Jak vyzrát nad letními nevolnostmi?

Jak vyzrát nad letními nevolnostmi?

Publikováno: 20.08.2024

Zobrazení: 247

Za letními nevolnostmi se může skrývat celá řada příčin. Vysoké teploty, dehydratace organismu, cestování, ale také střevní virózy, které jsou o to nepříjemnější, překvapí-li nás o dovolené. Mnozí se tak před plánovanými dny dlouho očekávaného odpočinku ptají, zda je možné vznik a rozvoj střevních obtíží nějak ovlivnit.

Pozor na alimentární infekce

Bolesti břicha a křeče, celková slabost, zvýšená teplota, zvracení a průjem jsou častými projevy letních nevolností, které nás mohou potkat nejen v zemích s nižšími hygienickými standardy, ale setkat se s nimi můžeme prakticky kdekoliv. Letní nevolnosti vznikají nejčastěji v důsledku tzv. alimentárních infekcí, známých jako otrav z jídla. Bakterie nebo jejich toxiny, viry, plísně se do organismu dostanou prostřednictvím konzumovaných potravin, které mohou být nejčastěji kontaminovány bakteriemi Salmonely, Campylobacter či Escherichia colli. Virové infekce se vyskytují většinou jako rotavirové či norovirové infekce. Alimentární infekce vznikají často jako následek konzumace potravin, které obsahují bakterie v důsledku nedostatečné tepelné úpravy a špatného uskladnění, ošetření, zpracování a manipulace. Překvapit nás mohou i díky nedostatečné hygieně a pití vody ze zdravotně závadného zdroje.  

Znáte nejčastější příčiny alimentárních infekcí?

Potraviny mohou být kontaminovány během výroby, skladování či zpracování, například když:

  • Potraviny nejsou dostatečně tepelně upravené, především se jedná o maso, často při venkovním grilování.  

  • Potraviny, které je nutné skladovat při teplotě do 5 °C, jsou skladovány při teplotě vyšší.

  • Tepelně opracované potraviny jsou uchovávány dlouho mimo chladničku.

  • Ke kontaminaci může dojít také dotykem nemocné osoby či osoby, která byla v kontaktu s osobou s infekčním onemocněním trpící průjmem a zvracením.

  • Kontaminace ze špatně umytých či nemytých rukou.

  • U potravin může dojít k tzv. křížové kontaminaci, kdy se bakterie šíří mezi potravinami a povrchy, například na prkénku, kde je připravováno syrové maso následně připravujeme zeleninu, kterou už dále tepelně neupravujeme.

 Léčba letních nevolností

Obvykle se naštěstí nejedná o závažný stav a u většiny osob dojde ke zlepšení zdravotního stavu během několika málo dnů. Léčba spočívá v dietních opatřeních a zajištění dostatečného pitného režimu. Těm, kteří jsou ohroženi dehydratací je doporučena orální rehydratační terapie. Rizikovou skupinou jsou zejména děti, senioři a osoby chronicky nemocné. Orální rehydratační roztoky jsou ve formě sáčků rozpustných ve vodě běžně dostupné v lékárnách. Roztoky pomáhají doplnit organismu sůl, glukózu a důležité minerály, které byly ztraceny v důsledku průjmu a zvracení. V případě, že se zdravotní obtíže nelepší, je důležité vyhledat lékaře, který může nasadit v případě bakteriální infekce antibiotika, při úporném zvracení léky proti zvracení, antiemetika. U ohrožených skupin může být nutná hospitalizace a podávání tekutin intravenózně. 

Jak si užít letní dny bez zažívacích obtíží?  

  • Pravidelně si myjte ruce mýdlem a teplou vodou, zvláště po použití toalety, před a po přípravě jídla.

  • Ovoce či zeleninu konzumujte jen umyté či oloupané.

  • Potraviny konzumujte dostatečně tepelně upravené.

  • V teplých dnech dbejte na správné skladování potravin.

  • Potraviny konzumujte jen po dobu vymezenou datem spotřeby a skladujete podle pokynů uvedených na obalu.

  • Vodu pijte jen z nezávadných zdrojů.

Hygienici a epidemiologové doporučují pamatovat při přípravě jídla zejména na čtyři hlavní zásady: čištění (stírání ploch pro přípravu jídla), vaření (dostatečná tepelná úprava potravin), chlazení (ukládání potravin vyžadujících chlad) a předcházení vzniku křížové kontaminace. 

Na dovolenou si přibalte Biopron FORTE!

Pro náhlé situace nejen na cestách je vhodný doplněk stravy Biopron FORTE, probiotický komplex s S. Boulardii, laktobacily a prebiotiky. Jde o probiotikum pro podporu rovnováhy střevní mikrobioty na cesty a při průjmu pro dospělé a děti již od 6. měsíce věku, kterým lze obsah tobolky jednoduše vysypat např. do kaše. Biopron FORTE obsahuje speciální kombinaci probiotických bakterií (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus) a probiotických kvasinek Saccharomyces boulardii doplněnou o prebiotické fruktooligosacharidy. Díky vysoké kvalitě surovin, použitým procesům a metodám balení je obsah probiotických kultur chráněn před vzdušnou vlhkostí a dalšími vnějšími vlivy, což zajišťuje jejich životnost a aktivaci až v zažívacím traktu na místě určení. Speciální technologie zpracování zajišťuje odolnost obsažených bakterií vůči žaludečním i žlučovým kyselinám, které se tak dostanou neporušené až do tlustého střeva. 

