Lehké bříško, lehký den aneb stop nadýmání a plynatosti!
Publikováno: 04.04.2025
Zobrazení: 21097
Už žádné nafouklé bříško, nepříjemný tlak a trapné situace. Seznamte se s nejčastějšími příčinami nadýmání a plynatosti a zjistěte, že můžete mít opět klidné zažívání a pocit lehkosti po celý den.
Nadýmání a plynatost se týká miminek i dospělých
Nafouklé bříško, bolesti, křeče a pocit plnosti i po malém jídle jsou jedny z nejčastějších projevů nadýmání a plynatosti, kterými trpí až 30 % celkové populace. Většinou se jedná o krátkodobý problém, jehož spouštěčem bývají různé dietní chyby. Nadýmání, což je hromadění plynu v trávicí soustavě, se projevuje pocitem plnosti, tlaku a nafouklého břicha. Plynatost, tzv. meteorismus, lidově řečeno „větry“, přináší úlevu od nadýmání formou úniku vzduchu řitním otvorem. Vypouštění plynu bývá doprovázeno charakteristickým zvukem vyvolaným kmitáním tkání v okolí řitního otvoru. Pokud se nadýmání a plynatost vyskytují často, je vhodné vyhledat lékaře, protože plynatost může způsobovat i alergická reakce na určité potraviny jako je nesnášenlivost lepku (celiakie) a mléčného cukru (laktózy). Obtíže se zažíváním se ale mohou objevit také jako následek užívání některých léků, nedostatečného pitného režimu, nedostatku pohybu a stresu.
Flatulance, meterorismus, větry či „prdíky“
Nadýmání je často doprovázeno tzv. flatulencí, nadměrným odchodem plynů. Ve střevě se denně vytvoří 7-10 litrů plynu, z nichž většina se absorbuje do krevního řečiště a zbytek odchází z těla ven v podobě větrů. Každý člověk upustí denně střevní plyn 5 – 15x, což je cca 1 litr plynu. Pokud se plyn nevstřebá nebo neodchází ven přirozenou cestou, objevuje se právě nadýmání a plynatost. Věděli jste, že větry jsou odborně označovány latinským pojmem flatus, což je slovo také pro dech nebo vánek? Ačkoliv jsou větry označovány takto poeticky, mohou být příčinou mnoha velmi nepříjemných situací. Větry jsou výsledkem biochemického procesu, tzv. fermentace, který se odehrává ve střevě. Jde o směs plynů, a to obvykle velmi nepříjemně zapáchajících. Flatus je průměrně tvořen 59 % dusíku, 21 % vodíku, 9 % oxidu uhličitého, 7 % metanu a 4 % kyslíku a jde o směs, která je díky obsahu metanu a vodíku hořlavá. Obsah jednotlivých plynů záleží na bakteriích, které se ve střevě nachází. Zápach flatu je způsoben sulfanem, který obsahuje síru. Nicméně, velká část větrů je bez zápachu a to, co vnímáme, je individuální množství sirovodíku. Četnost plynů závisí nejen na typu střevních bakterií přítomných ve střevě, také na složení potravy. Pokud je tlusté střevo osídleno nevhodnými bakteriemi, může docházet ke zvýšené tvorbě střevních plynů, což je nazýváno jako tzv. dolní dyspeptický syndrom.
Jakým potravinám je lépe se vyhnout?
Chcete-li se nadměrnému nadýmání vyhnout, je vhodné omezit některé potraviny nebo klást důraz na jejich zpracování. Nadýmání způsobuje celá řada potravin (např. hrách, fazole, čočka, ořechy, zelí, cibule, česnek, kapusta, květák, brokolice, hroznové víno, švestky, hrušky, čerstvé bílé nebo kynuté pečivo, čerstvě upečený chléb, mastné, slané nebo příliš kořeněné pokrmy, sladkosti, zrající sýry, instantní potraviny aj.). Důvodem je obsah složitých sacharidů, které nemohou být plně stráveny, a proto se stávají potravou pro bakterie v tlustém střevě. O jaké potraviny se jedná?
