Nenechte si rozhodit zažívání
Publikováno: 15.07.2020
Zobrazení: 682
Každý z nás se občas potýká s nadýmáním, zácpou nebo „těžkým" žaludkem. Nejčastěji za to mohou špatné stravovací návyky a stres. Kromě úprav životosprávy pomohou také některé bylinky.
Dopřejte si na jídlo dostatek času
Vzpomínáte si, jak krásně to vonělo v kuchyni u babičky a jaká tam vládla pohoda? Příprava jídla byla jako malý rituál, nikdo nikam nespěchal a všichni si svou porci jaksepatří vychutnali. Časy se však mění. Spousta lidí dnes ráno cestou do práce za poklusu ukusuje koblihu a zalévá ji kávou z automatu a oběd se snaží co nejrychleji odbýt v nejbližším fast foodu. Není divu, že se žaludek bouří.
Změňte jídelníček i způsob úpravy
Trápí vás plynatost? Zkuste fenyklový čaj. Zabíral, když jste byli malí, zabere i teď. Fenykl mírní křeče v žaludku a ve střevech a pomáhá proti překyselení. Pokud se však nadýmání chcete zbavit stůj co stůj, vyškrtněte z jídelníčku (aspoň na nějaký čas) všechny „rizikové potraviny" – luštěniny, zelí, brokolici, cibuli, kapustu a papriky. Nebo zvolte jiný způsob úpravy. Třeba čočka bude mnohem stravitelnější, když vodu při namáčení několikrát vyměníte. Tím se odplaví část látek, které způsobují nadýmání.
Užívejte pravidelně hořké byliny
Při křečích, plynatosti a dalších zažívacích potížích výborně pomáhá také máta. Mentol, který obsahuje, podporuje odtok žluči a trávicích šťáv. U střevních a žaludečních problémů se osvědčil i heřmánek, majoránka, šalvěj nebo levandule. Výborný je také puškvorec, který se díky hořké chuti řadí mezi nejlepší žaludeční léky, podobně jako další „hořčiny", např. pelyněk, jablečník nebo zeměžluč. Vyzkoušejte nálev ze stejného dílu puškvorce a pelyňku (musí se však nechat louhovat jen chvilku, abyste ho byli schopni pozřít). Povzbudit trávení můžete i čajem ze světlíku.
Zmírněte kyselé prostředí v žaludku
Podrážděné sliznice příjemně zklidní nastrouhaný celer nebo petržel, ale také lehce rozvařená rýže, která vytváří na povrchu zrnek specifický „šlem". Doslova balzámem pro žaludek je zelený čaj. Pijte ho po lžičkách a neslazený, vždy půl hodiny před jídlem. Na pálení žáhy zase nejlépe zabírá proskurník, který přidávali do vydatných pokrmů už staří Římané. Tato bylinka obsahuje léčivý sliz, který chrání žaludeční sliznici a zmírňuje pálení v jícnu.
Tipy pro podporu zažívání
Přidejte vlákninu: Pomáhá formovat stolici, která se pak jednodušeji posouvá zažívacím traktem. Správné vyprazdňování poté udržuje střeva v kondici. Najdete ji hlavně v ovoci a zelenině, luštěninách, obilninách, mandlích, hnědé rýži a celozrnném pečivu.
Omezte tučná jídla: Pokrmy bohaté na nasycené tuky (tučné maso, paštiky, uzeniny, máslo, šlehačka) zpomalují proces trávení a často způsobují zácpu.
Jezte pravidelně: Rozdělte si jídlo do 5–6 menších porcí na den, tím se vyhnete návalům „vlčího hladu".
Pořádně žvýkejte: Potrava se promíchá se slinami. Ty obsahují enzym ptyalin, který už v ústech začíná rozkládat škroby na jednodušší látky a šetří tak práci žaludku.
Doplňujte probiotika: Tyto živé mikroorganismy jsou přirozenou součástí správně fungující střevní mikroflóry, která pokrývá sliznici střeva. Rovnováha těchto mikroorganismů ve střevě může být narušena nevhodným jídelníčkem, užíváním léků či špatným životním stylem. Probiotika lze dodat tělu běžnou stravou či pomocí potravinových doplňků, které jsou volně k dostání v lékárnách nebo na e-shopech.