Fitness burgery? Ano, jde to i zdravě!
Publikováno: 06.08.2020
Zobrazení: 5709
Šťavnatý burger neodmyslitelně patří k oblíbenému letnímu grilování. Burger si v posledních letech vysloužil čestné místo i v nabídce mnoha restaurací. Burger je ale také nezdravou fastfoodovou pochutinou, která se zdravým stravováním nemá nic společného. Jak na skvělý domácí burger bez výčitek? Kvalitní maso, dobrá celozrnná bulka, lehký jogurtový dresink a zelenina je to, co z burgeru udělá plnohodnotné zdravé jídlo. Poradíme vám, jak na to!
Historie burgerů
Původ burgerů by si rádi přisvojili mnozí, ale většinou je za domovinu burgerů označováno Německo a přístav Hamburk. Do Ameriky přivezli hamburský steak, jak se tehdy burgeru přezdívalo, námořníci a migranti. Mezi plátky chleba bylo maso vkládáno především pro snadnější a pohodlnější konzumaci. Rozšíření hamburgeru v 19.století pomohla průmyslová revoluce, kdy se objevil tzv. "fast foody" a chleba vystřídala houska. Do Evropy se hamburger dostal s americkými vojáky během druhé světové války. Oblíbenou klasikou již tehdy byl burger tak, jak ho známe dnes.
Burger na milión způsobů
Hamburgery dnes už nejsou jen z hovězího masa, ale i z vepřového, kuřecího, krůtího či rybího. V nabídce jsou také burgery vegetariánské a veganské. Hamburger lze připravit na mnoho způsobů. Do hamburgeru lze dát jakoukoliv zeleninu, sýry a další potraviny včetně různých omáček, kečupů, majonéz a hořčic. Burgery tak chutnají všem, protože každý si může vyrobit burger přesně podle svých představ.
Burger, to je vyvážený pokrm z kvalitních surovin
Burger, potřebuje kvalitní suroviny. Ideálním masem do burgeru je libové hovězí zadní s obsahem tuku do 12 %. Raději než kupovat již mleté maso v supermarketu, nechte si maso namlet v ověřeném řeznictví. Do klasického burgeru patří rajčata, ledový salát, cibule, nakládané okurky a samozřejmě dresink. Zdravá varianta burgeru upřednostňuje namísto tučné majonézy lehké jogurty či zakysanou smetanu dochucenou čerstvými bylinkami. Doplnit burger lze také plátkem sýra, nejlépe čedarem. Chcete-li zdravý burger, na hranolky zapomeňte a burger raději doplňte zeleninovým salátem.
Klasický fitness burger
Ingredience na 4 burgery: 480–600 g hovězí zadního masa, nízkotučný sýr (čedar), bílá nebo červená cibule, ledový salát, rajče, nakládané okurky, celozrnná bulka, kečup, bílý jogurt nebo zakysaná smetana, sůl a pepř, koření, česnek a bylinky na dochucení dresinku.
Postup: Základem dobře udělaného burgeru je rozpálený gril. Namleté hovězí maso lehce promněte a vytvořte z něj placku, kterou opepřete. Burger solte až poté, co bude ugrilovaný, jinak maso ztratí šťávu. Mezitím si připravte zeleninu (ledový salát, cibuli, rajčata i okurky). Maso grilujte cca 4 minuty z každé strany a na závěr přidejte plátek sýra, aby se jemně roztekl. Na gril položte rozkrojenou bulku a nechte opéct. Bulku poté natřete jogurtem či zakysanou smetanou (můžeme ochutit čerstvými bylinkami nebo česnekem) a přidejte maso a zeleninu.
Lehký krůtí burger
Ingredience na 4 burgery: cca 500 g mletého krůtího masa, rajče, česnek, bílý jogurt, hrst čerstvých bylinek (např. pažitka, petrželka, koriandr), rukola, olivový olej, celozrnná bulka.
Postup: Z mletého krůtího masa udělejte placku a dejte na gril. Mezitím si připravte jogurtový dip. Do jogurtu prolistujte česnek, osolte, opepřete a dejte nasekané bylinky. Celozrnnou bulku překrojte, pokapejte trochou olivového oleje a krátce na pánvi opečte řezem dolů. Poté na spodní část bulky dejte rukolu, kterou zakápněte olivovým olejem. Vložte burger, jogurtovo-bylinkový dip, plátek rajčete, opět rukolu a přiklopte druhou částí bulky.
Recept na domácí fitness špaldové bulky
Ingredience na 6 bulek: 320 g celozrnné špaldové mouky, 125 ml teplého nízkotučného mléka, 125 ml teplé vody, 1 vejce, 4 g instantního droždí, 1 lžička soli, sezamová semínka, olivový olej extra panenský.
Postup: V míse smíchejte všechny ingredience a propracujte těsto. Do těsta lze přidat různé druhy semínek (např. sezamová, lněná). Přikryjte mísu utěrkou a dejte ji minimálně na hodinu vykynout. Vykynuté těsto rozdělte na 6 částí a udělejte bochánky. Pokud se těsto lepí, podsypejte ho moukou. Bochánky naskládejte na pečící papír na plech, lehce zmáčkněte do tvaru bulek, pokapejte olejem a posypejte sezamovým semínkem. Pečte v rozehřáté troubě na 180 °C 15–20 minut.
Zdravé stravování podpoří Chole-Pro
Chole-Pro je doplněk stravy, který je vhodný pro ty, kteří ví, že jejich životní styl není vždy 100% zdravý a nemohou si odepřít smažené jídlo, kouření nebo pití alkoholu.
Chole-Pro je vhodný také pro ty, kteří mají některé rizikové faktory, které přetěžují
kardiovaskulární systém jako např. nadváha či obezita, zvýšená hladina cukru v krvi, obvod pasu větší než 80 cm nebo hypertenze. Mají genetickou predispozici pro vysoký cholesterol nebo kardiovaskulární onemocnění.
Chole-Pro přispívá ke
zdraví srdce a cév díky podpoře
normální hladiny cholesterolu v krvi.