Skrytý cukr aneb sladké pasti jídelníčku

Skrytý cukr aneb sladké pasti jídelníčku

Publikováno: 12.06.2025

Zobrazení: 326

Chcete si udržet zdravou hladinu cukru v krvi? Pak byste měli vědět, že cukry obsahují i potraviny, do kterých byste to vůbec neřekli. Víte, kolik cukru skutečně sníte, i když sladkosti vůbec nejíte? 

Co jsou sacharidy? 

Sacharidy patří společně s tuky a bílkovinami mezi hlavní živiny. Sacharidy jsou nejdůležitějším zdrojem energie, nutné pro fungování nervového systému, mozku a dalších tělesných funkcí. Téma sacharidů je dnes jedním z nejdiskutovanějších témat v oblasti zdravé výživy. A ačkoliv se bez sacharidů neobejdeme, je důležité vědět, kde všude je najdeme, a kterým sacharidům je lepší se vyhnout. Víte, kde všude „skryté cukry“ najdete?
 

Sacharidy jsou velkou skupinu chemických látek, jejichž základ tvoří tzv. cukerné jednotky. Podle počtu cukerných jednotek se rozlišují monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy, do kterých spadá skupina tzv. složených (komplexních) sacharidů.

  • Monosacharidy obsahují jednu cukernou jednotku. Mezi monosacharidy se řadí např.  glukóza (hroznový cukr) a fruktóza (ovocný cukr).

  • Oligosacharidy jsou složeny ze 2-10 stejných nebo různých monosacharidů. Do této skupiny patří např. sacharóza (cukr řepný a třtinový), složený z glukózy a fruktózy, laktóza (cukr mléčný) obsahující glukózu a galaktózu. Rafinóza, stachyóza, verbaskóza aj. (sacharidy obsažené v luštěninách) obsahují galaktózu aj.

  • Polysacharidy obsahují více než 10 monosacharidů (např. škrob, celulózu, pektin, inulin aj.).

  • Složené (komplexní) sacharidy patří mezi polysacharidy a obsahují i jiné sloučeniny (např. bílkoviny, tuky aj).

 
Podle aktuálních výživových doporučení by sacharidy měly tvořit cca 55–60 % celkového energetického příjmu, nejlépe v podobě sacharidů s nízkým glykemickým indexem. Konzumovat bychom měli převážně polysacharidy, které se vyskytují např. v obilovinách, rýži a bramborách. Pro zdraví je důležité omezit jednoduché cukry (monosacharidy a disacharidy) vyskytující se hlavně v potravinářských produktech s typicky sladkou chutí. Jednoduché cukry jsou organismem rychle vstřebávány, a tak okamžitě ovlivňují fyzickou i psychickou výkonnost. Nejsou ale zdrojem dlouhodobé energie a po jejich konzumaci vzniká rychle pocit hladu. Takový rychlý, ovšem nezdravý, zdroj energie představují různé nezdravé cukrovinky, po kterých často saháme v případě, že potřebujeme rychle dodat energii. Oproti tomu konzumace složitých sacharidů přináší dlouhodobý zdroj energie, protože jejich vstřebávání trvá organismu několik hodin. Když organismu sacharidy chybí, máme hypoglykémii a necítíme se dobře. Když konzumuje sacharidů příliš, hrozí nám nadváha, obezita, cukrovka a kardiovaskulární onemocnění

Rychlé versus pomalé cukry

Ne všechny sacharidy působí na organismus stejně. Rozdíl není jen ve struktuře (jednoduché vs. složené), ale i v tom, jak rychle se vstřebávají a jak ovlivňují hladinu cukru v krvi (glykémii), hormonální reakce i hladinu energie.

Rychlé sacharidy

Rychlé sacharidy mají vysoký glykemický index. Po jejich konzumaci dojde k rychlému nárůstu cukru v krvi a k získání rychlé, avšak krátkodobé energie. Konzumace rychlých cukrů přináší větší kolísání nálady a také větší chuti k jídlu. Při nadměrné konzumaci se může objevit inzulinová rezistence, ukládání tuků, únava a výkyvy nálad.

