Pozor na skrytý cukr!
Publikováno: 25.05.2023
Zobrazení: 251
Sacharidy patří společně s tuky a bílkovinami mezi hlavní živiny. Jsou nejdůležitějším zdrojem energie, nutné pro fungování nervového systému, mozku a dalších tělesných funkcí. Ačkoliv se bez sacharidů neobejdeme, měli bychom být obezřetní při jejich konzumaci. Nejsou-li sacharidy okamžitě spotřebovány, ukládají se do zásoby, a podílejí se tak na vzniku nadváhy, obezity a dalších zdravotních obtíží. Problém ovšem je, že nebezpečné cukry dnes běžně nacházíme i tam, kde bychom je vůbec nečekali. Víte, kde všude „nebezpečné cukry“ najdete?
Vyznáte se v cukrech?
Sacharidy, obecně známé pod pojmem cukry, jsou základní složkou stravy. Podle aktuálních výživových doporučení by sacharidy měly tvořit cca 55–60 % celkového energetického příjmu, nejlépe v podobě sacharidů s nízkým glykemickým indexem. Konzumovat bychom měli převážně polysacharidy, které se vyskytují např. v obilovinách, rýži a bramborách. Pro zdraví je důležité omezit jednoduché cukry (monosacharidy a disacharidy) vyskytující se hlavně v potravinářských produktech s typicky sladkou chutí. Jednoduché cukry jsou organismem rychle vstřebávány, a tak okamžitě ovlivňují fyzickou i psychickou výkonnost. Nejsou ale zdrojem dlouhodobé energie a po jejich konzumaci vzniká rychle pocit hladu. Takový rychlý, ovšem nezdravý, zdroj energie představují různé nezdravé cukrovinky, po kterých často saháme v případě, že potřebujeme rychle dodat energii. Oproti tomu konzumace složitých sacharidů přináší dlouhodobý zdroj energie, protože jejich vstřebávání trvá organismu několik hodin.
Kde najdete skrytý cukr?
Nikoho nepřekvapí, že nezdravé jednoduché cukry konzumujeme již od raného věku, a to dokonce ve formě různých kojeneckých a batolecích výživ. Spousta produktů včetně těch, které jsou určeny dětem, je slazena cukrem, protože cukr působí jako konzervant a pojivo, a navíc váže a zadržuje vlhkost. Cukr je tak často součástí i takových potravin, ve kterých by to spotřebitel vůbec nečekal. Typickým příkladem mohou být, mnohými považovány za „zdravé“, snídaňové cereálie, dětské ovocné nápoje a ochucené mléčné produkty (jogurty, tvarohy, smetany). Cukr obsahují také některé masné produkty včetně šunky, kečupy, ovocné limonády, džusy, hranolky a chipsy. Je-li na výrobku uvedeno, že je bez obsahu cukru, ještě to neznamená, že neobsahuje jiná sladidla. Pokud chcete znát přesný obsahu cukru včetně umělých sladidel, doporučujeme pozorně číst složení výrobku uvedené na etiketě.
Cukr a zdraví
Je obecně známo, že jednoduché cukry si se zdravím příliš nerozumí, a proto je bílý cukr často označován jako „bílý jed“ či „bílý zabiják“. Nadměrná konzumace cukrů může být totiž spojena nejen se zvýšenou kazivostí zubů, nadváhou a obezitou, ale také s rozvojem mnoha civilizačních onemocnění jako jsou onemocnění srdce a cév a diabetes. A právě negativní vliv cukru na zdraví se podepsal na boomu umělých sladidel. Ačkoliv umělá sladila neobsahují kalorie, jejich negativní vliv na zdraví je podle odborníků nezanedbatelný. Pokud si ale nedokážete sladký čaj či kávu odpustit, je vhodnější namísto bílého cukru či umělých sladidel sáhnout po cukru přírodním v podobě medu, stévie a obilných sirupů (např. z čekanky, agáve).
Dialevel, pro normální hladinu cukru v krvi
Pokud si chcete udržet hladinu krevního cukru v krvi v optimálních hodnotách, zkuste obohatit jídelníček doplňkem stravy Dialevel. Jde o unikátní a vysoce kvalitní kombinaci výtažku ze skořice a chrómu pro normální hladinu cukru v krvi, navíc obohaceno o kyselinu alfa-lipoovou. Skořice přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi, chróm ke správnému metabolismu makroživin a k udržení normální hladiny glukózy v krvi. Dialevel je vhodný i pro dlouhodobé užívání, a to nejen pro diabetiky, pre-diabetiky v režimu obecných preventivních opatření (dieta, cvičení), osoby s poruchou glukózové tolerance, osoby s nadváhou, ale pro všechny, kteří chtějí mít cukr pod kontrolou.
Zdroj:
https://bezpecnostpotravin.cz/termin/cukr-ve-vyzive/