Hořčík a diabetes mellitus 2. typu

Hořčík a diabetes mellitus 2. typu

Publikováno: 07.02.2011

Zobrazení: 1210

Nízká hladina hořčíku může zhoršit příznaky diabetu 2. typu dalším ovlivněním hladiny inzulínu.

Studie zveřejněná v klinické výživě prokázala, že dlouhodobá vysoká hladina cukru v krvi (za předpokladu, že vede k nadměrnému množství hořčíku v moči) u pacientů s diabetem 2. typu, zvyšuje riziko vzniku chronických komplikací jako je nefropatie, a může zhoršit další klinický stav spojený s diabetem.

Hořčík je nezbytný pro regulaci mnoha buněčných procesů a funkcí, a jako kofaktor v celé řadě metabolických reakcí. Funkce inzulínu je závislá na hořčíku, protože je zodpovědný za aktivaci inzulinových receptorů.

Dosavadní výzkumy naznačují, že příjem hořčíku pacienty s diabetem je často nižší než doporučované množství. Výzkumníci zjistili, že hladina hořčík u pacientů s diabetem má tendenci se měnit, a že nízké hladiny můžou mít vliv na vývoj nemoci tím, že vedou k dalším komplikacím.

Nový výzkum se zaměřil na příjem hořčíku u pacientů s diabetem typu 2, s cílem určit parametry, které nejlépe předpovídají změnu hladiny glukózy na lačno a plazmové hladiny hořčíku. 77 procent účastníků mělo nedostatečnou hladinu hořčíku. Hladina cukru v krvi byla u pacientů s diabetem 2 typu ovlivňována příjmem hořčíku.

Autoři studie došli k závěru, že porucha funkce ledvin může vést k vysoké hladině hořčíku v moči, která spolu s nízkým příjmem hořčíku může vyvolat vzestup glukózy v krvi.

Zdroj: Clinical Nutrition
Publikováno online, doi: 10.1016/j.clnu.2010.12.011
“Influence of magnesium status and magnesium intake on the blood glucose control in patients with type 2 diabetes”
Autoři: C.H. Sales, L.F.C. Pedrosa, J.G. Lima, T.M.A.M. Lemos, C. Colli

Vitamin B1 může zlepšit zdraví ledvin diabetiků
12.12.2008

Vitamin B1 může zlepšit zdraví ledvin diabetiků

Podle výsledků nové studie z Anglie a Pákistánu může podávání vysokých dávek vitaminu B1 chránit ledviny před poškozením, jímž je ohrožena třetina diabetiků.

Přečtěte si více
Zobrazení: 159
Kyselina alfa-lipoová pomáhá diabetikům
27.05.2011

Kyselina alfa-lipoová pomáhá diabetikům

O cukrovce se říká, že nebolí, zato má velmi nepříznivé důsledky.

Přečtěte si více
Zobrazení: 901
Astaxantin a diabetes
21.09.2009

Astaxantin a diabetes

Astaxantin - pigment, který propůjčuje lososům jejich růžovou barvu, patří mezi antioxidanty a může chránit proti rozvoji onemocnění ledvin u diabetiků.

Přečtěte si více
Zobrazení: 28