Zdravé recepty pro VALENTÝNSKOU POHODU
Publikováno: 08.02.2021
Zobrazení: 258
Den svatého Valentýna patří zamilovaným a oslavě lásky. Tradice oslav má své kořeny v anglosaských zemích, odkud se rozšířila do celého světa. V tento den se zamilovaní obdarovávají dárky, květinami či cukrovinkami, na kterých nesmí chybět srdce, symbol lásky. K projevům vzájemné náklonnosti patří i romantické večeře při svíčkách, a proto jsme si pro vás připravili valentýnské menu, které můžete své drahé polovičce v tento sváteční den naservírovat.
Legenda o svatém Valentýnovi
Podle legendy je tento svátek odvozen od svátku Lupercalia slaveném ve starověkém Římě. V předvečer tohoto dne si každý mladík vytáhl z urny lásky lístek se jménem dívky, která se měla stát jeho milovanou. Legenda však praví, že tento den začal být známý jako
Den svatého Valentýna až díky
knězi Valentýnovi. Vládce Říma, Claudius II., zakazoval svým vojákům se ženit, protože měl obavy, že by pak chtěli zůstat doma s rodinami a odmítali by se účastnit bojů.
Kněz Valentýn ale zamilované páry tajně oddával, a proto byl zatčen a 14. února popraven. Na jeho počest vznikl romantický svátek s názvem, který nese jeho jméno.
A protože láska prochází žaludkem …
Pokud se chystáte vaši milovanou či milovaného překvapit romantickou večeří, připravili jsme si pro vás zdravé a skvělé valentýnské menu, protože ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem.
Tak dobrou chuť a krásného Valentýna!
Fitness vepřová panenka plněná sušenými rajčaty
Ingredience: vepřová panenka, sušená rajčata v olivovém oleji, pár lístků čerstvého špenátu, česnek, sůl, pepř, cherry rajčátka.
Postup: Panenku zbavte tuku, umyjte a podélně rozkrojte tak, aby vznikl větší plát. Sušená rajčata nakrájejte, česnek prolistujte. Panenku osolte a opepřete, naskládejte lístky špenátu, doprostřed dejte sušená rajčata a česnek. Panenku srolujte a upevněte párátky. Vložte do mísy, potřete olivovým olejem ze sušených rajčat a nechte v lednici pár hodin marinovat. Poté panenku zprudka opečte na pánvi ze všech stran, aby se maso zatáhlo a uvnitř zůstalo šťavnaté. Panenku vložte do předehřáté trouby (na 200 °C) a zalijte výpekem, který vznikl při opékání. Pečte cca 20 minut na 200 °C. Po upečení maso nakrájejte na plátky a servírujte s bramborami upečenými ve slupce se solí, bylinkami a opečenými cherry rajčátky.
Lehký ovocný krém s ovocem
Ingredience: 2 hrušky, 2 jablka, ¾ l vody, 1 lžička vanilky, 6 lžic kukuřičného škrobu, případně ovocný koncentrát na doslazení, špetka soli, maliny, borůvky či jiné ovoce na dozdobení.
Postup: Do 0,5 litru vroucí vody se špetkou soli dejte omyté ovoce a vařte cca 15 minut, než ovoce změkne. Do zbylé vody dejte škrob a důkladně ho rozmíchejte. Ovoce v hrnci rozmíchejte na hladký krém, přidejte vanilku, škrob a opět vařte do zhoustnutí. Poté nalijte do misek, nechte ztuhnout a dozdobte ovocem.
Valentýnský dárek pro NI a pro NĚJ
Chcete-li vaše milované potěšit, darujte jim kousek zdraví v podobě doplňku stravy. Ženám jistě udělá radost Viaderm Beauty, doplněk stravy obsahující unikátní kombinaci vitaminů, minerálů a bylinných extraktů pro zdravé vlasy, krásnou pokožku a silné nehty. Pro muže doporučujeme Magnesium + B6 ACTIVE obsahující vysokou dávku hořčíku, obohacený o vitamin B6 a BioPerine®. Hořčík a vitamin B6 pro podporu energie a snížení únavy, přispívající ke správné funkci nervového systému a hořčík navíc přispívá k normální funkci svalů.