Jídelníček při střevní chřipce
Publikováno: 04.11.2025
Zobrazení: 126931
S příchodem chladnějších měsíců se většina z nás soustředí hlavně na podporu imunity, což je pochopitelné. Jenže podzim a zima s sebou nepřinášejí jen rýmu a kašel, ale každoročně na podzim přibývá také případů akutních střevních infekcí virového původu, známých jako „střevní chřipka“. I když jde o časté a běžné onemocnění, které obvykle probíhá bez komplikací, je dobré vědět, jak na ně. Víte, jak se při střevních obtížích stravovat, abyste byli co nejdříve fit?
Střevní chřipka není chřipka
Gastroenteritida, lidově střevní chřipka, nemá i přes své označení s chřipkou nic společného. Virové gastroenteritidy způsobují nejčastěji noroviry, rotaviry a adenoviry. Napadají sliznici tenkého a tlustého střeva, kde narušují přirozenou rovnováhu střevní mikrobioty a vstřebávání živin. Gastroenteritida je zánět žaludku a střev, doprovázený zvracením a průjmem, někdy také zvýšenou teplotou. V průběhu onemocnění je stolice řídká, vodnatá, a kromě nevolnosti a zvracení se mohou objevit bolesti svalů, hlavy, kloubů a celková únava. Většinu postižených střevní chřipkou trápí jen průjmy, ale u chronicky nemocných osob, seniorů a malých dětí se mohou objevit i vážnější obtíže jako opakované zvracení, které může být příčinou závažné dehydratace organismu. Střevní chřipka většinou probíhá několik dní a k úzdravě dojde bez nutnosti vyhledat lékaře. Jiná situace však může nastat u dětí, chronicky nemocných a seniorů, kteří mohou být ohroženi komplikacemi, a proto je lépe, když v případě střevních obtíží vyhledají lékaře.
Jak poznat, že jde o střevní chřipku?
-
průjem (3 a více řídkých stolic za 24 hodin)
-
křeče v břiše a nadýmání
-
horečka
-
nevolnost a zvracení
-
malátnost a celková slabost
-
žízeň
-
nechutenství
-
bolest hlavy, kloubů a svalů
Nejčastější střevní infekce
V našich podmínkách jsou nejčastějšími střevními obtížemi salmonelózy, kampylobakteriózy, enterotoxikózy neboli otravy z potravin a virové gastroenteritidy vyvolané rotaviry, střevními adenoviry, caliciviry a astroviry. Salmonelózy a kampylobakteriózy se vyskytují v kterémkoliv věku, převážně však u dětí. Zvýšený výskyt těchto onemocnění je vázán na letní a podzimní měsíce roku. Rotavirové infekce se nejčastěji objevují u dětí do 3-5 let věku, onemocnění vyvolané caliciviry se vyskytují především u školních dětí. U obou virových nákaz je typická zimní a jarní sezónnost.
Akutní střevní virové infekce jsou časté na podzim a v zimě
Ačkoliv se mnozí domnívají, že střevní chřipkou se lze nakazit pouze v letních měsících, jde o velký omyl. Se střevní chřipkou se nesetkáváme jen v důsledku konzumace zkažených a nedostatečně tepelně upravených pokrmů. K nákaze může dojít kontaktem s nakaženou osobou, pitím ze stejné sklenice s nemocným, ale i konzumací znečištěné vody a dlouho otevřených, nápojů. Střevní chřipka se může přenášet také vzduchem. Příčinou je i nedodržování hygienických pravidel včetně konzumace neumyté zeleniny a ovoce a požívání potravin špinavýma rukama.
Proč na podzim a v zimě dochází k nárůstu virových střevních infekcí?
-
Více času trávíme v uzavřených prostorách a viry se snadno přenášejí kapénkami a kontaktem s kontaminovanými předměty.
-
Oslabená imunita způsobená nedostatkem slunce, vitaminu D a pohybu, což snižuje přirozenou obranyschopnost organismu.
-
V zimě v jídelníčku chybí čerstvé potraviny s vlákninou a probiotiky, které přispívají k rovnováze střevní mikrobioty.
-
Zvýšený kontakt v kolektivech. Školky, školy i pracoviště jsou ideálním prostředím pro šíření virů.
Dodržování hygienických pravidel je základem udržení zdraví v kolektivech. Proč je dodržování těchto opatření důležité, by měly vědět i malé děti.
Jak se přenáší střevní chřipka?
Původci střevní chřipky mohou být bakteriálního původu (Salmonella, Campylobacter) nebo virového původu (rotaviry či noroviry). Virové střevní chřipky způsobují hlavně rotavirové infekce a mívají těžší průběh. Přenášejí se fekálně-orální cestou, tedy přímým kontaktem s nakaženou osobou. K nákaze může dojít např. při podání rukou, dotekem kontaminované plochy např. u nákupního vozíku, kliky u dveří, záchodového prkénka a dotekem předmětů na veřejných místech. Inkubační doba je od 1 do 3 dnů od kontaktu s nákazou. Noroviry jsou typické pro větší kolektivy (např. zdravotnická zařízení, domovy pro seniory). K přenosu dochází jednak kontaktem s nakaženou osobou, ale i kontaminovanými potravinami, vzduchem i vodou.
