Skrytý cukr aneb sladké pasti jídelníčku
Publikováno: 12.06.2025
Zobrazení: 326
Chcete si udržet zdravou hladinu cukru v krvi? Pak byste měli vědět, že cukry obsahují i potraviny, do kterých byste to vůbec neřekli. Víte, kolik cukru skutečně sníte, i když sladkosti vůbec nejíte?
Co jsou sacharidy?
Sacharidy patří společně s tuky a bílkovinami mezi hlavní živiny. Sacharidy jsou nejdůležitějším zdrojem energie, nutné pro fungování nervového systému, mozku a dalších tělesných funkcí. Téma sacharidů je dnes jedním z nejdiskutovanějších témat v oblasti zdravé výživy. A ačkoliv se bez sacharidů neobejdeme, je důležité vědět, kde všude je najdeme, a kterým sacharidům je lepší se vyhnout. Víte, kde všude „skryté cukry“ najdete?
Sacharidy jsou velkou skupinu chemických látek, jejichž základ tvoří tzv. cukerné jednotky. Podle počtu cukerných jednotek se rozlišují monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy, do kterých spadá skupina tzv. složených (komplexních) sacharidů.
-
Oligosacharidy jsou složeny ze 2-10 stejných nebo různých monosacharidů. Do této skupiny patří např. sacharóza (cukr řepný a třtinový), složený z glukózy a fruktózy, laktóza (cukr mléčný) obsahující glukózu a galaktózu. Rafinóza, stachyóza, verbaskóza aj. (sacharidy obsažené v luštěninách) obsahují galaktózu aj.
-
Polysacharidy obsahují více než 10 monosacharidů (např. škrob, celulózu, pektin, inulin aj.).
-
Složené (komplexní) sacharidy patří mezi polysacharidy a obsahují i jiné sloučeniny (např. bílkoviny, tuky aj).
Podle aktuálních výživových doporučení by sacharidy měly tvořit cca 55–60 % celkového energetického příjmu, nejlépe v podobě sacharidů s nízkým glykemickým indexem. Konzumovat bychom měli převážně polysacharidy, které se vyskytují např. v obilovinách, rýži a bramborách. Pro zdraví je důležité omezit jednoduché cukry (monosacharidy a disacharidy) vyskytující se hlavně v potravinářských produktech s typicky sladkou chutí. Jednoduché cukry jsou organismem rychle vstřebávány, a tak okamžitě ovlivňují fyzickou i psychickou výkonnost. Nejsou ale zdrojem dlouhodobé energie a po jejich konzumaci vzniká rychle pocit hladu. Takový rychlý, ovšem nezdravý, zdroj energie představují různé nezdravé cukrovinky, po kterých často saháme v případě, že potřebujeme rychle dodat energii. Oproti tomu konzumace složitých sacharidů přináší dlouhodobý zdroj energie, protože jejich vstřebávání trvá organismu několik hodin. Když organismu sacharidy chybí, máme hypoglykémii a necítíme se dobře. Když konzumuje sacharidů příliš, hrozí nám nadváha, obezita, cukrovka a kardiovaskulární onemocnění
Rychlé versus pomalé cukry
Ne všechny sacharidy působí na organismus stejně. Rozdíl není jen ve struktuře (jednoduché vs. složené), ale i v tom, jak rychle se vstřebávají a jak ovlivňují hladinu cukru v krvi (glykémii), hormonální reakce i hladinu energie.
Rychlé sacharidy
Rychlé sacharidy mají vysoký glykemický index. Po jejich konzumaci dojde k rychlému nárůstu cukru v krvi a k získání rychlé, avšak krátkodobé energie. Konzumace rychlých cukrů přináší větší kolísání nálady a také větší chuti k jídlu. Při nadměrné konzumaci se může objevit inzulinová rezistence, ukládání tuků, únava a výkyvy nálad.
