Velikonoční pečení letos zdravěji

Velikonoční pečení letos zdravěji

Publikováno: 04.04.2022

Zobrazení: 2810

Velikonoce si nikdo nedokáže představit bez klasických velikonočních moučníků, kterými jsou beránek, mazanec a tradiční jidáše. Ale co je letos zkusit zdravěji a užít si velikonoční mlsání bez kil navíc? Máme pro vás pár velikonočních receptů, ovšem letos ve zdravější variantě!

Velikonoce, svátky jara

K největšímu křesťanskému svátku, kterým jsou Velikonoce, patří celá řada tradic a zvyků. Ačkoliv dříve byly Velikonoce oslavovány především v souvislosti se vzkříšením Ježíše Krista, které mělo nastat tři dny po jeho ukřižování, dnes jsou Velikonoce především o oslavě jara, barvení vajíček, pletení pomlázek a o tradičních velikonočních pokrmech. Velikonoce bez beránka a mazance si dnes umí představit jen málokdo.

Velikonoční tabule

A co sladkého by nemělo chybět na žádné velikonoční tabuli? Mezi nejznámější velikonoční moučníky patří beránek, mazanec a jidáše. Jak ale mlsat bez zbytečných výčitek a kil navíc? Naštěstí se klasické velikonoční moučníky dají připravit tak, aby chutnaly stejně skvěle jako ty klasické. Tak co říkáte, zkusíte letos zdravější varianty oblíbených velikonočních moučníků? Nejjednodušším způsobem je nahradit pšeničnou mouku moukou špaldovou. Bílá pšeničná mouka z nutričního hlediska vůbec nic nepřináší, jen krátkodobé zasycení a poté rychlý nástup hladu. Špaldová mouka má vysoký podíl lepku, je vhodná právě na pečení,  snadno se tráví a svojí chutí připomíná oříšky. Organismu dodává hořčík, vitamíny skupiny B, zinek, mangan, vápník a draslík. 

Velikonoční mazanec ze špaldové mouky

Budete potřebovat: 400 g špaldové mouky, 50 g másla, 1 polotučný tvaroh, 2 lžíce oleje, prášek do pečiva, rozinky, nasekané mandle, 3 vejce + 1 vejce na potření, citronová kůra.

Postup: Smícháte mouku, prášek do pečiva, rozpuštěné máslo, tvaroh, olej, vejce, nastrouhanou kůru, šťávu z citrónu a přisladíte medem a vanilkovým cukrem. Poté přimícháte rozinky a mandle. Z vypracovaného těsta vytvarujete mazanec, který potřete rozšlehaným vejcem a posypete mandlemi. Pečete ve vyhřáté troubě 30-40 minut na 180 °C.

Velikonoční mrkvový beránek

Budete potřebovat: 150 g celozrnné jemně mleté mouky, 150 g špaldové mouky, 80 ml rostlinného oleje, 300 g jemně strouhané mrkve, 90 ml medu, 1-2 vejce (dle velikosti), 50 g ořechů, 50 g sušeného ovoce (rozinky, kustovnice, brusinky aj.), prášek do pečiva, 150 g bílého jogurtu (do 3 % tuku), 1 citrón, špetku soli.

Postup: Mrkev očistíte a nastrouháte na jemném struhadle a zakapete šťávou z jednoho citrónu. V míse smícháte mouku se špetkou soli a práškem do pečiva. Přidáte zbylé suroviny a vše důkladně zamícháte. Formu na beránka vymažete olejem, nalijete těsto a pečete ve vyhřáté troubě 40 minut na 180 °C.

Jidáše ze špaldové mouky

Budete potřebovat: 250 g celozrnné nebo špaldové mouky, ¼ kostky droždí, 150 ml mléka, 50 g třtinového cukru, 1 vejce, 50 g mletých ořechů (nejlépe vlašské), rozinky, citrónovou kůru, vanilková pasta (1 lžička), směs medu, másla a rumu na potření.

