Sezóna šípků je za dveřmi a s ní nejoblíbenější šípkové recepty

Sezóna šípků je za dveřmi a s ní nejoblíbenější šípkové recepty

Publikováno: 13.10.2020

Zobrazení: 220

I když je léto stále v plném proudu, není od věci se připravit na podzimní nachlazení. Jak? Přece sběrem šípků, známých svým vysokým obsahem vitaminu C. Šípkový čaj jako podpora organismu při nachlazení je známou babskou radou již od nepaměti. Sezóna šípků spadá na přelom léta a podzimu, a proto vám přinášíme nejen rady, jak šípky sbírat a sušit, ale také oblíbené šípkové recepty na podporu zdraví během podzimních plískanic.

Šípky, zdraví, která chutná

Šípky jsou plody růže šípkové (Rosa Canina), keřovité, planě rostoucí rostlině dosahující až 3 metrů. Během května a června se růže šípková pyšní růžovými nebo bílými květy, které se na přelomu září a října mění na tmavě oranžové až tmavě červené šípky. Využití našly šípky nejen v léčitelství, ale i v gastronomii. Díky své jedinečné chuti je z nich vyráběna řada zdravých pochutin, které zásobí organismus vitaminem C, užitečným v boji proti podzimním nachlazením. Oblibě se těší nejen šípkový čaj, ale také šípkové víno, džem, marmeláda či šípková omáčka.
 

Šípky plné vitaminů i minerálů

Šípky jsou zdrojem vitaminu C, A, K, B1, B2, B3 a rutinu. Obsahují minerální látky (železo, vápník, hořčík, draslík, fosfor, měď, mangan a zinek), cukry, pektin, organické kyseliny (kyselina citronová, jablečná, nikotinová), oleje, silice, třísloviny, karotenoidy (lykopen) a flavonoidy. Pravidelná konzumace šípků přispívá k podpoře imunitního systému a respiračního traktu. K podpoře zdraví během zvýšeného výskytu nachlazení jsou vhodné také doplňky stravy s obsahem vitaminu C. Megacéčko s vysokou dávkou vitaminu C v jedné tabletě lze užívat nejen během podzimu a zimy, ale i jako podporu zdraví osob se zvýšenou fyzickou a psychickou zátěží, sportovců, kuřáků a těch, kteří chtějí dodatečnou nutriční podporu.
 

Šípky v podpoře zdraví

Příznivý vliv šípků na zdraví je známý již z anglosaského herbáře z 11. století. Vysokého obsahu tělu prospěšných látek je využíváno zejména při podpoře imunitního systému, normální funkci trávení, respiračního traktu, chrání buňky proti volným radikálům a oxidačním stresem, přispívá ke správné funkci ledvin a močového měchýře.
 

Sběr, sušení a skladování šípků

Sbírejte jen zralé, sytě oranžové až jasně červené plody, na omak tvrdé. Ideální doba pro sběr je od poloviny září do poloviny října. Šípky by neměly být namrzlé, protože tím dochází ke snížení obsahu vitaminů. Přezrálé šípky nejsou pro sběr vhodné. Pro zavařování lze použít i šípky lehce přešlé mrazem, protože jsou sladší. Šípky sušte celé nebo nakrájené, v sušičce nebo na větraném místě na pečícím papíru. Před sušením šípky umyjte a z rozpůlených šípků odstraňte semínka a chloupky. Dobře usušené plody jsou červené a při zmáčknutí praskají. Ze 2 kg šípků nasušíte cca 1 kg plodů. Šípky skladujte v uzavíratelných nádobách, v suchu a temnu.
 

Šípkové recepty

  • Šípkový čaj
2-3 lžičky sušených, nejlépe drcených šípků, přelijte 250 ml vroucí vody a nechte 15 minut přikryté louhovat. Poté směs sceďte a pijte 3-4 denně. Pozor, po dobu přípravy se vyhněte kontaktu šípkového čaje s kovem, aby nedošlo ke ztrátě vitaminů. Čaj vždy užívejte čerstvý.
 
  • Šípkový sirup
1 kg nadrcených šípků zalijete 3 litry vody. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte cca 20 minut. Přeceďte, vsypte 1,5 kg cukru krupice a za pomalého vaření nechte rozpustit. Uchovávejte v chladu ve sklenicích. Užívejte denně 1 lžičku.
 
  • Šípková zavařenina
Na 6 sklenic potřebujete 2 kg šípků, 500 g cukru krupice, 1 sáček kyseliny citronové. Šípky omyjte, zbavte okvětí. Šípky lze i rozpůlit a odstranit semínka, ale snadnější je šípky vcelku rozvařit doměkka a prolisovat. Šípky vsypte do hrnce, zalijte 1 l vody a rozvařte doměkka (cca 1 hodinu). Směs poté prolisujte přes plátýnko, vsypte cukr a vařte 5 minut. Přidejte kyselinu citronovou a vařte cca 5 minut. Rozlijeme do sklenic, zavíčkujte a postavte dnem vzhůru.
 
  • Šípková omáčka k masu
Na sádle orestujte do zlatohněda nakrájenou mrkev, celer, petržel, cibuli, špek, přidejte tymián, majoránku, badyán, divoké koření, jalovec, zasypte cukrem, nechte zkaramelizovat. Poté přidejte rajský protlak a šípkovou zavařeninu. Opět zrestujte, zalijte vývarem, vínem, pomerančovou šťávou a přiveďte k varu. Do omáčky vložte prošpikované maso (nejlépe kančí či hovězí), osolte a pod pokličkou dusíte doměkka. Maso vyjmete, omáčku propasírujte nebo vyndejte koření a omáčku rozmixujte. Omáčku zahustíte nastrouhaným perníkem, dochutíte skořicí a podáváte s houskovým knedlíkem.
Přírodní extrakty dokáží nejen povzbudit
17.07.2020

Přírodní extrakty dokáží nejen povzbudit

Prospějí náladě, pomůžou při stresu, podpoří zdraví. Potřebujete „dobít baterky", víme o něčem, co vás zaručeně vzpruží.

Přečtěte si více
Zobrazení: 244
Přírodní cesta pro udržení zdravého krevního tlaku
22.02.2012

Přírodní cesta pro udržení zdravého krevního tlaku

Extrakt z listu olivovníku podporuje udržení zdravé hladiny krevního tlaku a pomáhá ke správné krevní cirkulaci.

Přečtěte si více
Zobrazení: 35