotika, přátelské bakterie, které příznivě ovlivňují složení vaší střevní mikrobioty, a tím také vaši celkovou kondici. Doplňky stravy Biopron® nabízí vysoce kvalitní probiotické produkty obsahující probiotické kmeny, které splňují přísné požadavky včetně prokázané životaschopnosti a odolnosti vůči kyselému prostředí žaludku, čímž se dostávají až do střeva. Široká škála produktů pokrývá různé potřeby a cílové skupiny, a to dokonce již děti od narození. Doplněk stravy Biopron FORTE oceníte nejen během náhlých situací v průběhu letních dovolených, ale kdykoliv během roku, kdy potřebujete podpořit rovnováhu střevní mikrobioty. Biopron FORTE obsahuje speciální kombinaci probiotických bakterií (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus) a probiotických kvasinek Saccharomyces boulardii doplněnou o prebiotické fruktooligosacharidy, tři aktivní složky = trojitá podpora obnovy rovnováhy střevní mikrobioty. Díky vysoké kvalitě surovin, použitým procesům a metodám balení je obsah probiotických kultur chráněn před vzdušnou vlhkostí a dalšími vnějšími vlivy, což zajišťuje jejich životnost a aktivaci až v zažívacím traktu na místě určení.
Prohlédněte si širokou nabídku doplňků stravy Biopron a dopřejte svým střevům í tu správnou péči. Biopron je vhodný pro péči o střevní mikrobiotu celé rodiny!