Hořčík a diabetes mellitus 2. typu
Publikováno: 07.02.2011
Zobrazení: 1246
Nízká hladina hořčíku může zhoršit příznaky diabetu 2. typu dalším ovlivněním hladiny inzulínu.
Studie zveřejněná v klinické výživě prokázala, že dlouhodobá vysoká hladina cukru v krvi (za předpokladu, že vede k nadměrnému množství hořčíku v moči) u pacientů s diabetem 2. typu, zvyšuje riziko vzniku chronických komplikací jako je nefropatie, a může zhoršit další klinický stav spojený s diabetem.
Hořčík je nezbytný pro regulaci mnoha buněčných procesů a funkcí, a jako kofaktor v celé řadě metabolických reakcí. Funkce inzulínu je závislá na hořčíku, protože je zodpovědný za aktivaci inzulinových receptorů.
Dosavadní výzkumy naznačují, že příjem hořčíku pacienty s diabetem je často nižší než doporučované množství. Výzkumníci zjistili, že hladina hořčík u pacientů s diabetem má tendenci se měnit, a že nízké hladiny můžou mít vliv na vývoj nemoci tím, že vedou k dalším komplikacím.
Nový výzkum se zaměřil na příjem hořčíku u pacientů s diabetem typu 2, s cílem určit parametry, které nejlépe předpovídají změnu hladiny glukózy na lačno a plazmové hladiny hořčíku. 77 procent účastníků mělo nedostatečnou hladinu hořčíku. Hladina cukru v krvi byla u pacientů s diabetem 2 typu ovlivňována příjmem hořčíku.
Autoři studie došli k závěru, že porucha funkce ledvin může vést k vysoké hladině hořčíku v moči, která spolu s nízkým příjmem hořčíku může vyvolat vzestup glukózy v krvi.
Zdroj: Clinical Nutrition
Publikováno online, doi: 10.1016/j.clnu.2010.12.011
“Influence of magnesium status and magnesium intake on the blood glucose control in patients with type 2 diabetes”
Autoři: C.H. Sales, L.F.C. Pedrosa, J.G. Lima, T.M.A.M. Lemos, C. Colli