-
Fazole a luštěniny obsahují vysoké množství oligosacharidů, které fermentují bakterie ve střevech, což může zvýšit tvorbu plynů.
-
Brokolice, květák a zelí jsou zdrojem rafinózy, sacharidu, který také může zvýšit tvorbu plynů.
-
Nadýmání a plynatost mohou způsobit některá umělá sladidla.
-
Obiloviny obsahují nerozpustnou vlákninu, která může zvyšovat fermentaci a tvorbu plynů, a to zejména v případě, že není dodržován zdravý pitný režim.
-
Plynatost a nadýmání mohou způsobovat také nápoje, zejména pak sycené a alkoholické.
Jak již bylo řečeno v samotném úvodu, nadměrná plynatost a nadýmání mohou být také projevem některých zdravotních obtíží jako je např. intolerance laktózy (mléka) nebo lepku (celiakie) či Crohnovy choroby, a proto je konzultace s lékařem v případě častých obtíží na místě.
Nejčastější příčiny plynatosti a nadýmání u miminek
S nadýmáním se nepotýkají jen dospělí, ale také děti. Novorozenci a kojenci mohou trpět nadýmáním a plynatostí díky nezralosti trávicího systému, který se teprve učí zpracovávat potravu. V prvních měsících života se tak může objevit nafouklé bříško, bolesti a křeče v bříšku a s nimi i neklid a pláč. Miminka se rodí se slabou břišní stěnou, a až ve chvíli, kdy se začnou více hýbat a posilovat svaly, učí se sama zbavovat plynů. Novorozenecké „prdíky“ se často objevují během prvních tří až čtyř měsíců života miminka a s větší pohyblivostí miminka se jejich četnost snižuje. Nadýmáním trpí až pětina všech novorozenců. Mezi nejčastější příčiny nadýmání u miminek patří:
-
Nevhodná strava kojících maminek (nadýmavé potraviny, jako jsou například luštěniny nebo čerstvé pečivo), která ovlivňuje složení mateřského mléka.
-
Polykání vzduchu při krmení, špatná technika kojení nebo nevhodná savička u lahvičky.
-
Nedostatečné odříhnutí. Pokud po jídle neodříhne, může mu vzduch zůstat v bříšku.
-
Nezralý trávicí systém, miminka nemají plně vyvinuté trávicí enzymy.
-
Citlivost na složky v mateřském mléce nebo umělé výživě. Některé bílkoviny nebo laktóza mohou být obtížně stravitelné.
-
Nevhodná strava u starších kojenců (luštěniny, brokolice), která může způsobovat nadýmání.

Trápí vaše miminko „prdíky“? Pozitivní zprávou může být, že jakmile miminko povyroste, stane se pohyblivějším a projevy nadýmání a plynatosti se výrazně sníží.
Jak pomoci miminku při nadýmání?
-
Správná technika krmení. Pokud se při sání dostává do bříška příliš mnoho vzduchu, může to vést k nepříjemným pocitům, nafouklému bříšku a pláči. Důležitá je proto správná technika kojení, aby nedocházelo k sání vzduchu a vhodná savička na lahvičce, ideálně ta s antikolikovým ventilem, která minimalizuje polykání vzduchu.
-
Odříhnutí. Novorozená miminka je po kojení třeba nechat odříhnout, což pomáhá uvolnit přebytečného vzduch, který se v bříšku polykáním nashromáždil.
-
Masáž bříška za pomoci jemných krouživých pohybů ve směru hodinových ručiček okolo pupíku a kruhy postupně zvětšujte. Masáž pomůže miminku rozhýbat střeva. Doporučována je také nahřátá látková plena nebo olejíček určený přímo k masáži bříška novorozence.
-
Poloha na bříšku pomáhá uvolnit plyn a podporuje trávení.
-
Fenyklový čaj je vhodným pomocníkem proti nadýmání.
-
Čaj pro kojící matky obsahuje speciální směs bylin, které pomáhají proti nadýmání.
