Tradiční velikonoční moučníky o něco zdravěji
Publikováno: 16.04.2025
Zobrazení: 3654
Rozhodli jste, že si letošní velikonoční pečení necháte ujít, protože jste stále neshodili kila nabraná během zimy? V tom případě jistě oceníte naše tipy na velikonoční recepty v poněkud zdravější variantě. Vždyť kdo by si nechal ujít svátky jara bez beránka?
Velikonoce, svátky jara a tradičních moučníků
Velikonoce nejsou jen o pomlázce a kraslicích, ale patří k nim i vůně čerstvě upečeného mazance, nadýchaného beránka a domácího cukroví, které chutná nejlépe, když je upečeno s láskou. Pečení je krásný způsob, jak si velikonoční svátky užít naplno a zapojit děti, rodinu a přenést kousek tradice do každé kuchyně. Velikonoce ale mohou být plné chuti a radosti i bez zbytečného cukru a bílé mouky.
Jak péct zdravěji nejen o Velikonocích?
-
Nahraďte bílou mouku za špaldovou nebo celozrnnou, která dodá těstu více vlákniny i chuti. Skvěle funguje třeba i jemná ovesná mouka. Špaldová mouka má vysoký podíl lepku, je vhodná na pečení, snadno se tráví a svojí chutí připomíná oříšky. Organismu dodá hořčík, vitamíny skupiny B, zinek, mangan, vápník a draslík.
-
Omezte nebo nahraďte cukr alternativními sladidly. Zkuste bílý cukr nahradit medem, datlovým sirupem, javorovým sirupem nebo stévií. I méně sladký moučník může být vynikající. Při pečení doma llze experimentovat a pustit se do pečení s netradičními sladidly jako je např. erythritol, který má neutrální chuť. Do této skupiny sladidel patří také xylitol, sorbitol nebo mannitol. Všechna mají nízkou kalorickou hodnotu a neovlivňují hladinu cukru v krvi.
-
Přidejte tvaroh, jogurt nebo jablko, zvlhčí těsto, přidá bílkoviny i chuť.
-
Zkuste zdravé tuky. Při pečení lze máslo nahradit rostlinnými tuky. Volte však ty, které jsou pro tepelnou úpravu určené. Mají vyšší podíl tuku a vyšší obsah nasycených mastných kyselin, které jsou při vyšší teplotě stabilnější a zajistí požadovanou strukturu moučníků. Do pečených výrobků, kde není vyžadována tuhá textura (litá těsta na koláč, bábovku, muffiny apod.), je vhodný také řepkový olej.
-
Přidejte superpotraviny a vlákninu.
Lněná semínka, mák, mrkev, ovesné vločky nebo třeba nasekané ořechy zlepší strukturu a zasytí.
Velikonoční mazanec ze špaldové mouky
Budete potřebovat: 400 g špaldové mouky, 50 g másla, 1 polotučný tvaroh, 2 lžíce oleje, prášek do pečiva, rozinky, nasekané mandle, 3 vejce + 1 vejce na potření, citronová kůra.
Postup: Smícháte mouku, prášek do pečiva, rozpuštěné máslo, tvaroh, olej, vejce, nastrouhanou kůru, šťávu z citrónu a přisladíte medem a vanilkovým cukrem. Poté přimícháte rozinky a mandle. Z vypracovaného těsta vytvarujete mazanec, který potřete rozšlehaným vejcem a posypete mandlemi. Pečete ve vyhřáté troubě 30-40 minut na 180 °C.
Velikonoční mrkvový beránek
Budete potřebovat: 150 g celozrnné jemně mleté mouky, 150 g špaldové mouky, 80 ml rostlinného oleje, 300 g jemně strouhané mrkve, 90 ml medu, 1-2 vejce (dle velikosti), 50 g ořechů, 50 g sušeného ovoce (rozinky, kustovnice, brusinky aj.), prášek do pečiva, 150 g bílého jogurtu (do 3 % tuku), 1 citrón, špetku soli.
Postup: Mrkev očistíte a nastrouháte na jemném struhadle a zakapete šťávou z jednoho citrónu. V míse smícháte mouku se špetkou soli a práškem do pečiva. Přidáte zbylé suroviny a vše důkladně zamícháte. Formu na beránka vymažete olejem, nalijete těsto a pečete ve vyhřáté troubě 40 minut na 180 °C.
