Jak vyzrát nad letními nevolnostmi?
Publikováno: 20.08.2024
Zobrazení: 247
Za letními nevolnostmi se může skrývat celá řada příčin. Vysoké teploty, dehydratace organismu, cestování, ale také střevní virózy, které jsou o to nepříjemnější, překvapí-li nás o dovolené. Mnozí se tak před plánovanými dny dlouho očekávaného odpočinku ptají, zda je možné vznik a rozvoj střevních obtíží nějak ovlivnit.
Pozor na alimentární infekce
Bolesti břicha a křeče, celková slabost, zvýšená teplota, zvracení a průjem jsou častými projevy letních nevolností, které nás mohou potkat nejen v zemích s nižšími hygienickými standardy, ale setkat se s nimi můžeme prakticky kdekoliv. Letní nevolnosti vznikají nejčastěji v důsledku tzv. alimentárních infekcí, známých jako otrav z jídla. Bakterie nebo jejich toxiny, viry, plísně se do organismu dostanou prostřednictvím konzumovaných potravin, které mohou být nejčastěji kontaminovány bakteriemi Salmonely, Campylobacter či Escherichia colli. Virové infekce se vyskytují většinou jako rotavirové či norovirové infekce. Alimentární infekce vznikají často jako následek konzumace potravin, které obsahují bakterie v důsledku nedostatečné tepelné úpravy a špatného uskladnění, ošetření, zpracování a manipulace. Překvapit nás mohou i díky nedostatečné hygieně a pití vody ze zdravotně závadného zdroje.
Znáte nejčastější příčiny alimentárních infekcí?
Potraviny mohou být kontaminovány během výroby, skladování či zpracování, například když:
-
U potravin může dojít k tzv. křížové kontaminaci, kdy se bakterie šíří mezi potravinami a povrchy, například na prkénku, kde je připravováno syrové maso následně připravujeme zeleninu, kterou už dále tepelně neupravujeme.
Léčba letních nevolností
Obvykle se naštěstí nejedná o závažný stav a u většiny osob dojde ke zlepšení zdravotního stavu během několika málo dnů. Léčba spočívá v dietních opatřeních a zajištění dostatečného pitného režimu. Těm, kteří jsou ohroženi dehydratací je doporučena orální rehydratační terapie. Rizikovou skupinou jsou zejména děti, senioři a osoby chronicky nemocné. Orální rehydratační roztoky jsou ve formě sáčků rozpustných ve vodě běžně dostupné v lékárnách. Roztoky pomáhají doplnit organismu sůl, glukózu a důležité minerály, které byly ztraceny v důsledku průjmu a zvracení. V případě, že se zdravotní obtíže nelepší, je důležité vyhledat lékaře, který může nasadit v případě bakteriální infekce antibiotika, při úporném zvracení léky proti zvracení, antiemetika. U ohrožených skupin může být nutná hospitalizace a podávání tekutin intravenózně.
Jak si užít letní dny bez zažívacích obtíží?
Hygienici a epidemiologové doporučují pamatovat při přípravě jídla zejména na čtyři hlavní zásady: čištění (stírání ploch pro přípravu jídla), vaření (dostatečná tepelná úprava potravin), chlazení (ukládání potravin vyžadujících chlad) a předcházení vzniku křížové kontaminace.
Na dovolenou si přibalte Biopron FORTE!
Pro náhlé situace nejen na cestách je vhodný doplněk stravy Biopron FORTE, probiotický komplex s S. Boulardii, laktobacily a prebiotiky. Jde o probiotikum pro podporu rovnováhy střevní mikrobioty na cesty a při průjmu pro dospělé a děti již od 6. měsíce věku, kterým lze obsah tobolky jednoduše vysypat např. do kaše. Biopron FORTE obsahuje speciální kombinaci probiotických bakterií (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus) a probiotických kvasinek Saccharomyces boulardii doplněnou o prebiotické fruktooligosacharidy. Díky vysoké kvalitě surovin, použitým procesům a metodám balení je obsah probiotických kultur chráněn před vzdušnou vlhkostí a dalšími vnějšími vlivy, což zajišťuje jejich životnost a aktivaci až v zažívacím traktu na místě určení. Speciální technologie zpracování zajišťuje odolnost obsažených bakterií vůči žaludečním i žlučovým kyselinám, které se tak dostanou neporušené až do tlustého střeva.
Aktivní látky v doplňku stravy Biopron FORTE
-
Probiotika: Probiotika jsou živé mikroorganismy, které, jsou-li podávány v adekvátním množství, přispívají ke zlepšení zdravotního stavu hostitele (definice FAO/WHO, 2002).1) Saccharomyces boulardii – vykazuje schopnost vázat na sebe bakterie a je velmi dobře tolerována.
-
Prebiotika: Prebiotika jsou selektivně fermentované ingredience, které umožňují selektivní změny ve složení a/nebo aktivitě střevní mikrobioty, což má příznivý vliv na hostitelovo prospívání a zdravotní stav (definice Gibson, 2004).2)
Biopron FORTE můžete použít také pro podporu rovnováhy střevní mikrobioty při náhlých situacích, při průjmu a při změně stravovacích návyků a konzumaci rizikových potravin, např. při cestování.
Reference:
1) Joint FAO/WHO Working Group on Evaluation of Probiotics (2002) Guidelines for the Evaluation of Probiotics in Food (London Ontario, Canada). Food and Agriculture Organization of the UN/World Health Organization.
2) Gibson GR et al.: Dietary modulation of the human colonic microbiota: updating the concept of prebiotics. Nutr Res Rev. 2004; 17(2):259-275.