-
Zdravotnické prostředky, kapičky, proti nadýmání jako např. Degasin simetikon 66,6 mg/ml emulze. Pediatři doporučují podávat zdravotnické prostředky proti nadýmání v kapičkách určené kojencům před každým kojením. Degasin® simetikon 66,6 mg/ml emulze je zdravotnický prostředek pro symptomatickou léčbu kojenecké koliky, k úlevě a symptomatické léčbě zažívacích obtíží způsobených plyny.
-
Vhodná jsou také probiotika, suplementace probiotiky je doporučována pro podporu obnovy rovnováhy střevní mikrobioty. Narušená rovnováha přirozené mikrobioty může být příčinou průjmu, křečí či nadýmání. Naším tipem je Biopron Baby, probiotický komplex ve formě kapek pro děti od narození. Biopron Baby je unikátní kombinací dvou probiotických kmenů Lactobacillus rhamnosus GG, Bifidobacterium animalis subsp. lactis BS01. Tento doplněk stravy je vhodný také při a po užívání antibiotik, pro děti narozené předčasně či po císařském řezu a při narušené střevní mikrobiotě pro podporu obnovy její rovnováhy.
Pokud miminko kromě nadýmání trápí i silný pláč, horečka, krev ve stolici nebo zácpa, může jít o jiný problém a vždy je důležité konzultovat stav dítěte s pediatrem. Tip: Pokud se nadýmání u vašeho miminka často opakuje, zkuste si vést záznam o krmení a reakcích na jednotlivé potraviny.
Jak omezit nadýmání u dospělých?
Mezi základní režimová opatření při nadýmání je úprava jídelníčku, pitný režim a dostatek pohybu. Potraviny, u kterých se nadýmání bát nemusíme, jsou rajčata, okurky, brambory, grepy, jablka, libové maso, nízkotučné sýry, jogurty, mléčné výrobky s živými kulturami, starší tmavé pečivo, rýže, kopr, bazalka, tymián, oregano, libeček, bobkový list. Dalším důležitým doporučením je jíst v klidu a po malých soustech. S potížemi se můžeme setkat také v souvislosti s užíváním antibiotik, kdy může dojít k narušení rovnováhy střevní mikrobioty. V takovém případě je vhodné zařadit do jídelníčku probiotický komplex BIOPRON ProEnzymes, doplněk stravy, který pomáhá podporovat přirozenou rovnováhu střevní mikrobioty, navíc obsahuje bylinné extrakty z anýzu, máty, koriandru a fenyklu, které podporují zažívací trakt a pomáhají udržovat rovnováhu trávicích plynů v normálu. Úlevu při střevních a břišních potížích způsobenými tvorbou plynu (nadýmání, plynatost a tlak v břiše) lze zajistit také volně dostupnými zdravotnickými prostředky, např. zdravotnický prostředek Degasin 280 mg obsahující Simetikon, měkké tobolky, který přináší úlevu při střevních a břišních potížích u osob s gastrointestinálními problémy způsobenými tvorbou plynu. Simetikon snižuje povrchové napětí vzduchových bublin v gastrointestinálním traktu a tím přispívá ke snížení množství plynu a napětí plynu jeho rozptýlením (čtěte pečlivě návod na použití).
Potraviny, u kterých se bát nadýmání nemusíte? Rajčata, bazalka, nízkotučné sýry, jogurty a mléčné výrobky s živými kulturami.
Babské rady na nadýmání
-
S nadýmáním pomůže také čaj z mletého kmínu a majoránky. Směs z jedné čajové lžičky zalijeme studenou vodou, necháme vylouhovat 15 minut a pijeme po doušcích. Vhodný je také heřmánkový, fenyklový nebo anýzový čaj.
-
Aby nedocházelo ve střevech k hromadění plynů, podpoříme činnost střev dostatečným pohybem.
-
S nadýmáním pomohou dýňová a slunečnicová semínka, vlašské a kešu ořechy.
Zdroje:
www.biopron.cz
www.degasin.cz
https://www.pilulka.cz/vetry-neboli-flatulence-pruvodce
https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C4%9Btry
https://www.pharmanews.cz/clanek/kdyz-miminko-trapi-prdiky-aneb-babske-rady-ano-ci-ne/
https://www.sunar.cz/prdiky-u-novorozence