Jidáše ze špaldové mouky
Budete potřebovat: 250 g celozrnné nebo špaldové mouky, ¼ kostky droždí, 150 ml mléka, 50 g třtinového cukru, 1 vejce, 50 g mletých ořechů (nejlépe vlašské), rozinky, citrónovou kůru, vanilková pasta (1 lžička), směs medu, másla a rumu na potření.
Postup: do vlažného mléka s cukrem rozdrobíte droždí, rozmícháte a posypete dvěma lžícemi mouky. Necháte cca 10-15 minut vzejít kvásek. Mouku nasypete do mísy, přidáte ořechy, vejce, kvásek, citrónovou kůru, vanilkovou pastu a rozinky. Poté vypracujete hladké těsto, které ručně hnětete dalších 5 minut. Těsto necháte pod utěrku kynout cca 30-40 minut. Těsto vypracujete a vytvoříte váleček, ze kterého nakrájíte asi 15 kusů. Z každého kusu těsta tvoříte spirálky, které necháte na plechu kynout dalších 15 minut. Pečete ve vyhřáté troubě na 160 °C do zlatova. Ihned po vyndání z trouby jidáše potřete směsí rumu, másla a medu.
Do velikonočního pečení zapojte také děti. Budete mít skvělé pomocníky a zažijete spoustu zábavy.
Mějte pohodové Velikonoce
Velikonoce jsou obdobím hodování, a proto myslete i na své zažívání. Jedničkou na trhu v podpoře rovnováhy střevní mikrobioty je řada Biopron, v jejímž portfoliu najdete vysoce kvalitní doplňky stravy obsahující probiotické kmeny, které splňují přísné požadavky včetně prokázané životaschopnosti a odolnosti vůči kyselinám. Široká škála produktů pokrývá různé potřeby a cílové skupiny. Nejen o Velikonocích a během aprílového počasí oceníte.
Úlevu při střevních a břišních potížích u osob s gastrointestinálními problémy způsobenými tvorbou plynu jako je nadýmání, plynatost a tlak v břiše, přinese zdravotnický prostředek Degasin Simetikon 280 mg. Simetikon snižuje povrchové napětí vzduchových bublin přítomných v gastrointestinálním traktu a způsobuje jejich shlukování, tím přispívá ke snížení množství plynu a napětí plynu jeho rozptýlením. Čtěte pečlivě návod k použití.
Máte pocit, že jste to během velikonočního hodování poněkud přehnali a potřebujete se dostat do formy? Pak vyzkoušejte ALAVIS™ MAXIMA SPALOVAČ TUKŮ s obsahem mikroenkapsulovaného kofeinu a koncentrovaného extraktu papriky s kapsaicinem a L-karnitinem, který přispívá ke snížení příjmu kalorií, potlačení chuti k jídlu a udržení normální tělesné hmotnosti. Vhodný doplněk stravy nejen pro sportovce, ale pro všechny vyznavače zdravého životního stylu.
A pokud přemýšlíte, čím letos o Velikonocích překvapit děti a koledníky, doporučujeme Marťánky Gummy Karol a Kvído Velikonoce. Lahodné želatinové gummies v nových tvarech oblíbené hudební dvojice Karol a Kvído a Marťánků. Obsahují vitaminy C a D3 pro podporu imunity, vitamin A pro podporu zraku, B6, který přispívá ke správnému energetickému metabolismu nebo K1 pro podporu silných kostí. Hravé tvary a lahodné příchutě jahody, citronu a mandarinky si vaše děti zamilují. Bez umělých barviv, sladidel, konzervantů, lepku a laktózy. Pro děti od 3 let.
Zdroje:
https://aktin.cz/chcete-pect-bez-cukru-mame-tipy-jak-ovladnout-kuchyni-i-s-alternativnimi-sladily
https://www.apetitonline.cz/suroviny/jak-pri-peceni-ubrat-bily-cukr-presto-si-pochutnat-staci-znat-par-overenych-triku
https://www.stobklub.cz/clanek/maslo-lze-ho-nahradit-/