Získávejte z potravy co nejvíce vitamínů

Získávejte z potravy co nejvíce vitamínů

Publikováno: 15.02.2001

Zobrazení: 0

Nabízíme vám několik návodů na to, jak v potravinách uchovat co největší množství živin. Úprava pokrmů, jejich skladování, vaření, pečení či smažení může totiž značně změnit množství živin v nich původně obsažených.

  • Jestliže chcete zachovat plný obsah vitaminu C a vitaminu B, pak čerstvou zeleninu dobře omývejte, ale nemáčejte ji.  
  • Saláty připravujte těsně před jídlem. V rozkrájeném ovoci a zelenině klesá rychle obsah vitamínů.
  • Při zpracování ovoce a zeleniny používejte ostré nože, protože tupé drtí dřeň, což vitamíny ničí. 
  • Jestlliže po několik dní nemůžete jíst čerstvé ovoce a zeleninu, kupte si mražené. Například vitaminový obsah dobře zmrazených zelených fazolí je dokonce vyšší než u čerstvých.  
  • Uchovávejte maso při -18°C nebo při ještě nižší teplotě a uložte je okamžitě po koupi, abyste zabránili rozmnožení přítomných bakterií.  
  • Vnější zelené listy salátu, i když jsou hrubší nebo poškozené, mají větší obsah vápníku, železa a vitaminu A.  
  • Nerozmrazujte zeleninu před vařením.  
  • Listy brokolice obsahují více vitaminu A než květy a stonek.   
  • Hnědá přírodní rýže má podstatně vyšší nutriční hodnotu než bílá, předvařená má více vitamínů, než loupaná.  
  • Zmrazené potraviny můžete vařit v obalu, zachováte tak větší obsah vitamínů, takto upravené potraviny mají větší nutriční hodnotu než konzervované.  
  • Vaření v měděných nádobách ničí vitamin C a vitamin E a kyselinu listovou. 
  • Nerezavějící ocel, sklo a smalt jsou nejšetrnější hmoty, které při zpracování neničí výživné látky. Železo se při vaření trochu rozpouští a tím se sice jeho obsah v potravě zvyšuje, ovšem jde o těžko vstřebatelnou formu. Navíc ničí vitamin C
  • Nejkratší doba vaření v co nejmenším možném množství vody je nejšetrnější pro uchování výživných hodnot. 
  • Při delším vaření zeleniny je lépe nechat je ve větších kusech, bude mít menší kontaktní plochu s horkou vodou. 
  • Konzervovanou zeleninu vždy opláchněte, abyste ji zbavili přebytku soli. 
  • Pokud je mléko ve skleněných lahvích ponecháno na světle, ztrácí riboflavin a vitamin A a vitamin D. Podobně je tomu také u chleba.  
  • Vařte a pečte brambory ve slupce, abyste je nezbavili vitamínů.
  • Pečivo více vypečené nebo toastové ztrácí vitamin B1
  • Využijte vodu, ve které jste vařili zeleninu, na polévku, šťávu z masa na omáčku a šťávu z konzervovaného ovoce jako dezert. 
  • Když připravujete zeleninu, nepoužívejte sodu na pečení, může to snížit hladinu vitaminu B a vitaminu C.  
  • Jakmile přinesete z nákupu domů ovoce a zeleninu, uložte je ihned do lednice.
Vitamín E chrání prostatu
11.05.2004

Vitamín E chrání prostatu

Snížená spotřeba tuku, sójové bílkoviny ve stravě, deriváty vitamínu E a selen mohou být ochranné účinky proti rakovině prostaty.

Přečtěte si více
Zobrazení: 0
Nové důkazy o vlivu omega-3 mastných kyselin na zrak
20.08.2008

Nové důkazy o vlivu omega-3 mastných kyselin na zrak

Výsledky nové studie naznačují, že konzumace jedné porce pokrmu z ryby, obsahující vysoký podíl omega-3 mastných kyselin týdně, může snížit rozvoj věkem podmíněné makulární degenerace sítnice až o 50 procent.

Přečtěte si více
Zobrazení: 0
Pamatujte na vitamin D!
06.08.2009

Pamatujte na vitamin D!

Americká akademie dermatologů vydala informaci o možném riziku nedostatku vitaminu D u některých osob.

Přečtěte si více
Zobrazení: 0