Omega 3 mastné kyseliny mohou podporovat zdraví srdce u diabetiků
Publikováno: 29.06.2009
Zobrazení: 95
Každodenní suplementace* omega 3 mastnými kyselinami může snižovat hladiny látek v krvi spojovaných s onemocněním srdce.
Konzumace omega 3 mastných kyselin v množství 3g/d po dobu 2 měsíců snížila produkci homocysteinu u diabetických pacientů, což je látka, která může vést ke zvýšenému riziku kardiovaskulárního onemocnění.
Studie se zaměřila na spojení zvýšené hladiny amino kyseliny homocysteinu v krvi se zvýšeným rizikem kardiovaskulárního onemocnění.
Této randomizované, dvojitě zaslepené, placebem kontrolované studie se zúčastnilo 81 diabetiků. Osoby byly náhodně rozdělelny do skupiny dostávající 3g omega 3 mastných kyselin, poskytujících 1,548 mg eikosapentaenové kyseliny, 828 mg dokosahexaenové kyseliny a 338 mg ostatních omega 3 mastných kyselin, nebo do skupiny dostávající placebo obsahujícího 2,1 g slunečnicového oleje (71 % linolenové kyseliny, 16 % mononenasycených mastných kyselin a 12 % nasycených mastných kyselin).
Po dvou měsících suplementace výzkumníci zaznamenali signifikantní snížení hladiny homocysteinu. Navíc hladina hemoglobinu A1c (HbA1c) poklesla o 0,75 % u skupiny užívající omega-3 mastné kyseliny, kdežto naopak došlo k nárůstu hladiny u placebo skupiny o 0,26 %. Nebyly zaznamenány změny v hladinách cukru v krvi na lačno, malondialdehydu (MDA), C-reaktivního proteinu (CRP), celkového cholesterolu a LDL cholesterolu.
Zdroj:
Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Disease
Publikováno online, doi: 10.1016/j.numecd.2009.04.002
"The efficacy of omega-3 fatty acid supplementation on plasma homocysteine and malondialdehyde levels of type 2 diabetic patients"
Authors: Sh. Pooya, M.D. Jalali, A.D. Jazayery, A. Saedisomeolia , M.R. Eshraghian, F. Toorang
* Suplementace je doplňování stravy o zdraví prospěšné mikroelementy, které ve stravě chybí nebo v ní nejsou v dostatečné míře zastoupeny.