Jídelníček při střevní chřipce

Jídelníček při střevní chřipce

Publikováno: 24.03.2020

Zobrazení: 29

Gastroenteritida, lidově řečeno střevní chřipka. Přes své označení nemá gastroenteritida s chřipkou žádnou spojitost, bývá takto označována. Gastroenteritida je zánět žaludku a střev, provázené zvracením a průjmem. Onemocnění způsobují viry, bakterie nebo parazité, které do organismu mohou proniknout nejčastěji prostřednictvím zkaženého nebo nesprávně připraveného jídla. I když jde o onemocnění dobře léčitelné, je dobré vědět, jak na ně. Základem léčby je totiž dostatek tekutin a vhodná strava. Co jíst a pít při střevní chřipce, abychom byli co nejdříve fit?

Střevní chřipka, to je průjem a zvracení

Typickým příznakem střevní chřipky je průjem a zvracení, někdy doprovázené také zvýšenou teplotou.  Stolice je řídká, vodnatá, někdy s příměsí hlenu a krve. Kromě únavy, nevolnosti a zvracení se mohou nemocní potýkat s bolestmi svalů, hlavy, kloubů. Většina nemocných projde střevní chřipkou jen s průjmy, ale u oslabených jedinců a malých dětí se objevuje nevolnost a opakované zvracení a hrozí tělu nebezpečná dehydratace. Střevní chřipka většinou probíhá několik dní a nemocný se vyléčí sám vhodnou dietou. Jiná situace nastává u dětí, oslabených lidí a seniorů. U těch je nutné, zvláště při déletrvajících příznacích navštívit lékaře.
 

Zkažené nebo nesprávně připravené jídlo je nejčastějším zdrojem nákazy

Příčinou střevní chřipky jsou bakterie nebo viry, které způsobí v žaludku nebo ve střevech zánět. Zdroje nákazy jsou různé:
 
  • Zkažené jídlo je nejčastějším zdrojem nákazy.  
 
  • Nesprávně připravené jídlo například při přípravě může dojít ke kontaktu například zeleniny, která se konzumuje syrová se syrovým masem nebo jen s prkýnkem, na kterém bylo opracováno syrové maso, které však projde tepelným ošetřením a zelenina už ne, odborně křížová kontaminace.
 
  • K nákaze může dojít kontaktem s nakaženou osobou, pitím ze stejné sklenice s nemocným, ale i konzumací znečištěné vody a dlouho otevřených, starých nápojů
 
  • Střevní chřipka se může přenášet také vzduchem.
 
  • Nedodržování hygienických pravidel je častou příčinou vzniku střevních obtíží. Jde především o konzumaci neumyté zeleniny a ovoce, požívání potravin špinavýma rukama a styk s výkaly.
 

Dieta jako základ léčby střevní chřipky

Základem léčby střevních obtíží je dietní úprava běžného stravování. Zásadní v léčbě je pitný režim. Při střevní chřipce dochází ke ztrátě tekutin, které je nutné doplnit. V případě zvracení není doporučováno pít vodu, ale černý čaj podávaný po lžičkách. Vhodné jsou tekutiny s obsahem iontů, minerální vody. Doporučují se také ledové kostky. Při nástupu obtíží je po krátkou dobu vhodné omezit příjem potravy a doplňovat jen tekutiny. Při ústupu obtíží začněte po malých dávkách jíst. Zpočátku jen lehce stravitelné potraviny, suchary, piškoty, pečivo, suchou rýži, brambory, banány. Je nutné se vyhnout tukům, mléčným výrobkům, které dráždí žaludek.
 

Dieta den po dni

1.den není nutné jíst, jeden den půstu vaše zdraví neohrozí. Pijte jen černý nebo bylinný čaj na zklidnění žaludku a střev, příp. Neperlivou minerální vodu. Doporučen je rehydratační roztok, který je k dostání v lékárnách. Jde o sladko-slaný nápoj, který dokáže donutit sliznici střeva, aby přijala více tekutin. Rehydratační roztok je ideální mít doma a v případě silných průjmů a zvracení ho ihned podat. Nápoj dáváme raději často, v malých dávkách, nejlépe po lžičkách. Podáte-li najednou velké množství tekutin, může to vyvolat zvracení.

2 a 3. den lze do jídelníčku zařadit starší pečivo, suchary, suchou rýži a dušenou mrkev. Jezte po malých dávkách.

4. a 5. den můžete do jídelníčku zařadit brambory, jablka a banány. Jablka jezte nastrouhaná či v podobě pyré.

6. a 7. den, jste-li bez potíží, můžete zkusit zařadit některé běžné potraviny a postupným zařazováním dalších potravin, přecházet na běžnou stravu. Jídelníček by v prvních dnech neměl obsahovat sladkosti, sladké a sycené nápoje.

Další dny se vyvarujte tučným a kořeněným jídlům, zrajícím sýrům, nekysaným mléčným výrobkům, luštěninám, čerstvému a celozrnnému pečivu, nadýmavé zelenině a ovoci se slupkou a semínky.
 

Bylinky, přírodní pomocníci dobrého zažívání

Zařaďte do svého jídelníčku bylinné čaje, např. mátu, která pomáhá při bolestech žaludku. Máta podporuje trávení, pomáhá při nadýmání a křečích, pomáhá stimulovat vylučování trávicích šťáv a gastrointestinální pohyb. Vhodný je také tymián, který přispívá k podpoře trávení. Oblíbenou bylinkou je fenykl, používán jako tradiční léčivý rostlinný přípravek, který pomáhá při nadýmání a křečích, podporuje chuť k jídlu, trávení a vylučování.
 

Podpořte zdraví vaší střevní mikrobioty

Tělu dodejte ty správné přátelské bakterie, probiotika, k podpoře střevní rovnováhy. Vysoce kvalitní probiotika pro dospělé i děti, to je Biopron. Doplňování živých probiotických bakterií může pomoci navrátit rovnováhu střevní mikrobioty v případě jejího narušení.
 
Zdraví začíná ve střevech, a proto podpořte jejich mikrobiotu doplňky stravy řady Biopron. Řada Biopron, to jsou probiotika pro děti i dospělé. Pro děti např.
Probiotika mají příznivý vliv na průjem vyvolaný užíváním antibiotik
24.09.2012

Probiotika mají příznivý vliv na průjem vyvolaný užíváním antibiotik

Z  nové metaanalýzy vyplývá, že užívání probiotik je spojeno se snížením rizika vzniku průjmu, jakožto vedlejšího účinku vyvolaného užíváním antibiotik.

Přečtěte si více
Zobrazení: 305
Probiotika mohou zmírňovat symptomy nachlazení a chřipky
31.07.2009

Probiotika mohou zmírňovat symptomy nachlazení a chřipky

Každodenní suplementace Lactobacily a Bifidobakteriemi může snížit výskyt symptomů nachlazení a chřipky u dětí až o 50 %.

Přečtěte si více
Zobrazení: 302