Omega 3 mastné kyseliny mohou předcházet ztrátě zraku související s věkem

Omega 3 mastné kyseliny mohou předcházet ztrátě zraku související s věkem

Publikováno: 13.10.2009

Zobrazení: 71

Zvýšený přísun omega 3 mastných kyselin může snižovat riziko rozvoje na věku závislé slepoty.

Věkem podmíněná makulární degenerace (AMD) je degenerativní onemocnění sítnice, které způsobuje ztrátu centrálního zraku a ponechává pouze periférní vidění. Je to základní příčina slepoty u lidí nad 55 let v západním světě.

Je známo, že omega-3 mastné kyseliny, a zejména DHA, hrají důležitou roli ve vrstvě nervových buněk retiny a ze studií je známo, že omega 3 mastné kyseliny chrání proti počátku rozvoje AMD.

V meta-analýze publikované v červnu roku 2008 v časopise Archives of Ophthalmology bylo potvrzeno, že vysoký přísun omega 3 mastných kyselin a ryb může snižovat riziko AMD o 38 %. Vědci z Univerzity v Melbourne v Austrálii zjistili, že přínosy byly nejvíce zřetelné u pozdní (pokročilejší) formy AMD, zatímco konzumace ryb dvakrát týdně byla spojená se snížením rizika obou forem AMD – časné a pozdní.

Účastníci s vysokým příjmem omega 3 mastných kyselin, ekvivalent okolo 0,11 % celkového energetického příjmu, měli o 30 % nižší riziko rozvoje obou druhů věkem podmíněné makulární degenerace než lidé s nižším příjmem omega 3 kyselin.

Zdroj: American Journal of Clinical Nutrition
Publikováno online, doi: 10.3945/ajcn.2009.27594

„Omega-3 Long-chain polyunsaturated fatty acid intake and 12-y incidence of neovascular age-related macular degeneration and central geographic atrophy: a prospective cohort study from the Age-Related Eye Disease Study“

Autoři:
J.P. SanGiovanni, E. Argon, A.D. Meleth, G.F. Reed, R.D. Sperduto, T.E. Clemons,  E.Y. Chew

5 nejčastějších mýtů o zraku
12.12.2017

5 nejčastějších mýtů o zraku

Také jim věříte? Zrak je naším nejdůležitějším smyslem. Přesto o něm panuje řada zkreslených představ, které se často předávají z generace na generaci...

Přečtěte si více
Zobrazení: 425
Nové důkazy o vlivu omega-3 mastných kyselin na zrak
20.08.2008

Nové důkazy o vlivu omega-3 mastných kyselin na zrak

Výsledky nové studie naznačují, že konzumace jedné porce pokrmu z ryby, obsahující vysoký podíl omega-3 mastných kyselin týdně, může snížit rozvoj věkem podmíněné makulární degenerace sítnice až o 50 procent.

Přečtěte si více
Zobrazení: 895
Omega 3 mastné kyseliny mohou podporovat zdraví srdce u diabetiků
29.06.2009

Omega 3 mastné kyseliny mohou podporovat zdraví srdce u diabetiků

Každodenní suplementace* omega 3 mastnými kyselinami může snižovat hladiny látek v krvi spojovaných s onemocněním srdce.

Přečtěte si více
Zobrazení: 89