Stále studené ruce a nohy? Poznejte možné příčiny!

Stále studené ruce a nohy? Poznejte možné příčiny!

Publikováno: 15.02.2023

Zobrazení: 9519

Máte věčně studené ruce a nohy, a to bez ohledu na to, kolik je stupňů? Problém, který trápí především ženy, může mít mnoho příčin, od těch banálních, až po ty závažnější. Za pocitem studených končetin se nemusí však skrývat jen chladné počasí, ale vážnější onemocnění, která není radno podceňovat.

Studené končetiny? V zimě nic neobvyklého!

Se studenými končetinami se můžeme setkat zcela běžně během chladných měsíců. V zimě mohou být chladnější ruce a nohy reakcí organismu na okolní teplotu, jejíž cílem je udržet v teple nejdůležitější tělesné orgány jako jsou srdce a plíce. Aby došlo k zachování tělesné teploty těchto orgánů, organismus omezí průtok krve v okrajových částech těla, kterými jsou právě ruce a nohy. Pokud vás však pocit studených rukou a nohou trápí i doma v teple, měli byste váš stav konzultovat s lékařem.

 

Viníkem může být i stres a nevyspání

Chladné končetiny mohou být způsobeny nejen chladem, ale také nadměrným stresem. Stresová reakce je příprava organismu na „boj, nebo útěk“, která je doprovázena řadou fyziologických změn včetně zmenšení průsvitu cév. Nedostatečné krevní zásobení se může během stresové reakce projevit jako pocit studených rukou a nohou. Nikoho také nepřekvapí, že na funkci oběhového systému má vliv i naše genetická výbava a životní styl. Nedostatek pohybu, nevhodná strava s nadbytkem nezdravých tuků, cukru a kofeinu neprospívá ani oběhovému systému.

 

Raynaudův syndrom

Pocit studených rukou je spojen s pojmem Raynaudův syndrom. Jde o stav, kdy dochází k náhlému zúžení tepének zásobujících prsty, a to především horních končetin. Pocit chladu může být doprovázen také ztrátou citlivosti a bolestmi a změnou barvy postižené oblasti od modrých až po fialové odstíny. Raynadův syndrom patří mezi tzv. vazoneurózy, funkční poruchy periferních tepen, projevující se křečovitými stahy tepen a tepének, což způsobuje přechodné nedostatečné krevní zásobení. Příčinou může být okolní chlad, stres a nadměrná zátěž. Jde ale o faktory, které lze ovlivnit režimovými opatřeními. U některých osob je však nutná farmakologická léčba, a proto je nutné uvedené obtíže, zejména jsou-li dlouhodobého charakteru, vždy konzultovat s lékařem.

 

Onemocnění štítné žlázy

Pocit studených rukou a nohou může být spojen i s onemocněním štítné žlázy, tzv. hypotyreózou. Jde o nedostatečnou činnost štítné žlázy produkující málo tyroidálních hormonů, které mají vliv na energetický metabolismus, a tím i termoregulaci lidského těla. Kromě pocitů studených končetin se může objevit také zvýšená únava a přibývání na váze. I zde je nutná návštěva lékaře.

 

Vysoká hladina cukru v krvi

Studené ruce a nohy se mohou objevit také u pacientů s cukrovkou. Vysoká hladina cukru v krvi může vést ke zúžení tepen a snížení krevního zásobení některých tkání, což se může projevovat právě pocitem studených končetin, který může doprovázet necitlivost, brnění, pálení a píchání, a to zejména v nočních hodinách. V případě podezření na některé z onemocnění, které je s pocitem chladu spojeno, je vždy nutné nechat se vyšetřit lékařem, a předejít tak rozvoji možných komplikací.

 

Jak ovlivnit pocit studených rukou a nohou?

V případě obtíží navštivte lékaře, který vyloučí některé z organických onemocnění. Podpořit zdraví oběhového systému lze zdravým životním stylem, pestrým a vyváženým jídelníčkem, dostatkem aktivního pohybu a spánku a eliminací stresu. Vhodné jsou doplňky stravy podporující normální funkci oběhového systému. K prokrvení organismu díky podpoře žilního oběhu a periferní mikrocirkulace krve (zejména v oblasti mozku, očí a uší, ale také rukou a nohou) přispívá extrakt z jinanu dvoulaločného, známý jako Ginkgo biloba. Ve formě doplňku stravy ho můžete koupit na našem e-shopu. GinkoPrim MAX je vysoce kvalitní standardizovaný výtažek z Ginkgo biloby pro podporu aktivity mozku, obohacený o DMAE a magnesium.
 


