Omega-3 mastné kyseliny mohou posílit zdraví ledvin u diabetiků
Publikováno: 05.02.2010
Zobrazení: 383
Omega-3 mastné kyseliny představují potenciální přínos pro skupinu obyvatelstva se zvýšeným rizikem onemocnění ledvin.
Funkce ledvin je hodnocena na základě měření hladiny kreatininu. Vysoká hladina kreatininu svědčí o poškození funkce nefronů v ledvinách. Nová studie uvedla, že omega-3 mastné kyseliny vedou k významnému poklesu jeho hladiny u diabetiků, což naznačuje potenciální přínos pro skupinu obyvatelstva se zvýšeným rizikem onemocnění ledvin.
Do studie bylo přijato 97 lidí s diabetem 2 typu a tito lidé byli náhodně rozděleni do dvou skupin. Jedna skupina dostávala rybí olej (4g denně, obsahující 42% eikosapentaenové kyseliny a 25 % dokosahexaenové kyseliny), druhá skupina dostávala placebo (olivový olej) po dobu 12 týdnů.
Na konci studie byly jediné měřitelné rozdíly v hladině kreatininu, která byla signifikantně nižší ve skupině dostávající rybí olej.
Zdroj: Diabetic Medicine
Volume 27, Issue 1, p. 54- 60
„Fish-oil supplement has neutral effects on vascular and metabolic function but improves renal function in patients with Type 2 diabetes mellitus"
Autoři: C.-Y. Wong, K.-H. Yiu, S.-W. Li, S. Lee, S. Tam, C.-P. Lau, H.-F. Tse