Tradiční velikonoční moučníky o něco zdravěji

Tradiční velikonoční moučníky o něco zdravěji

Publikováno: 08.03.2024

Zobrazení: 3415

Rozhodli jste, že si letošní velikonoční pečení necháte ujít, protože jste stále neshodili kila nabraná během zimy? Tak to oceníte naše tipy na velikonoční recepty v poněkud zdravější variantě. Vždyť kdo by si nechal ujít svátky jara bez beránka, jidášů a mazance?!

Velikonoce, svátky jara a tradičních moučníků

K největšímu křesťanskému svátku, kterým jsou Velikonoce, patří celá řada tradic a zvyků. Ačkoliv dříve byly Velikonoce oslavovány především v souvislosti se vzkříšením Ježíše Krista, které mělo nastat tři dny po jeho ukřižování, dnes jsou Velikonoce především o oslavě jara, barvení vajíček, pletení pomlázek a tradičních velikonočních pokrmech. A co sladkého by nemělo chybět na žádné velikonoční tabuli? Klasikou je samozřejmě velikonoční beránek, mazanec a jidáše. Jak ale mlsat bez zbytečných výčitek a kil navíc? Zkuste nahradit pšeničnou mouku moukou špaldovou. Špaldová mouka má vysoký podíl lepku, je vhodná na pečení, snadno se tráví a svojí chutí připomíná oříšky. Organismu dodá hořčík, vitamíny skupiny B, zinek, mangan, vápník a draslík. 

Velikonoční mazanec ze špaldové mouky

Budete potřebovat: 400 g špaldové mouky, 50 g másla, 1 polotučný tvaroh, 2 lžíce oleje, prášek do pečiva, rozinky, nasekané mandle, 3 vejce + 1 vejce na potření, citronová kůra.
Postup: Smícháte mouku, prášek do pečiva, rozpuštěné máslo, tvaroh, olej, vejce, nastrouhanou kůru, šťávu z citrónu a přisladíte medem a vanilkovým cukrem. Poté přimícháte rozinky a mandle. Z vypracovaného těsta vytvarujete mazanec, který potřete rozšlehaným vejcem a posypete mandlemi. Pečete ve vyhřáté troubě 30-40 minut na 180 °C. 

Velikonoční mrkvový beránek

Budete potřebovat: 150 g celozrnné jemně mleté mouky, 150 g špaldové mouky, 80 ml rostlinného oleje, 300 g jemně strouhané mrkve, 90 ml medu, 1-2 vejce (dle velikosti), 50 g ořechů, 50 g sušeného ovoce (rozinky, kustovnice, brusinky aj.), prášek do pečiva, 150 g bílého jogurtu (do 3 % tuku), 1 citrón, špetku soli.
Postup: Mrkev očistíte a nastrouháte na jemném struhadle a zakapete šťávou z jednoho citrónu. V míse smícháte mouku se špetkou soli a práškem do pečiva. Přidáte zbylé suroviny a vše důkladně zamícháte. Formu na beránka vymažete olejem, nalijete těsto a pečete ve vyhřáté troubě 40 minut na 180 °C. 

Jidáše ze špaldové mouky

Budete potřebovat: 250 g celozrnné nebo špaldové mouky, ¼ kostky droždí, 150 ml mléka, 50 g třtinového cukru, 1 vejce, 50 g mletých ořechů (nejlépe vlašské), rozinky, citrónovou kůru, vanilková pasta (1 lžička), směs medu, másla a rumu na potření.
Postup: do vlažného mléka s cukrem rozdrobíte droždí, rozmícháte a posypete dvěma lžícemi mouky. Necháte cca 10-15 minut vzejít kvásek. Mouku nasypete do mísy, přidáte ořechy, vejce, kvásek, citrónovou kůru, vanilkovou pastu a rozinky. Poté vypracujete hladké těsto, které ručně hnětete dalších 5 minut. Těsto necháte pod utěrku kynout cca 30-40 minut. Těsto vypracujete a vytvoříte váleček, ze kterého nakrájíte asi 15 kusů. Z každého kusu těsta tvoříte spirálky, které necháte na plechu kynout dalších 15 minut. Pečete ve vyhřáté troubě na 160 °C do zlatova. Ihned po vyndání z trouby jidáše potřete směsí rumu, másla a medu.

