Jak vyzrát nad letními nevolnostmi?

Jak vyzrát nad letními nevolnostmi?

Publikováno: 14.05.2020

Zobrazení: 9

Na letní dovolenou se těšíme celý rok a je jedno, jestli ji strávíme v zahraničí nebo v tuzemsku. Nejdůležitější pro nás je, abychom ji strávili s těmi, které máme nejraději, v pohodě a ve zdraví. Zdravotní obtíže se nám ale nevyhýbají ani v létě, a to zejména v podobě letních nevolností. Jaké jsou nejčastější příčiny letních nevolností a jak jim lze předcházet, abychom si dovolenou užili?

Letní nevolnosti mohou překvapit kdekoli

Krásné letní dny přejí nejen dovoleným, ale také letním nevolnostem. Bolesti břicha, křeče, nevolnosti, celková slabost, zvýšená teplota a průjem, jsou častými projevy nepříjemných letních nevolností, které se objevují nejen v souvislosti s cestováním do zemí s nižšími hygienickými nároky, ale setkat se s nimi můžeme prakticky kdekoliv. Letní nevolnosti vznikají nejčastěji v důsledku tzv. alimentárních infekcí, známých jako otrav z jídla.
 

Bakteriální a virová infekce

Bakterie nebo viry vstoupí do organismu, kde si najdou vhodné útočiště a tam se uchytí. Může to být například respirační systém, nebo u alimentárních nákaz trávicí systém.  Bakterie nebo jejich toxiny, viry, plísně, které se dostávají do těla  v potravinách, způsobují alimentární onemocnění. Potraviny jsou ve většině případů kontaminovány bakteriemi Salmonely, Campylobacter či Escherichia colli. Virové infekce se vyskytují většinou jako rotavirové či norovirové infekce.
 

Alimentární infekce jako častá příčina letních nevolností

Alimentární infekce, tedy otrava z konzumace potravin, které obsahují bakterie v důsledku nedostatečné tepelné úpravy a špatného uskladnění, ošetření, zpracování a manipulace, jsou v teplých letních dnech poměrně častou zdravotní obtíží. Alimentární intoxikace jsou způsobené toxickými metabolity bakterií nebo plísní v potravině. Letní nevolnosti nás ale mohou překvapit i jako následek naší nedostatečné hygieny. Příčinou může být také pití vody z neznámého zdravotně závadného zdroje.
 

Nejčastější příčiny alimentárních infekcí

Potraviny mohou být kontaminovány během výroby, skladování či zpracování, například když:
  • Potraviny nejsou dostatečně tepelně upravené, především se jedná o maso, často při venkovním grilování.  
 
  • Potraviny, které je nutné skladovat při teplotě do 5 °C, jsou skladovány při teplotě vyšší.
 
  • Tepelně opracované potraviny jsou uchovávány dlouho mimo chladničku.
 
  • Ke kontaminaci může dojít také dotykem nemocné osoby či osoby, která byla v kontaktu s osobou s infekčním onemocněním trpící průjmem a zvracením.
 
  • Kontaminace ze špatně umytých či nemytých rukou.
 
  • U potravin může dojít k tzv. křížové kontaminaci, kdy se bakterie šíří mezi potravinami a povrchy, například na prkénku, kde je připravováno syrové maso následně připravujeme zeleninu, kterou už dále tepelně neupravujeme.
 

Léčba letních nevolností

Obvykle se nejedná o závažný stav a u většiny pacientů dojde ke zlepšení během několika dnů. Léčba spočívá v dietních opatřeních a zajištění dostatečného pitného režimu. Těm, kteří jsou ohroženi dehydratací je doporučena orální rehydratační terapie. Rizikovou skupinou jsou zejména děti, senioři, osoby se sníženou imunitou a osoby s již zhoršeným zdravotním stavem. Orální rehydratační roztoky jsou ve formě sáčků rozpustných ve vodě běžně dostupné v lékárnách. Roztoky pomáhají doplnit organismu sůl, glukózu a důležité minerály, které byly ztraceny v důsledku průjmu a zvracení. Pacienti s onemocněním ledvin by ale užívání rehydratačních roztoků měli konzultovat s lékařem. Pokud obtíže neustupují nebo se zhoršují, je nutné vyhledat lékaře ke zjištění příčiny obtíží. V případě bakteriální infekce jsou nasazena antibiotika, při úporném zvracení léky proti zvracení, antiemetika. U ohrožených skupin je nutná hospitalizace a podávání tekutin intravenózně.
 

