Není tuk jako tuk aneb víte, kterým je lepším se vyhnout?
Publikováno: 09.02.2024
Zobrazení: 1297
Aby lidské tělo mohlo správně fungovat, potřebuje stravu obsahující všechny potřebné živiny (tuky, cukry a bílkoviny). Tuky by měly tvořit cca 25–35 % denního příjmu potravy. Dávno neplatí, že chceme-li se zbavit přebytečných kilogramů, je nutné vyřadit z jídelníčku tuky. Úplné vyloučení tuků neznamená, že budeme zdravější a štíhlejší. Jde o mýtus. Tuky jsou pro lidský organismus nepostradatelné, ale je nutné vědět, jaké našemu tělu škodí a jaké prospívají.
Zdravé tuky
Zdravé tuky zastupují především nenasycené mastné kyseliny, z nichž nejdůležitější jsou omega3 a omega6. Nenasycené mastné kyseliny regulují biologické funkce, činnost srdce a cév, imunitní systém, nervový systém i činnost pohlavních orgánů a pro zdraví jsou nepostradatelné. Zdravé tuky dělíme na mononenasycené (olivový olej, avokádo) a polynenasycené (slunečnicový, lněný a kukuřičný olej, tučné ryby, vlašské ořechy).
Nezdravé tuky
Nezdravé tuky obsahují nasycené mastné kyseliny a trans-nenasycené mastné kyseliny. Jde o částečně ztužené tuky ve smažených jídlech, brambůrcích, sušenkách apod. Vznikají průmyslovou úpravou či zahříváním za vysokých teplot. Zvýšený příjem těchto tuků vede ke zvýšené hladině cholesterolu a může zapříčinit vznik a rozvoj kardiovaskulárních onemocnění. Nezdravé tuky jsou obsaženy např. v palmovém oleji, uzeninách, ztuženém a rafinovaném rostlinném tuku (zvláště v pečivu, sušenkách), smažených pochutinách z rychlého občerstvení a balených potravinách. Potravinám, které tyto nezdravé tuky obsahují, je lépe se vyhnout.
Tuky a redukce váhy
Pro udržení optimální tělesné hmotnosti či pro zdravou redukci přebytečných kilogramů je důležité omezit konzumaci nezdravých tuků a dodat tělu kvalitní zdravé tuky. V běžném životě to znamená vyhnout se tolik oblíbeným fastfoodům a nezdravým pochutinám. Namísto hranolek zkuste třeba zeleninový salát s vlašskými ořechy, zakápnutý panenským olivovým olejem. Doporučení se týká nejen těch, kteří hubnou do plavek, ale všech, kteří myslí na své zdraví.
Palmový tuk
Palmový tuk je kontroverzní potravinou. Na jedné straně má řadu pozitivních účinků na lidské zdraví, ovšem na straně druhé může zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění. Palmový olej se vyrábí z palmy olejné a lze jím nahrazovat ztužené tuky. Obsah nasycených tuků ve stravě je dlouhodobě dáván do souvislosti s výskytem nadváhy, obezity, metabolického syndromu a nemocí srdce a cév, ale i některých nádorových onemocnění. Palmový olej není totéž, co olej z palmových jader. Palmový olej se získává z celých plodů, olej z palmových jader ze semen plodů palmy olejné a má jiné účinky na lidské zdraví. Největšími producenty palmového oleje jsou Malajsie a Indonésie, zodpovědné za 86 % celosvětové produkce. Výroba palmového oleje je ekologickým problémem. Původní deštný prales je ničen a nahrazován palmovými plantážemi.
Kokosový tuk
Stejně jako palmový tuk je také kokosový tuk tématem mnoha diskusí. Někteří odborníci jej označují za superpotravinu, a to díky obsahu mastných kyselin, které příznivě ovlivňují zdraví, jiní ho zatracují. Kokosový tuk se řadí mezi oblíbené oleje používané při vaření, ale má i další možnosti využití (přírodní medicína nebo kosmetika).
Rybí tuk
Rybí tuk je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin EPA a DHA, které přispívají k normální funkci srdce, mozku, zraku, a navíc příznivě ovlivňují také duševní vitalitu. Rybí olej patří mezi nejčastěji konzumované doplňky stravy napříč všemi generacemi. Prémiový rybí olej nechybí ani v naší nabídce. Walmark Omega-3 rybí olej FORTE 1000 mg obsahuje omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA, které jsou důležité pro lidské zdraví a mnoho fyziologických funkcí. Rybí tuk je od nepaměti využíván k podpoře zdraví a jeho obliba neustále roste. Chcete-li podpořit své zdraví rybím olejem, ovšem bez nepříjemné pachutě rybiny, vsaďte na rybí olej od Walmarku! Jde o vysoce čištěný olej z ryb žijících v ekologicky čistých oblastech kolem Peru, navíc obohacen o vitamin E, ve snadno polykatelných tobolkách.