Aktivní látky v doplňku stravy Biopron FORTE

  • Probiotika: Probiotika jsou živé mikroorganismy, které, jsou-li podávány v adekvátním množství, přispívají ke zlepšení zdravotního stavu hostitele (definice FAO/WHO, 2002).1) Saccharomyces boulardii – vykazuje schopnost vázat na sebe bakterie a je velmi dobře tolerována.

  • Prebiotika: Prebiotika jsou selektivně fermentované ingredience, které umožňují selektivní změny ve složení a/nebo aktivitě střevní mikrobioty, což má příznivý vliv na hostitelovo prospívání a zdravotní stav (definice Gibson, 2004).2)

Biopron FORTE můžete použít také pro podporu rovnováhy střevní mikrobioty při náhlých situacích, při průjmu a při změně stravovacích návyků a konzumaci rizikových potravin, např. při cestování.
 
Reference:
1) Joint FAO/WHO Working Group on Evaluation of Probiotics (2002) Guidelines for the Evaluation of Probiotics in Food (London Ontario, Canada). Food and Agriculture Organization of the UN/World Health Organization.
2) Gibson GR et al.: Dietary modulation of the human colonic microbiota: updating the concept of prebiotics. Nutr Res Rev. 2004; 17(2):259-275.

 

Tento článek byl vytvořen ve spolupráci s: 

Mgr. Denisa Salvová

Absolvovala obor Rehabilitační psychosociální péče na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. Působila ve zdravotně sociální oblasti jako vedoucí poraden, terapeut a lektor kurzů pro pracovníky v pomáhajících profesích. V současné době se zajímá o oblast medicíny, zdravotnictví, zdravého životního stylu a psychologie.

  

Ostropestřec, bylina, která si s játry rozumí
12.07.2024

Ostropestřec, bylina, která si s játry rozumí

Milujete letní grilovačky? Pak byste možná měli vědět, jak podpořit zdraví jater, pro které grilování příliš zdravé není. Jednou z bylin, která je s podporou zdraví jater spojena, je ostropestřec mariánský, který zároveň podporuje přirozenou detoxikaci jater a správné trávení. Nyní se s touto bylinou můžete seznámit!

Přečtěte si více
Zobrazení: 3120
Riziko cestovatelského průjmu nehrozí jen v daleké exotice
06.06.2024

Riziko cestovatelského průjmu nehrozí jen v daleké exotice

Chystáte se na dovolenou? Pak si dejte pozor na jednu z nejčastějších zdravotních obtíží, se kterou se můžete na cestách setkat, a to je cestovatelský průjem. Nepříjemné zažívací obtíže však nehrozí jen v Indii, Thajsku, Latinské Americe a v zemích s nižším hygienickým standardem. Úporný průjem může zkazit dovolenou i v poměrně blízkém Egyptě a Turecku. Na letní dobrodružství proto připravte i své zažívání a užijte si vytouženou dovolenou ve zdraví.   

Přečtěte si více
Zobrazení: 1764
Když jste to se sluncem přehnali aneb první pomoc pro spálenou pokožku
05.08.2024

Když jste to se sluncem přehnali aneb první pomoc pro spálenou pokožku

Sluncem spálená pokožka, tzv. solární erytém, může zkazit dny vytoužené dovolené, a to nejen proto, že způsobuje značnou bolest, ale i proto, že může vést k dalším zdravotním problémům. Pokud jste podcenili sílu slunečních paprsků, máme pro Vás tipy, jak spálené pokožce zajistit okamžitou úlevu.

Přečtěte si více
Zobrazení: 23962
ROZHOVOR: Nadýmání je zdravotní i společenský handicap
18.06.2024

ROZHOVOR: Nadýmání je zdravotní i společenský handicap

Pocit nafouklého břicha, bublání ve střevech, křeče v oblasti břicha a píchání v boku jsou symptomy, které mohou velmi dobře znát ti, které trápí nadýmání. Nejen, že nadýmání je pro člověka velmi nepříjemné, ale navíc může komplikovat i běžné denní fungování. Jak obtíže se zažíváním zvládat, jsme se zeptali MUDr. Evy Meisnerové ze IV. interní kliniky gastroenterologie a hepatologie, VFN v Praze. 

Přečtěte si více
Zobrazení: 1100
ROZHOVOR: Ústa jsou branou do celého těla
27.03.2024

ROZHOVOR: Ústa jsou branou do celého těla

Pokud jste aktivní na sociálních sítích a zajímáte se o svůj chrup, možná jste narazili na instagramový profil dentální hygienistky Kláry Nové, která kromě toho, že postuje střípky ze svého života, navíc edukuje své sledující o dentální hygieně a správné péči o zuby. Dentální hygienu Klára doporučuje navštívit alespoň 2x ročně, protože krásný úsměv je jen jeden, a to ten zdravý!

Přečtěte si více
Zobrazení: 142