  • Glukóza, sacharóza, fruktóza

  • Sladkosti, limonády, bílé pečivo, cereálie s cukrem, energetické nápoje

  • Slazené mléčné produkty,  instantní ochucené kaše

Pomalé sacharidy (nízký až střední glykemický index)

Pro pomalé sacharidy je typické pozvolné uvolňování energie, stabilní glykémie, delší sytost a menší výkyvy nálad a energie. Konzumace pomalých sacharidů s sebou přináší podporu soustředění, menší chuť na sladké a menší riziko ukládání tuku.

  • Polysacharidy: škrob (v celozrnných výrobcích), vláknina

  • Celozrnné obiloviny, luštěniny, batáty, zelenina, ovoce s nízkým GI

  • Ovesné vločky, hnědá rýže, jáhly, pohanka

Nestravitelné sacharidy (vláknina)

Vláknina, patřící také mezi sacharidy, není zdrojem energie, ale má zásadní význam pro trávení a střevní mikrobiotu. Dělí se na:

  • Rozpustná vláknina (např. inulin, pektin – ovoce, zelenina)

  • Nerozpustná vláknina (např. celulóza – obilné otruby, semínka)

Mezi benefity konzumace vlákniny patří:

  • Podpora trávení, pocit sytosti, regulace vstřebávání cukru a tuků

  • Výživa pro střevní mikrobiotu (prebiotický účinek)

  • Prevence zácpy, snížení rizika rakoviny tlustého střeva

Pozor na skrytý cukr v potravinách

Nikoho nepřekvapí, že nezdravé jednoduché cukry konzumujeme již od raného věku, a to dokonce ve formě různých kojeneckých a batolecích výživ. Spousta produktů včetně těch, které jsou určeny dětem, je slazena cukrem, protože cukr působí jako konzervant a pojivo, a navíc váže a zadržuje vlhkost. Cukr je tak často součástí i takových potravin, ve kterých by to spotřebitel vůbec nečekal. Typickým příkladem mohou být, mnohými považovány za „zdravé“, snídaňové cereálie, dětské ovocné nápoje a ochucené mléčné produkty (jogurty, tvarohy, smetany). Cukr obsahují také některé masné produkty včetně šunky, kečupy, ovocné limonády, džusy, hranolky a chipsy. Je-li na výrobku uvedeno, že je bez obsahu cukru, ještě to neznamená, že neobsahuje jiná sladidla. Pokud chcete znát přesný obsahu cukru včetně umělých sladidel, doporučujeme pozorně číst složení výrobku uvedené na etiketě.

Některé snídaňové cereálie nemají se „zdravou snídaní“ nic společného.

Potraviny s nečekaným obsahem cukru

Polotovary a hotová jídla
  • Kečupy, omáčky, dresinky (často 1–2 lžičky cukru na porci)
  • Mražené pizzy, instantní nudle, hotová rizota
  • Balené saláty s „fit“ zálivkami
Pečivo a slané snacky
  • Bílý chléb, toastový chléb, bagety
  • Krekry, tyčinky, ochucené rýžové chlebíčky
  • „Zdravé“ cereální tyčinky a granola
 Mlékárenské výrobky
  • Ochucené jogurty, mléčné dezerty
  • Mléka s příchutí (čokoládové, vanilkové)
  • Tvarohové krémy a pudinky
 Nápoje
  • Slazené minerálky, limonády
  • Ovocné džusy a smoothie (i „100 %“)
  • Energetické a isotonické nápoje
  • Ledové čaje a kávové nápoje z obchodů
 Cereálie a snídaňové produkty
  • Cornflakes, musli s čokoládou či ovocem
  • Instantní kaše (ovesné, jáhlové, pohankové)
  • Proteinové tyčinky s karamelem nebo „s nízkým obsahem cukru“ – často obsahují cukerné alkoholy nebo sirupy
 Dětské potraviny
  • Dětské sušenky, přesnídávky
  • Jogurtové nápoje, ovocné kapsičky
  • Instantní kojenecké kaše
 Masné a rybí výrobky
  • Šunky, paštiky, klobásy (pro zvýraznění chuti)
  • Marinované ryby (např. losos teriyaki)

Jak vybírat sacharidy pro zdraví a energii?

