Které potraviny obsahují laktózu?
Témeř všechny mléčné výrobky obsahují laktózu. Avšak její koncentrace je v nich různá. Co se týká sýrů, čím čerstvější, tím víc laktózy obsahují. Vyzrálé sýry (např. Pecorino) mají sice nízký obsah laktózy, avšak mají zvýšený obsah histaminu.
Sušené mléko, které se běžně používá v polotovarech, má nejvyšší obsah laktózy. Občas je laktóza součástí různých potravinářských výrobků, jako jsou dressingy do salátů apod.
Obsah laktózy v g na 100 g
- Podmáslí 3,5-4,0
- Konzumní mléko (čerstvé mléko, trvanlivé mléko) 4,8-5,0
- Kefír 3,5-6,0
- Smetana 2,8-3,6
- Zakysaná smetana 2,0-3,6
- Máslo 0,6-0,7
- Syrovátka, nápoje ze syrovátky 2,0-5,2
- Tavený sýr (10–70 % tuku v sušině) 2,0-3,8
- Vrstvený sýr (10–50 % tuku v sušině) 2,9-3,8
- Sýrová pomazánka (10–70 % tuku v sušině) 2,8-6,3
- Sýrové fondue (polotovar) 1,8
- Dezerty (polotovary, například pudink, rýžový a krupičný pudink) 3,3-6,3
- Zmrzlina (mléčná a vodová, zmražený jogurt) 5,1-6,9
- Tvaroh (20 % tuku v sušině) 2,6
- Jogurt / jogurtové přípravky 3,5-6,0
- Smetana do kávy (10–15 % tuku v sušině) 3,8-4,0
- Kondenzované mléko (4–10 % tuku v sušině) 9,3-12,5
- Nízkotučný měkký tvaroh 4,1
- Práškové mléko 38,0-51,5
- Mléčné koktejly (např. čokoládový, vanilkový) 4,4-5,4
- Kozí mléko 4,0-4,2
- Ovčí mléko 4,4-4,7
* Hodnoty slouží jako orientační průvodce; Představují průměrné hodnoty a mohou se lišit s
ohledem na zpracování produktu.
|