Mějte pohodové Velikonoce

Jedničkou na trhu v podpoře rovnováhy střevní mikrobioty je dobře známá řada Biopron. Biopron nabízí vysoce kvalitní doplňky stravy obsahující probiotické kmeny, které splňují přísné požadavky včetně prokázané životaschopnosti a odolnosti vůči kyselinám. Široká škála produktů pokrývá různé potřeby a cílové skupiny. Nejen o Velikonocích a během aprílového počasí oceníte 
 
Úlevu při střevních a břišních potížích u osob s gastrointestinálními problémy způsobenými tvorbou plynu jako je nadýmání, plynatost a tlak v břiše, přinese zdravotnický prostředek Degasin Simetikon 280 mg. Simetikon snižuje povrchové napětí vzduchových bublin přítomných v gastrointestinálním traktu a způsobuje jejich shlukování, tím přispívá ke snížení množství plynu a napětí plynu jeho rozptýlením. Čtěte pečlivě návod k použití.   

 
Máte pocit, že jste to během velikonočního hodování poněkud přehnali a potřebujete se dostat do formy? Pak vyzkoušejte ALAVIS™ MAXIMA SPALOVAČ TUKŮ s obsahem mikroenkapsulovaného kofeinu a koncentrovaného extraktu papriky s kapsaicinem a L-karnitinem, který přispívá ke snížení příjmu kalorií, potlačení chuti k jídlu a udržení normální tělesné hmotnosti. Vhodný doplněk stravy nejen pro sportovce, ale pro všechny vyznavače zdravého životního stylu.

A pokud přemýšlíte, čím letos o Velikonocích překvapit děti a koledníky, doporučujeme naše nové velikonoční Marťánky Gummy! Marťánci Gummy jsou určeni pro podporu zdraví, imunity a vitality. V balení jako DÁREK 2X VELIKONOČNÍ RAZÍTKO.



 

Tento článek byl vytvořen ve spolupráci s: 

Mgr. Denisa Salvová

Absolvovala obor Rehabilitační psychosociální péče na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. Působila ve zdravotně sociální oblasti jako vedoucí poraden, terapeut a lektor kurzů pro pracovníky v pomáhajících profesích. V současné době se zajímá o oblast medicíny, zdravotnictví, zdravého životního stylu a psychologie.

  

Probiotika, prebiotika a vitamin D! Jak podpořit imunitu a celkové zdraví?
19.10.2021

Probiotika, prebiotika a vitamin D! Jak podpořit imunitu a celkové zdraví?

V chladných měsících, kdy se potýkáme s mnoha respiračními infekcemi, nestačí zásobit tělo jen vitaminem C. Zdraví sídlí ve střevech, a proto je vhodné zaměřit se také na probiotika, prebiotika a vitamin D, který přispívá k normální funkci imunitního systému. Pokud hledáte doplněk stravy s kombinací těchto látek, už hledat nemusíte! Je tu nový Biopron 9 Immunity! 

Přečtěte si více
Zobrazení: 429
Zdravá střeva jako brána imunity dětí i dospělých
23.01.2024

Zdravá střeva jako brána imunity dětí i dospělých

Věděli jste, že kondice trávícího traktu úzce souvisí také se zdravím celého organismu. Řada Biopron představuje vysoce kvalitní probiotické produkty, které podpoří zdraví Vaší střevní mikrobioty, a tím i Vaše celkové zdraví. Široká škála produktů pokrývá různé potřeby různých cílových skupin včetně dětí. Péče o střevní mikrobiom dětí i dospělých se opravdu vyplatí, protože zdraví sídlí ve střevech!

Přečtěte si více
Zobrazení: 341
Imunita z přírody
04.04.2022

Imunita z přírody

S jarem nastává ten správný čas nastartovat organismus a podpořit jeho odolnost. Možností, jak podpořit normální funkci imunitního systému, a tím i celkové zdraví, je mnoho. Základem je však zdravý životní styl, jehož součástí je dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, tedy v přírodě. A právě tipy z přírody, které podpoří vaši imunitu, vám přinášíme.

Přečtěte si více
Zobrazení: 243
Podpořte svou imunitu. Na jaře je to třeba!
18.04.2018

Podpořte svou imunitu. Na jaře je to třeba!

Chřipka, angína či nachlazení nás mohou potrápit i na jaře.

Přečtěte si více
Zobrazení: 41