Jídelníček při střevní chřipce

Jídelníček při střevní chřipce

Publikováno: 23.04.2024

Zobrazení: 99106

Gastroenteritida, známá jako střevní chřipka, nemá i přes své označení s chřipkou nic společného. Gastroenteritida je zánět žaludku a střev, doprovázený zvracením a průjmem, nejčastěji jako následek konzumace zkaženého či nesprávně tepelně upraveného jídla. I když jde o časté a běžné onemocnění, které obvykle probíhá bez komplikací, je dobré vědět, jak na ně. Základem léčby je dostatek tekutin a vhodná strava. Poradíme vám, jaké potraviny by měl jídelníček obsahovat, abyste byli co nejdříve opět v kondici.  

Střevní chřipka, průjem a zvracení

Typickým příznakem gastroenteritidy je průjem a zvracení, někdy doprovázené také zvýšenou teplotou.  V průběhu onemocnění je stolice řídká, vodnatá, a kromě nevolnosti a zvracení, se mohou objevit také bolesti svalů, hlavy, kloubů a celková únava. Většinu postižených střevní chřipkou trápí jen průjmy, ale u chronicky nemocných osob, seniorů a malých dětí se mohou objevit i vážnější obtíže jako opakované zvracení, které může být příčinou závažné dehydratace organismu. Střevní chřipka většinou probíhá několik dní a k úzdravě dojde bez nutnosti vyhledat lékaře. Jiná situace však může nastat u dětí, chronicky nemocných a seniorů, kteří mohou být ohroženi komplikacemi, a proto doporučeno navštívit lékaře. 

Nejčastější zdroje nákazy

Střevní chřipka se ve zvýšené míře objevuje v teplejším období roku, kdy je vyšší riziko toho, že se setkáme se zkaženými a nedostatečně tepelně upravenými pokrmy. A právě tolik oblíbená letní grilování, mohou způsobit, že pár dnů strávíme v posteli. Obezřetní bychom měli být také na letních dovolených, kdy ochutnáváme neznámé pokrmy a pochutiny prodávané ve stáncích na ulici. K nákaze může dojít také pouhým kontaktem s nakaženou osobou, pitím ze stejné sklenice s nemocným, ale i konzumací znečištěné vody a dlouho otevřených, nápojů. Střevní chřipka se může přenášet také vzduchem. V neposlední řadě je nutné zmínit nedodržování hygienických pravidel, které je častou příčinou vzniku střevních obtíží. Jde především o konzumaci neumyté zeleniny a ovoce, požívání potravin špinavýma rukama.   

Dieta jako základ léčby střevní chřipky

Základem léčby střevních obtíží je dietní úprava běžného stravování, dostatek tekutin a klidový režim. Během střevních obtíží je zásadní pitný režim, protože díky zvracení a průjmům dochází ke ztrátě tekutin, což může nemocného ohrožovat ve vážných případech i na životě. Vhodný je černý čaj podávaný po lžičkách, tekutiny s obsahem iontů a neperlivé minerální vody. Nejen během zažívacích obtíží můžete namísto černých a ovocných čajů vyzkoušet čaje bylinné. Velmi oblíbená je např. máta, fenykl, meduňka a tymián, které jsou v souvislosti s podporou zažívání užívány od nepaměti. Jídelníček by měl v době obtíží obsahovat pouze lehce stravitelné potraviny jako jsou suchary, piškoty, pečivo, suchá rýže, brambory a banány.  Po několika dnech lze do jídelníčku postupně zařazovat ostatní potraviny. V období obtíží je vhodné vyhnout se zejména mléčným výrobkům, které mohou dráždit zažívání.  

Dieta den po dni

  • 1.den není nutné jíst, jeden den půstu zdraví neohrozí. Vhodný je černý nebo bylinný čaj na zklidnění žaludku a střev, příp. neperlivá minerální voda. Doporučuje se rehydratační roztok, který je k dostání nejen v běžné síti lékáren, ale také na našem e-shopu. Rehydratační roztok je ideální mít doma a v případě silných průjmů a zvracení ho ihned podat. Nápoj dáváme raději často, v malých dávkách, nejlépe po lžičkách. Podáte-li najednou velké množství tekutin, může to vyvolat opětovné zvracení. Rehydratační roztok ELOTRANS reload v podobě sypké směsi na přípravu izotonického nápoje s elektrolyty, glukózou, vitaminy, minerálními látkami a cholinem je vhodný k vitalizaci a rehydrataci organismu, tak i u sportovců a všech, kteří chtějí svému tělu dopřát patřičnou dávku hydratace.       

  • 2 a 3. den je vhodné starší pečivo, suchary, suchá rýže a dušená mrkev. 

  • 4. a 5. den lze zařadit do jídelníčku brambory, nastrouhaná jablka a banány.

  • 6. a 7. den, jste-li bez potíží, můžete postupně přecházet na běžnou stravu. Jídelníček by v prvních dnech neměl obsahovat sladkosti, sladké a sycené nápoje.

  • Další dny se vyvarujte tučným a kořeněným jídlům, zrajícím sýrům, nekysaným mléčným výrobkům, luštěninám, čerstvému a celozrnnému pečivu, nadýmavé zelenině a ovoci se slupkou a semínky. 