Postup: do vlažného mléka s cukrem rozdrobíte droždí, rozmícháte a posypete dvěma lžícemi mouky. Necháte cca 10-15 minut vzejít kvásek. Mouku nasypete do mísy, přidáte ořechy, vejce, kvásek, citrónovou kůru, vanilkovou pastu a rozinky. Poté vypracujete hladké těsto, které ručně hnětete dalších 5 minut. Těsto necháte pod utěrku kynout cca 30-40 minut. Těsto vypracujete a vytvoříte váleček, ze kterého nakrájíte asi 15 kusů. Z každého kusu těsta tvoříte spirálky, které necháte na plechu kynout dalších 15 minut. Pečete ve vyhřáté troubě na 160 °C do zlatova. Ihned po vyndání z trouby jidáše potřete směsí rumu, másla a medu.

Pro vaši střevní rovnováhu, a to nejen o Velikonocích 

Biopron nabízí vysoce kvalitní doplňky stravy obsahující probiotické kmeny, které splňují přísné požadavky včetně prokázané životaschopnosti a odolnosti vůči kyselinám. Široká škála produktů pokrývá různé potřeby a cílové skupiny. Nejen o Velikonocích a během aprílového počasí oceníte Biopron 9 Immunity. 70 % imunitních buněk se nachází ve střevech, a proto je vhodné o střeva pečovat. Probiotický komplex Biopron 9 Immunity doplňuje probiotika a prebiotika pro každodenní péči o rovnováhu střevní mikrobioty a díky vitaminu D3 přispívá ke správné funkci imunitního systému.  

Tento článek byl vytvořen ve spolupráci s: 

Mgr. Denisa Salvová

Absolvovala obor Rehabilitační psychosociální péče na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. Působila ve zdravotně sociální oblasti jako vedoucí poraden, terapeut a lektor kurzů pro pracovníky v pomáhajících profesích. V současné době se zajímá o oblast medicíny, zdravotnictví, zdravého životního stylu a psychologie.

  

Probiotika, prebiotika a vitamin D! Jak podpořit imunitu a celkové zdraví?
19.10.2021

Probiotika, prebiotika a vitamin D! Jak podpořit imunitu a celkové zdraví?

V chladných měsících, kdy se potýkáme s mnoha respiračními infekcemi, nestačí zásobit tělo jen vitaminem C. Zdraví sídlí ve střevech, a proto je vhodné zaměřit se také na probiotika, prebiotika a vitamin D, který přispívá k normální funkci imunitního systému. Pokud hledáte doplněk stravy s kombinací těchto látek, už hledat nemusíte! Je tu nový Biopron 9 Immunity! 

Přečtěte si více
Zobrazení: 353
Dobré zažívání jako brána imunity dětí i dospělých
27.04.2022

Dobré zažívání jako brána imunity dětí i dospělých

Stav trávícího traktu úzce souvisí se zdravím celého organismu. Řada Biopron® představuje vysoce kvalitní probiotické produkty obsahující probiotické kmeny, které splňují přísné požadavky včetně prokázané životaschopnosti a odolnosti vůči kyselinám. Široká škála produktů pokrývá různé potřeby a cílové skupiny. Péče o střevní mikrobiom nejen dospělých, ale i těch nejmenších, se opravdu vyplatí, protože zdraví sídlí ve střevech!

Přečtěte si více
Zobrazení: 89
Imunita z přírody
04.04.2022

Imunita z přírody

S jarem nastává ten správný čas nastartovat organismus a podpořit jeho odolnost. Možností, jak podpořit normální funkci imunitního systému, a tím i celkové zdraví, je mnoho. Základem je však zdravý životní styl, jehož součástí je dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, tedy v přírodě. A právě tipy z přírody, které podpoří vaši imunitu, vám přinášíme.

Přečtěte si více
Zobrazení: 204
Podpořte svou imunitu. Na jaře je to třeba!
18.04.2018

Podpořte svou imunitu. Na jaře je to třeba!

Chřipka, angína či nachlazení nás mohou potrápit i na jaře.

Přečtěte si více
Zobrazení: 28