Šípková sezóna se blíží! Máme pro vás ty nejlepší šípkové recepty!
Publikováno: 21.09.2022
Zobrazení: 1701
Září a říjen jsou měsíce, kdy se vyplatí vyrazit na šípky. Nejen, že šípky obsahují vysoké množství vitaminu C a jsou skvělým antioxidantem, ale navíc skvělé chutnají a jako podpora imunity a respiračního zdraví jsou známy už od nepaměti. Přinášíme vám nejen rady, jak šípky sbírat a sušit, ale také tipy, co dobrého si z šípků uvařit. Šípky jsou totiž báječné nejen v čaji, ale také k masu!
Šípky, zdraví, která chutná
Šípky jsou plody růže šípkové (Rosa Canina), keřovité, planě rostoucí rostlině. Během května a června se růže šípková pyšní růžovými nebo bílými květy, které se na přelomu září a října mění na tmavě oranžové až tmavě červené šípky. Využití našly šípky nejen v léčitelství, ale i v gastronomii a díky své jedinečné chuti je z nich vyráběna řada zdravých pochutin, které zásobí organismus vitaminem C.
Šípky plné vitaminů i minerálů
Šípky jsou zdrojem vitaminů C, A, K, B1, B2, B3 a rutinu. Obsahují minerální látky (železo, vápník, hořčík, draslík, fosfor, měď, mangan a zinek), cukry, pektin, organické kyseliny (kyselina citronová, jablečná, nikotinová), oleje, silice, třísloviny, karotenoidy (lykopen) a flavonoidy. Pravidelná konzumace šípků tak přispívá nejen k podpoře imunitního systému, ale také k podpoře normální funkce trávení, normální činnosti respiračního systému, normálním vylučovacím funkcím a k ochraně buněk před působením volných radikálů. Prim ovšem šípky hrají v podpoře imunity. Pokud se ale na šípky nedostanete, a přesto chcete podpořit imunitu, navštivte náš Klub zdraví, kde si svoji porci zdraví najde opravdu každý. My doporučujeme cenově výhodný Balíček na podporu imunity obsahující dva oblíbené produkty Herba-C RAPID + Zinek 25 mg FORTE. Vysoká dávka vitaminu C s obsahem echinacey, černého bezu, pelargonie a kurkumy a vysoká dávka zinku pro podporu imunity.
Sběr, sušení a skladování šípků
Máte-li to štěstí a ve vašem okolí roste šípková růže, vydejte se na sběr. Ideální doba pro sběr je od poloviny září do poloviny října. Sbírejte jen zralé, sytě oranžové až jasně červené plody, na omak tvrdé. Šípky by neměly být namrzlé, protože tím dochází ke snížení obsahu vitaminů. Přezrálé šípky nejsou pro sběr vhodné. Pro zavařování lze použít i šípky lehce přešlé mrazem, protože jsou sladší. Šípky sušte celé nebo nakrájené, v sušičce nebo na větraném místě na pečícím papíru. Před sušením šípky umyjte a z rozpůlených šípků odstraňte semínka a chloupky. Dobře usušené plody jsou červené a při zmáčknutí praskají. Ze 2 kg šípků nasušíte cca 1 kg plodů. Šípky skladujte v uzavíratelných nádobách, v suchu a temnu.
A jaké jsou nejoblíbenější šípkové recepty?
2-3 lžičky sušených, nejlépe drcených šípků, přelijte 250 ml vroucí vody a nechte 15 minut přikryté louhovat. Poté směs sceďte a pijte 3-4 denně. Pozor, po dobu přípravy se vyhněte kontaktu šípkového čaje s kovem, aby nedošlo ke ztrátě vitaminů. Čaj vždy užívejte čerstvý.
1 kg nadrcených šípků zalijete 3 litry vody. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte cca 20 minut. Přeceďte, vsypte 1,5 kg cukru krupice a za pomalého vaření nechte rozpustit. Uchovávejte v chladu ve sklenicích. Užívejte denně 1 lžičku.
Na 6 sklenic potřebujete 2 kg šípků, 500 g cukru krupice, 1 sáček kyseliny citronové. Šípky omyjte, zbavte okvětí. Šípky lze i rozpůlit a odstranit semínka, ale snadnější je šípky vcelku rozvařit doměkka a prolisovat. Šípky vsypte do hrnce, zalijte 1 l vody a rozvařte doměkka (cca 1 hodinu). Směs poté prolisujte přes plátýnko, vsypte cukr a vařte 5 minut. Přidejte kyselinu citronovou a vařte cca 5 minut. Rozlijeme do sklenic, zavíčkujte a postavte dnem vzhůru.
Na sádle orestujte do zlatohněda nakrájenou mrkev, celer, petržel, cibuli, špek, přidejte tymián, majoránku, badyán, divoké koření, jalovec, zasypte cukrem, nechte zkaramelizovat. Poté přidejte rajský protlak a šípkovou zavařeninu. Opět orestujte, zalijte vývarem, vínem, pomerančovou šťávou a přiveďte k varu. Do omáčky vložte prošpikované maso (nejlépe kančí či hovězí), osolte a pod pokličkou dusíte doměkka. Maso vyjmete, omáčku propasírujte nebo vyndejte koření a omáčku rozmixujte. Omáčku zahustíte nastrouhaným perníkem, dochutíte skořicí a podáváte s houskovým knedlíkem.
Z hladké mouky a másla si připravte jíšku, přilijte vodu a povařte. Poté přidejte šípkový džem, mletý zázvor, pár kapek citrónu a dle chuti osolte. Polévku podáváme s opraženými krutony.