Dieta jako základ léčby střevní chřipky
Základem léčby střevních obtíží je dietní úprava běžného stravování, dostatek tekutin a klidový režim. Během střevních chřipky je zásadní pitný režim, protože díky zvracení a průjmům dochází ke ztrátě tekutin, což může nemocného. Vhodný je černý čaj podávaný po lžičkách, tekutiny s obsahem iontů a neperlivé minerální vody. Nejen během zažívacích obtíží vyzkoušejte místo černých a ovocných čajů čaje bylinné. Velmi oblíbená je např. máta, fenykl, meduňka a tymián, které jsou v souvislosti s podporou zažívání užívány od nepaměti. Jídelníček by měl v době střevních obtíží obsahovat pouze lehce stravitelné potraviny jako jsou suchary, piškoty, pečivo, suchá rýže, mrkev, brambory a banány. Po několika dnech lze do jídelníčku postupně zařazovat ostatní potraviny. Pozor na mléčné výrobky, které mohou dráždit zažívání.
Při střevních obtížích neexperimentujte a vsaďte na osvědčenou klasiku, kterou je vařená rýže.
Dieta při střevní chřipce den po dni
-
1.den není nutné jíst, jeden den půstu zdraví neohrozí. Vhodný je černý nebo bylinný čaj na zklidnění žaludku a střev, příp. neperlivá minerální voda. Doporučuje se rehydratační roztok. Rehydratační roztok je ideální mít doma po ruce a v případě průjmu a zvracení ho ihned podat. Nápoj pijeme v malých dávkách, nejlépe po lžičkách. Podáte-li najednou velké množství tekutin, může to vyvolat opětovné zvracení. Vyzkoušejte také doplněk stravy ELOTRANS reload v podobě sypké směsi na přípravu izotonického nápoje s elektrolyty, glukózou, vitaminy, minerálními látkami a cholinem vhodný k podpoře, vitalizaci a rehydrataci organismu, také u sportovců a všech, kteří chtějí svému tělu dopřát patřičnou dávku hydratace.
-
2 a 3. den je vhodné starší pečivo, suchary, suchá rýže a dušená mrkev.
-
4. a 5. den lze zařadit do jídelníčku brambory, nastrouhaná jablka a banány.
-
6. a 7. den, jste-li bez potíží, můžete postupně přecházet na běžnou stravu. Jídelníček by v prvních dnech neměl obsahovat sladkosti, sladké a sycené nápoje.
-
Další dny se vyvarujte tučným a kořeněným jídlům, zrajícím sýrům, nekysaným mléčným výrobkům, luštěninám, čerstvému a celozrnnému pečivu, nadýmavé zelenině a ovoci se slupkou a semínky.
Po prodělání střevní chřipky je vhodná domácí strava. Kuřecí polévka je na zažívání ideální.
Jak virové infekce ovlivňují rovnováhu střevní mikrobioty?
Při střevní infekci může docházet k narušení rovnováhy střevní mikrobioty, ubývá „hodných“ bakterií a přemnožují se ty patogenní. To může způsobit delší rekonvalescenci, nadýmání, citlivost břicha nebo ovlivnit imunitu, protože 70 % imunitních buněk se nachází ve střevech. Obnova mikrobioty je proto po prodělané střevní chřipce přínosná. V jídelníčku by neměla chybět strava bohatá na probiotika a prebiotika (např. kysané potraviny, kefír, probiotické doplňky) a dostatek tekutin. Když se staráte o svá střeva, podporujete tím celkové zdraví.
Jak pečovat o rovnováhu střevní mikrobioty po střevní chřipce?
-
Mějte v jídelníčku dostatek probiotik a vlákniny (např. jogurty, kysané zelí).
-
Základem zdraví je pestrá a vyvážená strava. Jezte pravidelně teplá jídla, vyhýbejte se přejídání a nezdravým potravinám.
-
Dbejte na hygienu. Myjte si ruce po každém kontaktu s veřejnými povrchy a před jídlem. V kolektivech používejte vlastní ručník, hrnek i příbor.
-
Dodržujte zdravý pitný režim, nejlepší je obyčejná voda.
Biopron, pro zdraví střevní mikrobioty
Říká se, že zdraví začíná ve střevech. Ve střevech sídlí až 70 % imunitních buněk, a proto stav našich střev ovlivňuje i naše celkové zdraví. Pro podporu rovnováhy střevní mikrobioty doplňujte probiotika, přátelské bakterie, které příznivě ovlivňují složení střevní mikrobioty, a tím také vaši celkovou kondici. Doplňky stravy řady Biopron nabízí vysoce kvalitní probiotické produkty obsahující probiotické kmeny, které splňují přísné požadavky včetně prokázané životaschopnosti a odolnosti vůči kyselému prostředí žaludku, čímž se dostávají až do střeva. Široká škála produktů pokrývá různé potřeby a cílové skupiny, a to dokonce již děti od narození.
-
obsahuje speciální kombinaci probiotických bakterií (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus) a probiotických kvasinek Saccharomyces boulardii doplněnou o prebiotické fruktooligosacharidy,
-
tři aktivní složky = trojitá podpora obnovy rovnováhy střevní mikrobioty,
-
pro podporu rovnováhy střevní mikrobioty na cestách nebo při průjmu.
Prohlédněte si širokou nabídku doplňků stravy Biopron a dopřejte svým střevům tu správnou péči. Biopron je vhodný pro péči o střevní mikrobiotu celé rodiny!
Zdroje:
www.biopron.cz/produkty/nejen-na-cesty/biopron-forte
www.internimedicina.cz/pdfs/int/2005/09/10.pdf
www.benu.cz/co-je-strevni-chripka-a-jak-dlouho-trva
www.drmax.cz/pece-o-zdravi/strevni-chripka
www. euc.cz/clanky-a-novinky/clanky/strevni-chripka-priznaky-prevence-a-lecba/