Je obecně známo, že jednoduché cukry si se zdravím příliš nerozumí, a proto je bílý cukr často označován jako „bílý jed“ či „bílý zabiják“. Nadměrná konzumace cukrů může být totiž spojena nejen se zvýšenou kazivostí zubů, nadváhou a obezitou, ale také s rozvojem mnoha civilizačních onemocnění jako jsou onemocnění srdce a cév a diabetes. A právě negativní vliv cukru na zdraví se podepsal na boomu umělých sladidel. Ačkoliv umělá sladila neobsahují kalorie, jejich negativní vliv na zdraví je podle odborníků nezanedbatelný. Pokud si ale nedokážete sladký čaj či kávu odpustit, je vhodnější namísto bílého cukru či umělých sladidel sáhnout po cukru přírodním v podobě medu, stévie a obilných sirupů (např. z čekanky, agáve). Nicméně i zde platí všeho s mírou!
 
Upřednostňujte:
  • Celozrnné a přirozené potraviny s nízkým/středním GI
  • Potraviny bohaté na vlákninu (luštěniny, zelenina, oves)
  • Čerstvé ovoce před džusy
  • Kombinujte sacharidy s bílkovinami a tuky – zpomalí vstřebávání cukru
Omezujte:
  • Slazené nápoje, bílé pečivo, sladké cereálie, dezerty
  • Přidané cukry v omáčkách, dresinzích, „light“ produktech
 

Podpořte normální hladinu cukru v krvi doplňkem stravy Chrom a skořice!

Doplněk stravy Chrom a skořice představuje unikátní kombinaci tří aktivních látek (kyseliny alfa-lipoové, extraktu ze skořice a chrómu) pro udržení normální hladiny glukózy v krvi a k podpoře metabolizmu makroživin. 
Skořice přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi. Chróm přispívá ke správnému metabolismu makroživin a přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi. Kyselina alfa-lipoová bývá někdy nazývána jako vitamin B13.
  • Vhodné v režimu obecných preventivních opatření (dieta, cvičení), osoby s poruchou glukózové tolerance a osoby s nadváhou.
  • Nevhodné pro děti, těhotné a kojící ženy.


Seznamte se s NOVINKOU Biopron Metabolic pro podporu práce těla s tuky a cukry!

BIOPRON® Metabolic je patentovaný probiotický komplex s prebiotickou vlákninou a dalšími aktivními složkami určený pro expertní péči o střevní mikrobiotu a pro podporu práce těla s tuky a cukry.
 

BIOPRON® Metabolic obsahuje patentovaný probiotický complex Synbio, patentovanou prebiotickou vlákninu KiOtransine® a další aktivní látky (rostlinné steroly, cholin, vitaminy B6, B12 a E).

BIOPRON® Metabolic je určen zejména pro osoby, které si přejí dlouhodobě udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi, pro podporu rovnováhy střevní mikrobioty, práce těla s tuky a cukry a také pro podporu imunitního systému díky obsahu vitaminů B6 a B12.

  • Expertní péče o střeva a podpora práce těla s tuky a cukry
  • Patentovaná probiotika Synbio  s prebiotickou vlákninou KiOtransine® obohacená o další aktivní složky
  • Doplněk stravy s přidanými rostlinnými steroly a cholinem
  • Biopron®, pro váš aktivní a zdravý životní styl

Aktivní složky

  • Rostlinné steroly přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.
  • Cholin přispívá k normální funkci jater a k normálnímu metabolismu tuků.
  • Vitaminy B6 a B12 přispívají k normálnímu energetickému metabolismu, ke snížení míry únavy a vyčerpání a ke správné funkci imunitního systému.
  • Vitamin E přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.




