Probiotika mají příznivý vliv na průjem vyvolaný užíváním antibiotik
Publikováno: 24.09.2012
Zobrazení: 807
Z nové metaanalýzy vyplývá, že užívání probiotik je spojeno se snížením rizika vzniku průjmu, jakožto vedlejšího účinku vyvolaného užíváním antibiotik.
Výsledky metaanalýzy publikované v Journal of the American Medical Association odhalily, že konzumace „přátelských bakterií“ ve formě probiotik v potravinách, jako je např. jogurt, je spojována se snížením rizika vzniku průjmu, který je častým vedlejším účinkem při užívání antibiotik. Užívání antibiotik narušuje střevní mikroflóru, která může vést ke vzniku průjmu až u 30% pacientů. Probiotika mají schopnost udržet nebo obnovit střevní mikrobiální prostředí v průběhu nebo po antibiotické léčbě.
Byla srovnávána data z 63 randomizovaných, kontrolovaných studií zaměřených na vznik průjmu v souvislosti s užíváním antibiotik a vlivu probiotik na něj. Do studií bylo zapojeno 11 811 účastníků. Zkoumaly se účinky bakterií rodů Lactobacillus, Bifidobacterium, Saccharomyces, Streptococcus, Enterococcus a/nebo Bacillus. Ve většině studií byl použit Lactobacillus – buďto samostatně nebo v kombinaci s jinými rody bakterií.
Porovnáním 63 studií bylo zjištěno, že užívání probiotik vedlo k 42% snížení rizika vzniku průjmu – oproti kontrolní skupině, kde probiotika neužívali. Z výsledků studií však zcela jasně nevyplynulo, které bakteriální kmeny mají největší vliv na zabránění vzniku průjmu. V budoucnu bude tedy zapotřebí dalších sledování, kde by bylo jasně určeno, které kmeny či kombinace probiotických bakterií účinkují lépe než ostatní nebo fungují nejlépe s určitými typy antibiotik.
Zdroj: Hempel S, Newberry SJ, Maher AR, Wang Z, Miles JN, Shanman R, Johnsen B,Shekelle PG. Probiotics for the prevention and treatment of antibiotic-associated diarrhea: a systematic review and meta-analysis. JAMA. 2012 May9;307(18):1959-69. Review.