Astaxantin a diabetes
Publikováno: 21.09.2009
Zobrazení: 34
Astaxantin - pigment, který propůjčuje lososům jejich růžovou barvu, patří mezi antioxidanty a může chránit proti rozvoji onemocnění ledvin u diabetiků.
Astaxantin může chránit buňky před oxidačním stresem, který je spojený s vysokou hladinou cukru v krvi, dle studie publikované v Journal of Agricultural and Food Chemistry. Vysoká hladiny cukru v krvi a oxidační stres mohou vést k mnoha komplikacím spojených s diabetem, včetně onemocnění ledvin.
Výzkumníci vyšetřovali, zda-li astaxantin může chránit proti škodlivým účinkům oxidačního stresu, které jsou spojené se zvýšenou hladinou glukózy v krvi.
Buňky byly vystaveny vysoké hladině glukózy a poté vystaveny astaxantinu. Dle výsledků, antioxidant astaxantin účinně snížil peroxidaci lipidů, celkové reaktivní látky, superoxidy a hladinu oxidu dusného (NO). Také došlo ke snížení ukazatelů zánětu.
Nejvíce astaxantinu pochází z řasy Haemotococcus pluvialis, která je běžně konzumována rybami a korýši a je zodpovědná za jejich růžovou barvu.
Zdroj:
Journal of Agriculture and Food Chemistry
Publikováno online, doi: 10.1021/jf9019745
„Protection against Oxidative Stress, Inflamation, and Apoptosis of High-Glucose-Exposed Proximal Tubular Epithelial Cells by Astaxanthin“
Autoři: Y.J. Kim, Y.A- Kim, T. Yokozawa