Zdroje:
https://bezpecnostpotravin.cz/termin/cukr-ve-vyzive/
Kde všude na nás číhá cukr
Není cukr jako cukr – glykemická nálož a glykemický index potravin + tabulka
Co jsou sacharidy a jak je dělíme?
Sacharidy v potravinách a jejich význam | Pilulka.cz
Co jsou sacharidy a kterým dávat ve stravě přednost?
Co jsou sacharidy a jak je dělíme?
Cukr ve výživě – Bezpečnost potravin

 
 

Tento článek byl vytvořen ve spolupráci s: 

Mgr. Denisa Salvová

Absolvovala obor Rehabilitační psychosociální péče na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. Působila ve zdravotně sociální oblasti jako vedoucí poraden, terapeut a lektor kurzů pro pracovníky v pomáhajících profesích. V současné době se zajímá o oblast medicíny, zdravotnictví, zdravého životního stylu a psychologie.

Užívání proteinů: trend nebo skutečná potřeba?
04.06.2025

Užívání proteinů: trend nebo skutečná potřeba?

V posledních letech se proteiny staly doslova módním hitem. Proteinové tyčinky, nápoje a kaše zaplnily regály obchodů a lidé je konzumují často i bez hlubšího porozumění tomu, k čemu vlastně slouží. Jsou bílkoviny a oblíbené proteinové produkty a doplňky stravy skutečně tak důležité, nebo jde jen o marketingový trik?

Přečtěte si více
Zobrazení: 111
Kam nechodí slunce, chodí lékař aneb co víte o slunci?
23.05.2025

Kam nechodí slunce, chodí lékař aneb co víte o slunci?

Víte, jak moc je důležitý sluneční svit pro naše zdraví? Vždyť už naše prababičky říkaly, že kam nechodí slunce, chodí lékař. A věřte, že na tomhle rčení opravdu něco je! I když je slunce často vnímáno hlavně jako rizikový faktor pro pokožku, pro lidské zdraví je nezbytné. Víte, proč je slunce důležité a jak nám prospívá, pokud s ním zacházíme s rozumem?

Přečtěte si více
Zobrazení: 2330
Dětské zdraví začíná na talíři!
16.05.2025

Dětské zdraví začíná na talíři!

Každý rodič by si přál, aby jeho dítě bylo zdravé, bystré a mělo dostatek energie na každodenní aktivity. Možná vás překvapí, že základem dětského zdraví je správně poskládaný talíř! A víte, které důležité živiny by měl dětský jídelníček obsahovat? 

Přečtěte si více
Zobrazení: 60
ROZHOVOR: Největší odměnou je obyčejný úsměv dítěte, kterému se uleví
29.05.2025

ROZHOVOR: Největší odměnou je obyčejný úsměv dítěte, kterému se uleví

Rádi bychom vám představili dětskou sestřičku, Mgr. Vendulu Machovou, jejíž instagramový profil detska_sestricka byste si neměli nechat ujít, a to zejména pokud máte děti. Vendula je dětská a všeobecná sestra s dlouholetou praxí, maminka dvou dětí a manželka lékaře, která se na Instagramu věnuje osvětě v oblasti prevence, zdravého vývoje a podpory imunity u dětí. Chcete-li odborné, ale srozumitelné rady a doporučení, které vám mohou pomoci lépe porozumět potřebám dětského organismu – ať už jde o každodenní péči, prevenci nemocí či podporu zdravých návyků v raném věku, nezapomeňte instagramový profil dětské sestřičky sledovat.

 

Přečtěte si více
Zobrazení: 62
ROZHOVOR: Karol a Kvído, zábava, která děti vzdělává
14.04.2025

ROZHOVOR: Karol a Kvído, zábava, která děti vzdělává

Hledáte pro své děti písničky, které nejen pobaví, ale zároveň naučí něco užitečného? V tom případě se seznamte s hudební dvojicí Karol a Kvído, která prostřednictvím chytlavých písniček přináší do dětského světa spoustu fantazie, poznání a praktických znalostí, díky kterým si budou vaše děti umět se vším snadno poradit.

Přečtěte si více
Zobrazení: 112