Mějte pohodové zažívání i v době letních dovolených
Publikováno: 14.07.2020
Zobrazení: 98
Léto, to je doba dovolených, ke kterým patří výlety a návštěvy různých akcí, kde hlad často zaháníme na místě připravovanými jídly a pochutinami. Díky tomu tak někteří mohou zbytek dovolené strávit s nepříjemnými zažívacími obtížemi. Zdrojem nákazy bývá často právě zkažené jídlo, kontaminovaná voda a nemyté ovoce a zelenina. Jak se bránit střevním obtížím, abychom měli pohodovou jak dovolenou, tak zažívání?
Střevní infekce, nepříjemný následek letní dovolené
Letní nevolnosti v podobě
střevních infekcí jsou poměrně častou komplikací letních dovolených. Mezi nejčastější
střevní obtíže patří v létě průjmy způsobené
střevními infekcemi v důsledku konzumace potravin obsahujících
toxiny. Zažívací obtíže mohou trvat jen pár dní a dodržováním režimových opatření většinou samy odezní. Někdy je ale nutné vyhledat lékaře, protože může jít o velmi závažný a život ohrožující stav. Obezřetní bychom měli, pokud se
střevní infekce týkají dětských pacientů, seniorů a lidí s oslabenou imunitou.
Gastroenteritida
Gastroenteritida, známá jako
střevní chřipka, je akutní zánět žaludku a střev projevující se
průjmem, zvracením a celkovou únavou organismu. Virovou gastroenteritidu mají na svědomí nejčastěji rotaviry a noroviry, gastroenteritidu bakteriální způsobují bakterie
Salmonella nebo
Escherichia Coli. K přenosu gastroenteritidy dochází nejčastěji
zkaženým jídlem, kontaminovanou vodou, konzumací nemytého ovoce a zeleniny, ale také vzduchem či
kontaktu s nakaženým člověkem a přímým kontaktem (rukama znečištěnýma stolicí).
Léčba střevních infekcí
Většinu
střevních infekcí je možné zvládnout bez návštěvy lékaře. Léčba spočívá v pravidelném doplňování tekutin, klidovém režimu a dietě. Nutné je dodat tělu minerály a tekutiny ztracené během zvracení a průjmu. Poté, co se žaludek zklidní, je možný postupný návrat k běžné stravě. Začínáme lehce stravitelnými jídly (rýže, dušená mrkev, banány, jablka aj.) a vyhneme se konzumaci mléčných výrobků, tučným jídlům, sladkostem a jiným pochutinám.
Podpora zdraví střevní mikroflóry
Podpořit
zdraví střev a jejich mikroflóry nejen během
střevních infekcí můžeme
doplňky stravy v podobě
probiotik a minerálů, které pozitivně působí na střevní mikroflóru a celkové zdraví.
Doplňky stravy řady
Biopron pokrývají různé potřeby různých cílových skupin.
Biopron FORTE je probiotický komplex nejen na cesty pro dospělé a děti již od 6. měsíce věku.
Biopron FORTE přispívá ke
zdraví střevní mikroflóry nejen během náhlých situací, ale také při změně stravovacích návyků a konzumaci rizikových potravin při cestování.
Na jaké potraviny si dát v létě pozor
Akutní gastroenteritida vzniká v létě nejčastěji konzumací kontaminovaného jídla, a proto bychom měli být obezřetní zejména při konzumaci syrových nebo nedovařených vajec, nedovařeného nebo syrového zejména kuřecího masa, měkkých nepasterizovaných sýrů, nepasterizovaného mléka, nedovařené rýže a kontaminované vody. Důraz je nutné klást na hygienické podmínky při přípravě jídla. Nejen jídlo, ale i vodu mohou kontaminovat bakterie
Campylobakter, Salmonella, Escherichia Coli, Listerie či toxin Stafylococus aureus aj.
Základem pohodového zažívání je prevence
Chceme-li se vyhnout nepříjemným zdravotním komplikacím spojených se zažíváním, je třeba dbát na dodržování
základních hygienických pravidel:
- před přípravou jídla si pečlivě umyjte ruce,
- plochy, na kterých budete jídlo připravovat, udržujte v čistotě,
- nekonzumujte maso nedostatečně tepelně upravené, zejména kuřecí,
- konzumujte potraviny pouze po dobu vymezenou datem spotřeby,
- potraviny skladujte podle pokynů uvedených na obalu výrobku,
- nikdy nekonzumujte jídlo, které vypadá zkaženě a je nepříjemně cítit.
Co radí hygienici a epidemiologové
Podle odborníků je třeba mít na paměti
čtyři základní opatření.
- čištění (uklízení a stírání ploch),
- vaření (dostatečná tepelná úprava potravin),
- chlazení (správné ukládání potravin vyžadujících chladné prostředí),
- předcházení vzniku křížové kontaminace (přenos bakterií z místa jejich přirozeného výskytu, např. ze syrových potravin jako je maso, vejce, zelenina, na nekontaminované potraviny sloužící bez další tepelné úpravy ke konzumaci.