Biopron, pro zdraví střevní mikrobioty

Říká se, že zdraví začíná ve střevech a něco na tom opravdu je. Ve střevech sídlí až 70 % imunitních buněk, a proto stav našich střev ovlivňuje i naše celkové zdraví. Pro podporu rovnováhy střevní mikrobioty doplňujte probiotika, přátelské bakterie, které příznivě ovlivňují složení vaší střevní mikrobioty, a tím také vaši celkovou kondici. Doplňky stravy Biopron® nabízí vysoce kvalitní probiotické produkty obsahující probiotické kmeny, které splňují přísné požadavky včetně prokázané životaschopnosti a odolnosti vůči kyselému prostředí žaludku, čímž se dostávají až do střeva. Široká škála produktů pokrývá různé potřeby a cílové skupiny, a to dokonce již děti od narození. Doplněk stravy Biopron FORTE oceníte nejen během náhlých situací v průběhu letních dovolených, ale kdykoliv během roku, kdy potřebujete podpořit rovnováhu střevní mikrobioty. Biopron FORTE obsahuje speciální kombinaci probiotických bakterií (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus) a probiotických kvasinek Saccharomyces boulardii doplněnou o prebiotické fruktooligosacharidy, tři aktivní složky = trojitá podpora obnovy rovnováhy střevní mikrobioty. Díky vysoké kvalitě surovin, použitým procesům a metodám balení je obsah probiotických kultur chráněn před vzdušnou vlhkostí a dalšími vnějšími vlivy, což zajišťuje jejich životnost a aktivaci až v zažívacím traktu na místě určení.
 

Prohlédněte si širokou nabídku doplňků stravy Biopron a dopřejte svým střevům í tu správnou péči. Biopron je vhodný pro péči o střevní mikrobiotu celé rodiny!
 

 

 

Tento článek byl vytvořen ve spolupráci s: 

Mgr. Denisa Salvová

Absolvovala obor Rehabilitační psychosociální péče na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. Působila ve zdravotně sociální oblasti jako vedoucí poraden, terapeut a lektor kurzů pro pracovníky v pomáhajících profesích. V současné době se zajímá o oblast medicíny, zdravotnictví, zdravého životního stylu a psychologie.

Přírodní extrakty umí nejen povzbudit
18.04.2024

Přírodní extrakty umí nejen povzbudit

Potřebujete na jaře „dobít baterky“ přírodní cestou? V tom případě pro vás máme tipy na doplňky stravy, které podpoří nejen energii, ale také zdraví. Seznamte se s aktivními látkami přírodního původu, které podpoří psychickou i fyzickou kondici a vnesou jarní svěžest a vlnu energie do vašich životů.  

Přečtěte si více
Zobrazení: 380
Fit recepty na večeře nejen pro diabetiky
09.04.2024

Fit recepty na večeře nejen pro diabetiky

14. dubna si každoročně připomínáme Světový den monitoringu diabetu, který již v roce 1950 vyhlásila Mezinárodní federace diabetu. Cílem tohoto významného dne je připomenout si důležitost sledování hodnot glykémie a zlepšit kvalitu života osob s diabetem. Nezbytnou součástí života pacientů s diabetem je pravidelná a kvalitní strava, a proto nejen diabetikům, kteří si musí pečlivě sledovat skladbu svého jídelníčku, přinášíme tipy na zdravé večeře.

Přečtěte si více
Zobrazení: 3950
Jak na jaře podpořit dětskou imunitu?
03.04.2024

Jak na jaře podpořit dětskou imunitu?

Na jaro se těšíme všichni, i když rodiče malých dětí možná o něco méně. Jarní proměnlivé počasí a dětský kolektiv patří k častým příčinám zvýšeného výskytu respiračních onemocnění, a představuje tak riziko zvýšených absencí nejen dětí ve škole, ale také rodičů v zaměstnání. Mnozí rodiče se proto zajímají, jak podpořit dětskou imunitu.

Přečtěte si více
Zobrazení: 453
ROZHOVOR: Příčin neplodnosti je bohužel velmi mnoho
15.04.2024

ROZHOVOR: Příčin neplodnosti je bohužel velmi mnoho

V České republice se neplodnost týká až 20 % párů a jejich počet bohužel stále roste. O diagnóze neplodnosti hovoří lékaři v případě, že pár není schopen počít při pravidelném nechráněném pohlavním styku po dobu minimálně alespoň jednoho roku. Na vině může být problém jak na straně ženy, tak i muže. Příčina může být však také neznámá. Po jak dlouhé době snažení vyhledat odbornou pomoc, na jaké vyšetření se připravit a zda může být prevencí neplodnosti mražení vajíček, jsme se zeptali MUDr. Nicole Mardešićová, MHA, vedoucí lékařky Pronatal Group.

Přečtěte si více
Zobrazení: 70
ROZHOVOR: Abyste se ve své kůži cítili dobře
02.02.2024

ROZHOVOR: Abyste se ve své kůži cítili dobře

V jakém věku začít pečovat o pleť, chceme-li zmírnit projevy jejího předčasného stárnutí? Jak by měla vypadat správná denní rutina péče o pleť? Jak podpořit zdraví a krásu pleti zevnitř? Na to jsme se ptali MUDr. Lucie Rajské, Ph.D., vyhledávané a zkušené lékařky všeobecné, preventivní, laserové a estetické dermatologie, která je zároveň zakladatelka a vedoucí lékařka oblíbené Rajská Clinic. Lucii však můžete znát také z mnoha médií a jejího instagramového účtu, na kterém sdílí tipy, díky kterým může i Vaše pleť vypadat zdravě, svěže a mladě.   

Přečtěte si více
Zobrazení: 173