Selen může snížit riziko vzniku cukrovky

Selen může snížit riziko vzniku cukrovky

Publikováno: 23.04.2010

Zobrazení: 125

Zvýšená hladina selenu může snížit riziko nesprávného metabolismu cukru v krvi u mužů a tím může chránit proti cukrovce, říká nová studie z Francie.



Ve studii bylo sledováno 1162 zdravých mužů a žen po dobu 9 let a bylo doloženo 70 nových případů dysglykémie (poruchy v koncentraci glukózy) u mužů a 57 případů u žen.

Průměrná hladina selenu na začátku studie byla 1,08 mikromolů na litr u mužů a 1,1 mikromolů u žen. Muži s nejvyšší hladinou selenu měli o 50 procent nižší pravděpodobnost vzniku dysglykémie než muži s nejnižší průměrnou hladinou.

Hladina minerálů nemá vliv na riziko nesprávného metabolismu cukru v krvi u žen.

Zdroj: Nutrition & Metabolism
“Plasma selenium and risk of dysglycemia in an elderly French population: Results from the prospective Epidemiology of Vascular Ageing Study”
Autoři: T.N. Akbaraly, J. Arnaud, M.P. Rayman, I. Hininger-Favier, A-M. Roussel, C. Berr, A. Fontbonne

Astaxantin a diabetes
21.09.2009

Astaxantin a diabetes

Astaxantin - pigment, který propůjčuje lososům jejich růžovou barvu, patří mezi antioxidanty a může chránit proti rozvoji onemocnění ledvin u diabetiků.

Přečtěte si více
Zobrazení: 30
Skořice může být i nebezpečná
07.11.2022

Skořice může být i nebezpečná

Pokud bychom se vás zeptali, bez jakého koření si neumíte podzim představit, spousta z vás by okamžitě jmenovala skořici. Skořice, to ale není jen jablečný štrůdl. Skořice má mnohem větší potenciál! Je známá i v souvislosti s podporou udržení zdravé hladiny cukru v krvi. Ale není skořice jako skořice, a proto vám poradíme, na co si dát při nákupu a konzumaci pozor.

Přečtěte si více
Zobrazení: 4417
Pozor na skrytý cukr!
25.05.2023

Pozor na skrytý cukr!

Sacharidy patří společně s tuky a bílkovinami mezi hlavní živiny. Jsou nejdůležitějším zdrojem energie, nutné pro fungování nervového systému, mozku a dalších tělesných funkcí. Ačkoliv se bez sacharidů neobejdeme, měli bychom být obezřetní při jejich konzumaci. Nejsou-li sacharidy okamžitě spotřebovány, ukládají se do zásoby, a podílejí se tak na vzniku nadváhy, obezity a dalších zdravotních obtíží. Problém ovšem je, že nebezpečné cukry dnes běžně nacházíme i tam, kde bychom je vůbec nečekali. Víte, kde všude „nebezpečné cukry“ najdete?

Přečtěte si více
Zobrazení: 229