Selen může snížit riziko vzniku cukrovky

Selen může snížit riziko vzniku cukrovky

Publikováno: 23.04.2010

Zobrazení: 99

Zvýšená hladina selenu může snížit riziko nesprávného metabolismu cukru v krvi u mužů a tím může chránit proti cukrovce, říká nová studie z Francie.



Ve studii bylo sledováno 1162 zdravých mužů a žen po dobu 9 let a bylo doloženo 70 nových případů dysglykémie (poruchy v koncentraci glukózy) u mužů a 57 případů u žen.

Průměrná hladina selenu na začátku studie byla 1,08 mikromolů na litr u mužů a 1,1 mikromolů u žen. Muži s nejvyšší hladinou selenu měli o 50 procent nižší pravděpodobnost vzniku dysglykémie než muži s nejnižší průměrnou hladinou.

Hladina minerálů nemá vliv na riziko nesprávného metabolismu cukru v krvi u žen.

Zdroj: Nutrition & Metabolism
“Plasma selenium and risk of dysglycemia in an elderly French population: Results from the prospective Epidemiology of Vascular Ageing Study”
Autoři: T.N. Akbaraly, J. Arnaud, M.P. Rayman, I. Hininger-Favier, A-M. Roussel, C. Berr, A. Fontbonne

Astaxantin a diabetes
21.09.2009

Astaxantin a diabetes

Astaxantin - pigment, který propůjčuje lososům jejich růžovou barvu, patří mezi antioxidanty a může chránit proti rozvoji onemocnění ledvin u diabetiků.

Přečtěte si více
Zobrazení: 21
Skořice – cukr pod kontrolou
09.06.2021

Skořice – cukr pod kontrolou

Hlídejte si hladinu cukru v krvi.

Přečtěte si více
Zobrazení: 2322
Pozor na skrytý cukr!
22.06.2001

Pozor na skrytý cukr!

Cukru sníme mnoho a často o tom ani nevíme. Všechna uhlovodanová sladidla jsou cukry, i když často mají jiná jména. Například v kečupu je o 8 % více cukru než ve zmrzlině.

Přečtěte si více
Zobrazení: 113