 

Tento článek byl vytvořen ve spolupráci s: 

Mgr. Denisa Salvová

Absolvovala obor Rehabilitační psychosociální péče na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. Působila ve zdravotně sociální oblasti jako vedoucí poraden, terapeut a lektor kurzů pro pracovníky v pomáhajících profesích. V současné době se zajímá o oblast medicíny, zdravotnictví, zdravého životního stylu a psychologie.

  
Pro zdravé srdce, cévy a krevní tlak
25.09.2017

Pro zdravé srdce, cévy a krevní tlak

Věděli jste, že srdce jako svalová pumpa, si nemůže nikdy odpočinout? Je to orgán, který funguje nepřetržitě. Jeho hlavním úkolem je pumpovat rytmicky krev tepnami a cévami po celém těle. Průměrně 72krát za minutu, 2,5 bilionkrát za život. Kvalita funkce srdce přímo i nepřímo ovlivňuje fungování dalších orgánů a mechanismů v těle. Je naprosto zásadní pro okysličování tkání, transport živin v organismu, vitalitu, i celkové fungování organismu. Srdeční sval je velmi specifický, a nepodobá se žádnému jinému v těle.

Přečtěte si více
Zobrazení: 745
Studené ruce u dětí
28.11.2019

Studené ruce u dětí

V každodenní praxi se pediatři setkávají s dotazy ohledně chladných rukou u dětských pacientů, a to nejen v chladných měsících. Subjektivní pocit či objektivní nález většinou není důvodem pro komplexní vyšetření. Většina rodičů dítěti sahá na ruce a zjišťuje, zda mu není zima. Ruce ale nejsou spolehlivým ukazatelem a děti bývají spíše přehřáté než podchlazené. Rodiče by ale měly zpozornět, dochází-li k barevným změnám končetin, což může signalizovat vážný zdravotní problém.

Přečtěte si více
Zobrazení: 12232
Diabetes jako skryté nebezpečí
14.04.2023

Diabetes jako skryté nebezpečí

Cukrovka neboli diabetes je onemocnění, které se může projevovat zpočátku velmi nenápadně, nicméně o to větší hrozbou pro lidské zdraví může být. V České republice je podle statistik zhruba 860 tisíc osob s tímto onemocněním, a proto je v rámci prevence zásadní vědět, jak optimální hladinu cukru v krvi udržet.

Přečtěte si více
Zobrazení: 10157
Jód a poruchy funkce štítné žlázy
04.03.2024

Jód a poruchy funkce štítné žlázy

Hubnutí, nebo nabírání na váze, zpomalené, nebo naopak příliš rychlé pohyby, pocení, nebo neustálý pocit chladu mohou signalizovat, že štítná žláza nemusí fungovat zcela správně. Projevy onemocnění štítné žlázy jsou různé, v závislosti na tom, zda jde o poruchu snížené, či zvýšené produkovaných hormonů.

Přečtěte si více
Zobrazení: 9404
Zdravý životní styl, co to vlastně znamená?
27.01.2021

Zdravý životní styl, co to vlastně znamená?

Ačkoliv je zdravý životní styl velmi diskutované téma, stále existují ti, kteří přesně neví, co si pod tímto pojmem představit. Mýtů, které kolem zdravého životního stylu panují, je mnoho. A protože žít zdravě neznamená mít jídelníček složený jen ze samé zeleniny a trávit všechen volný čas ve fitness centru, pojďme zdravý životní styl těm, kteří v této problematice tápou, přiblížit.

Přečtěte si více
Zobrazení: 4489
Přírodní cesta pro udržení zdravého krevního tlaku
22.02.2012

Přírodní cesta pro udržení zdravého krevního tlaku

Extrakt z listu olivovníku podporuje udržení zdravé hladiny krevního tlaku a pomáhá ke správné krevní cirkulaci.

Přečtěte si více
Zobrazení: 73