-
Glukóza, sacharóza, fruktóza
-
Sladkosti, limonády, bílé pečivo, cereálie s cukrem, energetické nápoje
-
Slazené mléčné produkty, instantní ochucené kaše
Pomalé sacharidy (nízký až střední glykemický index)
Pro pomalé sacharidy je typické pozvolné uvolňování energie, stabilní glykémie, delší sytost a menší výkyvy nálad a energie. Konzumace pomalých sacharidů s sebou přináší podporu soustředění, menší chuť na sladké a menší riziko ukládání tuku.
-
Polysacharidy: škrob (v celozrnných výrobcích), vláknina
-
Celozrnné obiloviny, luštěniny, batáty, zelenina, ovoce s nízkým GI
-
Ovesné vločky, hnědá rýže, jáhly, pohanka
Nestravitelné sacharidy (vláknina)
Vláknina, patřící také mezi sacharidy, není zdrojem energie, ale má zásadní význam pro trávení a střevní mikrobiotu. Dělí se na:
-
Rozpustná vláknina (např. inulin, pektin – ovoce, zelenina)
-
Nerozpustná vláknina (např. celulóza – obilné otruby, semínka)
Mezi benefity konzumace vlákniny patří:
-
Podpora trávení, pocit sytosti, regulace vstřebávání cukru a tuků
-
Výživa pro střevní mikrobiotu (prebiotický účinek)
-
Prevence zácpy, snížení rizika rakoviny tlustého střeva
Pozor na skrytý cukr v potravinách
Nikoho nepřekvapí, že nezdravé jednoduché cukry konzumujeme již od raného věku, a to dokonce ve formě různých kojeneckých a batolecích výživ. Spousta produktů včetně těch, které jsou určeny dětem, je slazena cukrem, protože cukr působí jako konzervant a pojivo, a navíc váže a zadržuje vlhkost. Cukr je tak často součástí i takových potravin, ve kterých by to spotřebitel vůbec nečekal. Typickým příkladem mohou být, mnohými považovány za „zdravé“, snídaňové cereálie, dětské ovocné nápoje a ochucené mléčné produkty (jogurty, tvarohy, smetany). Cukr obsahují také některé masné produkty včetně šunky, kečupy, ovocné limonády, džusy, hranolky a chipsy. Je-li na výrobku uvedeno, že je bez obsahu cukru, ještě to neznamená, že neobsahuje jiná sladidla. Pokud chcete znát přesný obsahu cukru včetně umělých sladidel, doporučujeme pozorně číst složení výrobku uvedené na etiketě.
Některé snídaňové cereálie nemají se „zdravou snídaní“ nic společného.
Potraviny s nečekaným obsahem cukru
Polotovary a hotová jídla
- Kečupy, omáčky, dresinky (často 1–2 lžičky cukru na porci)
- Mražené pizzy, instantní nudle, hotová rizota
- Balené saláty s „fit“ zálivkami
Pečivo a slané snacky
- Bílý chléb, toastový chléb, bagety
- Krekry, tyčinky, ochucené rýžové chlebíčky
- „Zdravé“ cereální tyčinky a granola
Mlékárenské výrobky
- Ochucené jogurty, mléčné dezerty
- Mléka s příchutí (čokoládové, vanilkové)
- Tvarohové krémy a pudinky
Nápoje
- Slazené minerálky, limonády
- Ovocné džusy a smoothie (i „100 %“)
- Energetické a isotonické nápoje
- Ledové čaje a kávové nápoje z obchodů
Cereálie a snídaňové produkty
- Cornflakes, musli s čokoládou či ovocem
- Instantní kaše (ovesné, jáhlové, pohankové)
- Proteinové tyčinky s karamelem nebo „s nízkým obsahem cukru“ – často obsahují cukerné alkoholy nebo sirupy
Dětské potraviny
- Dětské sušenky, přesnídávky
- Jogurtové nápoje, ovocné kapsičky
- Instantní kojenecké kaše
Masné a rybí výrobky
- Šunky, paštiky, klobásy (pro zvýraznění chuti)
- Marinované ryby (např. losos teriyaki)
Jak vybírat sacharidy pro zdraví a energii?
Je obecně známo, že jednoduché cukry si se zdravím příliš nerozumí, a proto je
bílý cukr často označován jako
„bílý jed“ či „bílý zabiják“.