Prevence

  • Pravidelné mytí rukou mýdlem a teplou vodou, zvláště po použití toalety, před a po přípravě jídla.
 
  • Ovoce či zeleninu konzumujeme jen umyté či oloupané.
 
  • Potraviny konzumujeme dostatečně tepelně upravené.
 
  • V teplých dnech dbáme na správné skladování potravin.
 
  • Potraviny konzumujeme jen po dobu vymezenou datem spotřeby a skladujeme podle pokynů uvedených na obalu.
 
  • Vodu pijeme jen z nezávadných zdrojů.
 
  • Hygienici a epidemiologové doporučují pamatovat při přípravě jídla zejména na čtyři hlavní zásady: čištění (stírání ploch pro přípravu jídla), vaření (dostatečná tepelná úprava potravin), chlazení (ukládání potravin vyžadujících chlad) a předcházení vzniku křížové dekontaminace.
 

Podpora zdravé a vyvážené střevní mikrobioty

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které, jsou-li podávány v adekvátním množství, přispívají ke zlepšení zdravotního stavu hostitele (definice FAO/WHO, 2002). Kvalitní probiotické kmeny obsahují doplňky stravy řady Biopron. Biopron obsahuje širokou škálu produktů pokrývajících různé potřeby a cílové skupiny. Pro podporu zdraví střevní mikroflóry během náhlých situacích nejen na cestách je určen doplněk stravy Biopron FORTE, probiotika pro dospělé a děti od 6. měsíce věku.
 
Léto je tu, nepodceňujte péči o vlasy
31.07.2019

Léto je tu, nepodceňujte péči o vlasy

Říká se, že vlasy jsou korunou krásy každé ženy. Aby tomu tak bylo i v letním období, je nutné o vlasy patřičně pečovat. Sluneční paprsky, slaná voda či chlór vlasy vysušují a oslabují. Pokud jim budete v létě věnovat tu správnou péči, bude vaše hříva krásná i na podzim. My vám přinášíme pár tipů, jak si vlasy udržet zdravé a krásné celé léto.

Přečtěte si více
Zobrazení: 110
Užijte si dovolenou i grilování na zahradě bez zažívacích potíží
29.06.2019

Užijte si dovolenou i grilování na zahradě bez zažívacích potíží

Doba zaslouženého odpočinku, čas dovolených, je za dveřmi. A s přípravou na cesty je nejlepší začít hned. Na dovolené nás mohou potkat nepříjemné zdravotní komplikace. A nemusí se jednat pouze o dovolenou v exotických zemích. Střevní potíže nás mohou potkat kdekoliv.

Přečtěte si více
Zobrazení: 296
Čas festivalů, grilování a koupališť přichází. Co na to naše střeva?
19.06.2019

Čas festivalů, grilování a koupališť přichází. Co na to naše střeva?

K tomu, abyste si během dovolené přivodili nepříjemné komplikace v podobě střevních potíží, nemusíte jezdit do Egypta, Thajska nebo jiné exotické země. Úplně stačí i málo propečený steak, nebo „odleželý“ párek v rohlíku, který si dáte ve stánku s rychlým občerstvením. Pokud přičtete ještě nevalnou hygienu, která bývá „běžným standardem“ na většině letních festivalů, případně i stres a únavu z celodenních veder, výsledkem je celkem vysoké riziko, že značnou část dovolené strávíte na záchodovém prkénku. Jak těmto trablům předejít?

Přečtěte si více
Zobrazení: 9164