Zdravé velikonoční recepty

Zdravé velikonoční recepty

Publikováno: 15.04.2019

Zobrazení: 458

Velikonoce si nikdo z nás nedokáže představit bez klasických velikonočních moučníků jakými je beránek nebo mazanec. Jak si ale užít velikonoční mlsání bez zbytečných kilogramů navíc? Máme pro vás pár zdravých velikonočních receptů, díky kterým budete mlsat zdravě a bez výčitek.

Velikonoce svátky jara

Probouzení přírody ze zimního spánku, naděje, láska, zrození, tradice, zvyky a největší křesťanský svátek, to všechno jsou Velikonoce. Před mnoha lety byly Velikonoce oslavovány především v souvislosti se vzkříšením Ježíše Krista, které mělo nastat tři dny po jeho ukřižování. V dnešní době jsou Velikonoce především o oslavě jara, barvení vajíček, pletení pomlázek a o tradičních velikonočních receptech. Velikonoce bez beránka či mazance si dnes umí představit jen málokdo.

Velikonoční tabule

A co sladkého by nemělo chybět na žádné velikonoční tabuli? Mezi nejznámější sladké velikonoční moučníky patří beránek, mazanec a jidáše. Jak ale mlsat bez zbytečných výčitek? Naštěstí se klasické velikonoční moučníky dají připravit tak, aby byly stejně chutné jako ty klasické, ale mnohem zdravější.

Velikonoční pečení – jde to i zdravě

Pokud patříte mezi ty, u nichž nesmí chybět velikonoční beránek, mazanec a jidáše, věřte, že všechny tyto oblíbené moučníky, lze upéct i mnohem zdravěji, než jak je znáte. Ptáte se jak? Nejjednodušším způsobem, jak péct zdravěji, je nahradit pšeničnou mouku moukou špaldovou. Bílá pšeničná mouka nám totiž z nutričního hlediska vůbec nic nepřináší, jen krátkodobé zasycení a poté rychlý nástup hladu. Oproti tomu špaldová mouka má vysoký podíl lepku a je vhodná právě na pečení. Neobsahuje žádné chemické látky, snadno se tráví a svojí chutí připomíná oříšky. Organismu dodává hořčík, vitamíny skupiny B, zinek, mangan, vápník a draslík. A jak lahodné jsou zdravé velikonoční moučníky se můžete přesvědčit sami.

Velikonoční mazanec ze špaldové mouky

Budeme potřebovat:

  • 400 g špaldové mouky
  • 50 g másla
  • 1 polotučný tvaroh
  • 2 lžíce oleje
  • prášek do pečiva (ve zdravé výživě lze koupit i bez fosfátů)
  • rozinky
  • nasekané mandle
  • 3 vejce + 1 vejce na potření
  • citronová kůra

Postup: smícháme mouku a prášek do pečiva, přidáme rozpuštěné máslo, tvaroh, olej, vejce, nastrouhanou kůru a šťávu z citronu, přisladíme medem a vanilkovým cukrem. Poté přimícháme namočené rozinky a mandle. Z vypracovaného těsta vytvarujeme mazanec, který potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme ve vyhřáté troubě 30-40 minut na 180 °C.

Velikonoční mrkvový beránek

Budeme potřebovat:

  • 150 g celozrnné jemně mleté mouky
  • 150 g špaldové mouky
  • 80 ml rostlinného oleje
  • 300 g jemně strouhané mrkve
  • 90 ml medu
  • 1-2 vejce (dle velikosti)
  • 50 g ořechů
  • 50 g sušeného ovoce (rozinky, kustovnice, brusinky aj.)
  • prášek do pečiva (ve zdravé výživě lze koupit i bez fosfátů)
  • 150 g bílého jogurtu (do 3 % tuku)
  • 1 citron
  • špetku soli

Postup: Mrkev očistíme a nastrouháme na jemném struhadle a zakapeme šťávou z jednoho citronu. V míse smícháme mouku se špetkou soli a práškem do pečiva. Přidáme zbylé suroviny a vše důkladně zamícháme. Formu na beránka vymažeme olejem, nalijeme těsto a pečeme ve vyhřáté troubě 40 minut na 180 °C.

Jidáše ze špaldové mouky

Budeme potřebovat:

  • 250 g celozrnné nebo špaldové mouky
  • ¼ kostky droždí
  • 150 ml mléka
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 50 g mletých ořechů (nejlépe vlašské)
  • rozinky
  • citronovou kůru
  • vanilková pasta (1 lžička)
  • směs medu, másla a rumu na potření

Postup: do vlažného mléka s cukrem rozdrobíme droždí, rozmícháme a posypeme dvěma lžícemi mouky. Necháme cca 10-15 minut vzejít kvásek. Mouku nasypeme do mísy, přidáme ořechy, vejce, kvásek, citronovou kůru, vanilkovou pastu a rozinky. Poté vypracujeme hladké těsto, které ručně hněteme dalších 5 minut. Těsto dme pod utěrku kynout (cca 30-40 minut). Těsto na vále vypracujeme, vytvoříme váleček, ze kterého nakrájíme asi 15 kusů. Z každého kusu těsta tvoříme spirálky, které necháme na plechu kynout dalších 15 minut. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C do zlatova. Ihned po vyndání z trouby jidáše potřeme směsí rumu, másla a medu.
 

 Pro rovnováhu střevní mikroflory v náročném období velikonoc vyzkoušejte Biopron!