Nadměrná konzumace cukrů může být totiž spojena nejen se
zvýšenou kazivostí zubů, nadváhou a obezitou, ale také s rozvojem mnoha
civilizačních onemocnění jako jsou
onemocnění srdce a cév a diabetes. A právě negativní vliv cukru na zdraví se podepsal na
boomu umělých sladidel. Ačkoliv umělá sladila neobsahují kalorie, jejich negativní vliv na zdraví je podle odborníků nezanedbatelný. Pokud si ale nedokážete sladký čaj či kávu odpustit, je vhodnější namísto bílého cukru či umělých sladidel sáhnout po
cukru přírodním v podobě medu, stévie a obilných sirupů (např. z čekanky, agáve). Nicméně i zde platí všeho s mírou!
Upřednostňujte:
- Celozrnné a přirozené potraviny s nízkým/středním GI
- Potraviny bohaté na vlákninu (luštěniny, zelenina, oves)
- Čerstvé ovoce před džusy
- Kombinujte sacharidy s bílkovinami a tuky – zpomalí vstřebávání cukru
Omezujte:
- Slazené nápoje, bílé pečivo, sladké cereálie, dezerty
- Přidané cukry v omáčkách, dresinzích, „light“ produktech
Podpořte normální hladinu cukru v krvi doplňkem stravy Chrom a skořice!
Doplněk stravy Chrom a skořice představuje unikátní kombinaci tří aktivních látek (kyseliny alfa-lipoové, extraktu ze skořice a chrómu) pro udržení normální hladiny glukózy v krvi a k podpoře metabolizmu makroživin.
Skořice přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi. Chróm přispívá ke správnému metabolismu makroživin a přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi. Kyselina alfa-lipoová bývá někdy nazývána jako vitamin B13.
- Vhodné v režimu obecných preventivních opatření (dieta, cvičení), osoby s poruchou glukózové tolerance a osoby s nadváhou.
- Nevhodné pro děti, těhotné a kojící ženy.
Seznamte se s NOVINKOU Biopron Metabolic pro podporu práce těla s tuky a cukry!
BIOPRON® Metabolic je patentovaný probiotický komplex s prebiotickou vlákninou a dalšími aktivními složkami určený pro expertní péči o střevní mikrobiotu a pro podporu práce těla s tuky a cukry.
BIOPRON® Metabolic obsahuje patentovaný probiotický complex Synbio, patentovanou prebiotickou vlákninu KiOtransine® a další aktivní látky (rostlinné steroly, cholin, vitaminy B6, B12 a E).
BIOPRON® Metabolic je určen zejména pro osoby, které si přejí dlouhodobě udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi, pro podporu rovnováhy střevní mikrobioty, práce těla s tuky a cukry a také pro podporu imunitního systému díky obsahu vitaminů B6 a B12.
- Expertní péče o střeva a podpora práce těla s tuky a cukry
- Patentovaná probiotika Synbio s prebiotickou vlákninou KiOtransine® obohacená o další aktivní složky
- Doplněk stravy s přidanými rostlinnými steroly a cholinem
- Biopron®, pro váš aktivní a zdravý životní styl
Aktivní složky
- Rostlinné steroly přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.
- Cholin přispívá k normální funkci jater a k normálnímu metabolismu tuků.
- Vitaminy B6 a B12 přispívají k normálnímu energetickému metabolismu, ke snížení míry únavy a vyčerpání a ke správné funkci imunitního systému.
- Vitamin E přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.
Zdroje:
https://bezpecnostpotravin.cz/termin/cukr-ve-vyzive/
Kde všude na nás číhá cukr
Není cukr jako cukr – glykemická nálož a glykemický index potravin + tabulka
Co jsou sacharidy a jak je dělíme?
Sacharidy v potravinách a jejich význam | Pilulka.cz
Co jsou sacharidy a kterým dávat ve stravě přednost?
Co jsou sacharidy a jak je dělíme?
Cukr ve výživě – Bezpečnost potravin