Skořice může být i nebezpečná
Publikováno: 07.11.2022
Zobrazení: 4586
Pokud bychom se vás zeptali, bez jakého koření si neumíte podzim představit, spousta z vás by okamžitě jmenovala skořici. Skořice, to ale není jen jablečný štrůdl. Skořice má mnohem větší potenciál! Je známá i v souvislosti s podporou udržení zdravé hladiny cukru v krvi. Ale není skořice jako skořice, a proto vám poradíme, na co si dát při nákupu a konzumaci pozor.
Co jste o skořici nevěděli
Všestranné účinky tohoto oblíbeného aromatického koření jsou známy už po staletí. Středověcí lékaři skořici doporučovali nejen na kašel a bolesti v krku, ale také při zažívacích obtížích a bolestech kloubů. Domovinou skořice je jižní Amerika, jihovýchodní Asie a Karibik. Skořice je získávána z vnitřní kůry tropických stromů rodu Cinnamomum, česky skořicovníku. Z usušené kůry vznikají sušením tyčinky, které se příp. melou na jemný prášek. Skořice obsahuje látku cinnamaldehyd, díky které má skořice nejen svoji typickou vůni, ale i jméno.
Čínská versus cejlonská skořice
Skořice ovšem není jen jedna. Ta, která pochází ze Srí Lanky, skořice cejlonská (pravá) je vzácnější, dražší a má výraznější vůni i chuť. Oproti tomu čínská skořice Cassia je dostupnější, levnější, a proto je často používána jako náhražka skořice pravé. Na tento typ skořice pozor, protože obsahuje vysoké množství látky kumarin, která je při vyšších dávkách (nad 0,1 mg/kg hmotnosti pro člověka) toxická. Z tohoto důvodu se skořice nedoporučuje dávat dětem, ale ani dospělí by to se skořicí neměli přehánět. Na rozdíl od pravé skořice má čínská skořice nepříjemně štiplavou vůni a chuť a tmavší barvu. Při nákupu proto vždy dejte přednost kvalitní cejlonské skořici, u které je znám původ a typ, ale především je v ní obsaženo mnohem menší množství kumarinu.
Skořice a krevní cukr
Skořice je známá také jako jedno z obecných režimových dietních opatření při diabetu. V ČR trpí diabetem téměř desetina populace a každý rok přibývá zhruba 10 000 dalších případů. Mnohem častěji se jedná o cukrovku 2. typu, se kterou se léčí přibližně 800 000 lidí. Riziko se přitom netýká pouze těch, kteří mají tuto nemoc v rodině. Diabetes 2. typu totiž úzce souvisí se životním stylem nemocného, a pokud se adekvátně neléčí, může způsobit závažné poškození některých tkání a orgánů (to se týká hlavně očí, ledvin, cév a periferních nervů). Diabetici nebo lidé, kteří se nacházejí ve stadiu tzv. prediabetu (stav, kdy je hladina krevního cukru vyšší než normálně, ale není ještě natolik vysoká, aby se dalo mluvit o cukrovce 2. typu) mohou užívat v adekvátním množství nejen skořici, ale také doplňky stravy s extraktem ze skořice a dalšími látkami (jako je například chrom), které pomáhají udržovat zdravou hladinu cukru v krvi. A právě takovým doplňkem stravy je Dialevel, unikátní a vysoce kvalitní kombinace výtažku ze skořice a chrómu pro normální hladinu cukru v krvi, obohacená o kyselinu alfa-lipoovou. Vhodný pro diabetiky, pre-diabetiky v režimu obecných preventivních opatření a osoby s poruchou glukózové tolerance a osoby s nadváhou.
Vysoká hodnota glykémie dlouhodobě škodí
Jeho včasnému odhalení často brání fakt, že hyperglykémie nebolí. Vysoká hodnota glykémie má ale na tělo z dlouhodobého hlediska negativní vliv. Jednak jsou to tzv. specifické komplikace diabetu, jejichž vznik je úzce spojen s hyperglykémií, následně pak vznikají problémy kardiovaskulární, neboť hyperglykémie výrazně urychluje aterosklerózu, a postihuje tak cévy a srdce. Při pravidelných kontrolách u lékaře, které by měly u rizikových pacientů probíhat minimálně dvakrát ročně, je z krve stanoven parametr HbA1c, známý též jako glykovaný hemoglobin (dlouhý cukr – u zdravého člověka mají být hodnoty HbA1C mezi 20–42 mmol/mol). Z něho lze odvodit, jaká byla průměrná hodnota glykémie v posledních 3 měsících.
Jak udržet hladinu cukru v optimálních mezích
Mezi rizikové faktory rozvoje diabetu patří věk, výskyt onemocnění v rodině, zvýšená hladina tuků v krvi, zvýšený krevní tlak, nedostatek pohybu, kouření, špatný životní styl, nezdravý jídelníček a zejména nadváha. Pro optimální hladinu glykémie je důležitá středně intenzivní aerobní zátěž, pravidelná strava i její vhodná skladba. Zaměřit byste se měli na komplexní sacharidy, dostatečný přísun kvalitních bílkovin a tělu prospěšné tuky. Rovněž je důležitá pestrost a kvalita stravy, která zaručí přísun všech potřebných živin.