Čas festivalů, grilování a koupališť přichází. Co na to naše střeva?

Čas festivalů, grilování a koupališť přichází. Co na to naše střeva?

Publikováno: 19.06.2019

Zobrazení: 9097

K tomu, abyste si během dovolené přivodili nepříjemné komplikace v podobě střevních potíží, nemusíte jezdit do Egypta, Thajska nebo jiné exotické země. Úplně stačí i málo propečený steak, nebo „odleželý“ párek v rohlíku, který si dáte ve stánku s rychlým občerstvením. Pokud přičtete ještě nevalnou hygienu, která bývá „běžným standardem“ na většině letních festivalů, případně i stres a únavu z celodenních veder, výsledkem je celkem vysoké riziko, že značnou část dovolené strávíte na záchodovém prkénku. Jak těmto trablům předejít?

Stoprocentní recept na to, jak se v létě vyhnout průjmům, neexistuje, nicméně jsou způsoby, kterými se dají případná rizika minimalizovat. K důležitým preventivním opatřením patří konzumace bezpečných potravin a nápojů, dodržování hygieny a v neposlední řadě zachování rovnováhy mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi ve střevech. Příčinou akutních průjmů jsou totiž mikroorganismy, které napadají náš trávicí systém.
 

Napůl syrové = vysoce rizikové!

shutterstock_18890038.pngVysoké teploty nahrávají množení bakterií, které produkují pro organismus nebezpečné toxiny a snadno mohou narušit naši střevní mikroflóru. Vyhýbejte se proto jídlům, u kterých nemáte záruku, že jsou čerstvá a nezávadná. K průjmům často dochází například v důsledku konzumace zkaženého či nedostatečně tepelně zpracovaného masa. V létě se také, pokud možno, vyvarujte syrových či polosyrových pokrmů z vajec (omelety, hemenex apod.). Zvýšené opatrnosti je radno dbát i v případě mléčných výrobků, které během teplých měsíců velmi snadno podléhají kvašení, a zmrzliny – ta dokonce patří v tomto ohledu k jedné z nejrizikovějších potravin. Pokud máte chuť se něčím zchladit, dejte si radši balený nanuk.
 

Nepijte vodu z kohoutku

shutterstock_1056728162.pngV letním období se ve zvýšené míře často objevují také problémy s hygienicky závadnou pitnou vodou. Pokud tedy nechcete riskovat zažívací potíže, nepijte kohoutkovou vodu z neověřeného zdroje a kupujte si radši vodu balenou. Snížíte tím riziko vzniku průjmu, který se někdy může natolik zkomplikovat, že skončí až na kapačkách v nemocnici (dojde-li k extrémně silné dehydrataci, kdy je třeba doplnit tekutiny a minerály). Na vodu si dejte pozor zejména na letních festivalech, kdy fronty u stánků vybízejí k drobných hříchům. Často se nevyplácí. Dbejte zde také na dostatečnou hygienu rukou.
 

Vybavte se probiotiky

3.PNGJe proto více než vhodné vybavit se probiotiky, což jsou živé mikroorganismy, které udržují a pečují o přirozenou rovnováhu střevní mikroflóry. Ideální je nasadit je s předstihem, alespoň týden před odjezdem na dovolenou. Pořiďte si přípravek Biopron Forte, který obsahuje unikátní probiotický komplex živých bakterií, prebiotik a probiotických kvasinek S. Boullardii a je vhodný pro dospělé a děti od ukončeného 6. měsíce.

Probiotika Biopron Forte

PROBIOTICKÝ KOMPLEX + S. BOULARDII
Pro náhlé situace nejen na cestách

 

  • Unikátní probiotický komplex na trhu s kombinací S. Boulardii, laktobacilu a prebiotik.
  • 3 složky = trojitá obnova střevní mikroflóry.
  • Pro dospělé a děti již od ukončeného 6. měsíce.
  • Doplněk stravy

Více informací >>

Znáte 6 potravin, které vám mohou ohrozit dovolenou?
19.06.2019

Znáte 6 potravin, které vám mohou ohrozit dovolenou?

Posedět si ve venkovní kavárně u sklenice výtečného frappé, ochutnat lahůdku z grilu, či s kornoutem točené vanilkové zmrzliny zavzpomínat na bezstarostné časy dětství – to vše neodmyslitelně patří k létu a době dovolených. Jen málokdo ale v takových chvílích zvažuje možná zdravotní rizika. Kvůli vyšším teplotám, které vytvářejí přímo ideální podmínky pro množení bakterií, se totiž některé potraviny rychleji kazí, a snadno se pak může stát, že se z příjemně stráveného odpoledne stane úplně jiné „povyražení“. A na které druhy potravin byste si měli dát největší pozor?

Přečtěte si více
Zobrazení: 9097
Užijte si exotiku plnými doušky. Jak se na cestu připravit?
19.06.2019

Užijte si exotiku plnými doušky. Jak se na cestu připravit?

Léto je tady a s ním i cesty za teplem a mořem. Máte v plánu vyrazit do některé z exotických zemí? Pak jistě už předem přemýšlíte o tom, co všechno si s sebou zabalit, aby vás pak – tisíce mil od domova – něco nečekaně nezaskočilo. Jedním z nejobávanějších strašáků při výpravách za exotikou jsou průjmová onemocnění a různé střevní trable. Začněte s prevencí ještě před odjezdem.

Přečtěte si více
Zobrazení: 9097
Exotika bez střevních potíží? 5 základních pravidel, jak na to!
19.06.2019

Exotika bez střevních potíží? 5 základních pravidel, jak na to!

Už se nemůžete dočkat, až ochutnáte autentické bun bo nam bo, indickou samosu, originál thajské kari nebo proslulou argentinskou salsu chimichurri? Faktem je, že z cest do exotických zemí si člověk odváží i spoustu kulinářských vzpomínek, které ještě několik let poté omamně voní koriandrem a pravou vanilkou. Pokud ovšem tuto zkušenost nepřebije zážitek v podobě průjmového onemocnění, které každý rok postihuje drtivou většinu cestovatelů. Zdravá střevní mikroflóra je schopna udržovat rovnováhu i v cizím prostředí.

Přečtěte si více
Zobrazení: 9097
Vyzrajte nad letními stánky s rychlým občerstvením!
19.06.2019

Vyzrajte nad letními stánky s rychlým občerstvením!

Když je venku krásně a my před sebou máme ještě slušnou porci kilometrů, nechce se nám vysedávat v restauracích a zdlouhavě čekat na oběd. Mnohem rychlejší je dát si něco u stánku, kterých bývá v tuhle dobu všude plno. Nehledě na to, že i obyčejný langoš, klobása s křenem nebo smažený sýr v housce chutná na lavičce u rybníka mnohem lépe, než oběd v luxusním podniku. Třpytící se vodní hladina, šumění stromů a příjemně svěží vánek umí zkrátka vykouzlit tu správnou prázdninovou atmosféru. Má to ale jeden háček – dobroty z rychlého občerstvení nám tuhle idylku mohou někdy pořádně nabourat...

Přečtěte si více
Zobrazení: 9097