Bakterie v těle: jaká je jejich úloha?
Publikováno: 19.09.2023
Zobrazení: 1845
Už Hippokrates říkal, že základ zdravého fungování organismu začíná ve střevě. Dnes už je vědecky ověřeno, že právě střevní mikrobiota může ovlivňovat funkce všech systémů našeho těla. Jak o střevní mikrobiotu pečovat a podpořit její rovnováhu a celkové zdraví? Téma, které je pro mnohé aktuální zejména s příchodem podzimu, v období vystavení organismu zvýšené zátěži.
Střevní mikroibota a zdraví
Lidské tělo je osídleno mnoha bakteriemi, viry a kvasinkami. Tyto mikroorganismy nám mohou být prospěšné a žít s námi v symbióze, nebo mohou být patogenní a způsobovat svému hostiteli onemocnění. Všechny mikroorganismy, které náš organismus osidlují včetně jejich genetické informace, jsou označovány pojmem mikrobiom. Zdravý mikrobiom je zásadní pro naše celkové zdraví a pohodu. Nejvýznamnější částí je soubor mikroorganismů, obývajících naše střeva, zejména pak tlusté střevo, který se označuje jako střevní mikrobiota. Zdraví a složení střevní mikrobioty ovlivňuje celá řada faktorů. Je to samotný porod, poté kojení, později zejména složení stravy, životní styl a oxidační stres. Věděli jste, že střeva jsou naším největším imunitním orgánem? Nachází se v nich totiž více než 70 % imunitních buněk. A dá se říci, že skrz imunitní buňky (a nejen ty) střeva ovlivňují v podstatě veškeré systémy našeho těla. Střeva dokáží ovlivnit též náš metabolismus, tj. práci našeho těla s tuky a cukry. Střeva dokonce ovlivňují i to, jak se cítíme, naši náladu. 90 % serotoninu, známého jako hormon štěstí, se tvoří ve střevech. Pečujme proto dobře o svá střeva, odvděčí se nám celé tělo.
Jak podpořit rovnováhu naší střevní mikrobioty?
Základem zdraví našich střev je pestrá a vyvážená strava. Jídelníček by měl obsahovat nejen čerstvé ovoce a zeleninu, ale také luštěniny a celozrnné cereálie, tedy potraviny mimo jiné bohaté i na vlákninu. Mezi pestrou a vyváženou stravu neodmyslitelně patří zdravější zdroje tuků. Z bílkovinových zdrojů je preferované rybí nebo bílé maso. Fermentované potraviny, mezi které řadíme kysané mléčné výrobky jako jogurty, kefír, zrající sýry, kvašenou zeleninu, kysané zelí, kimči, tempeh a další, jsou plné živých mikroorganismů, laktobacilů a bifidobakterií. Tyto prospěšné mikroorganismy pomáhají udržovat rovnováhu střevní mikrobioty a chránit naše střeva před patogenními bakteriemi. Bifidobakterie a laktobacily patří mezi probiotika. Dostatečný spánek, dostatečný pohyb, vyhýbání se stresu a zdravý životní styl jsou klíčem k úspěchu.
Probiotika a prebiotika
Pro podporu rovnováhy střevní mikrobioty je vhodné doplňovat nejen probiotika, ale také prebiotika. Probiotika jsou živé mikroorganismy, které, jsou-li podávány v adekvátním množství, přispívají ke zlepšení zdravotního stavu hostitele (definice FAO/WHO, 2002).* Jedná se o již zmíněné bifidobakterie a laktobacily, ale také méně známé enterokoky a kvasinky. Prebiotika, která jsou také prospěšná lidskému zdraví, jsou selektivně fermentované ingredience umožňující selektivní změny ve složení a/nebo aktivitě střevní mikrobioty, což má rovněž příznivý vliv na hostitelovo prospívání a zdravotní stav (definice Gibson, 2004).**
Podpořte zdraví doplňky stravy Biopron!
Možná máte obavy, zda pro zdraví svých střev, a tím i střevní mikrobioty, děláte maximum, protože ne pro každého může být jednoduché konzumovat pravidelně pestrou a vyváženou stravu, dostatečné množství potravin s obsahem probiotik a prebiotik. V případě potřeby lze zařadit do jídelníčku doplňky stravy řady Biopron.
Klub zdraví doporučuje:
Pro každodenní péči o střevní mikrobiotu. Vyvážená kombinace 9 probiotických kmenů v denní dávce 9 miliard CFU***.
Biopron 9 Immunity doplňuje probiotika a prebiotika pro každodenní péči o střevní mikrobiotu a vitamin D3 pro podporu imunitního systému.
BIOPRON KIDS+
Expertní probiotika s prebiotiky a komplexem vitaminů B6 a C. Vitaminy B6 a C přispívají ke správné funkci imunitního systému. Pro děti od 1 roku.
*Joint FAO/WHO Working Group on Evaluation of Probiotics (2002) Guidelines for Evaluation of Probiotics in Food (London Ontario, Canada). Food and Agriculture Organization of the UB/World Health Organization.
**Gibson GR et al.: Dietary modulation of the human colonic microbbiota: updating the concept o prebiotics. Nutr Res Rev. 2004, 17(2):59-275.
*** CFU – počet živých mikroorganismu tvořících kolonie (colony-forming units).