I mlsání může být zdravé!
Publikováno: 19.01.2011
Zobrazení: 18
„Gumové” bonbonky děti milují, Walmark pro ně ale nachystal ještě lepší „vychytávku” – želatinové Marťánky, na nichž si pochutnají a kteří jim zároveň dodají tu správnou porci denní dávky vitaminu D, ale i ostatních vitaminů a minerálů.
Vápník je jednou z hlavních minerálních složek kostní tkáně, proto je nezbytné, aby byl dětem zajištěn jeho dostatečný přísun pro dosažení maximální hmoty kostí v mladém věku. Jinak totiž může nízký příjem nebo špatné vstřebávání vápníku u dětí omezit jejich růst a hrozí, že kosti porostou nesprávně, budou měkké nebo se budou snadno lámat.
Metabolizmus vápníku zásadním způsobem ovlivňuje vitamin D, a to se všemi důsledky. Například zvyšuje vstřebávání vápníku ve střevě a umožňuje mineralizaci kostí.
Jedním z prvních příznaků nedostatku vitaminu D je svalová slabost a ztuhlost a také zvýšená citlivost k infekcím. Vitamin D se obecně vyskytuje v tuku jater ryb, zejména mořských (sardinky, sledi, makrely, lososi). Menší množství vitaminu D obsahují vejce, maso, mléko a máslo.
Lidský organizmus si dokáže vitamin D sám vytvářet, a to za pomoci slunečního záření dopadajícího na pokožku. Jeho tvorbu však ovlivňuje řada faktorů, například zeměpisná šířka, znečištění vzduchu, propustnost atmosféry atd. V evropských zemích je syntéza vitaminu D na pokožce vlivem slunečního záření nedostatečná, zvláště v zimním období, kdy se slunce na obloze moc často neobjevuje.
Proto je vhodné zvláště v tomto období doplňovat jeho zásoby pomocí doplňků stravy. Potřebná denní dávka vitaminu D u dětí činí asi 10 μg (tj. 400 IU) denně.