Nové důkazy o vlivu omega-3 mastných kyselin na zrak

Nové důkazy o vlivu omega-3 mastných kyselin na zrak

Publikováno: 20.08.2008

Zobrazení: 895

Výsledky nové studie naznačují, že konzumace jedné porce pokrmu z ryby, obsahující vysoký podíl omega-3 mastných kyselin týdně, může snížit rozvoj věkem podmíněné makulární degenerace sítnice až o 50 procent.

Zvýšená konzumace omega-3 mastných kyselin DHA (docosahexaenoic acid) a EPA(eicosapentaenoic acid) snížila podle studie uveřejněné tento měsíc v American Journal of Clinical Nutrition riziko onemocnění až o 70 procent.

„Toto je první evropská studie, která prokázala pozitivní vztah konzumace tučných ryb a vlhké makulární degenerace sítnice. Její výsledky jsou v souladu s výsledky studií provedených ve Spojených státech a Austrálii“, řekla vedoucí výzkumu Astrid Fletcherová z London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Skutečně, nejnovější metaanalýza australských vědců říká, že vysoký příjem omega-3 mastných kyselin a ryb může snížit riziko vzniku věkem podmíněné makulární degenerace sítnice až o 38 procent (Archives of Ophthalmology, June 2008, Vol. 126, pp. 826-833).

Podle organizace AMD Alliance International je věkem podmíněná makulární degenerace sítnice (VPMD = AMD) nejčastější příčinou slepoty u lidí starších 55 let v celém západním světě.

Věkem podmíněná makulární degenerace se vyskytuje ve dvou formách: suché (atrofické), ta tvoří 90 % VPMD, a vlhké (exsudativní), vyskytující se v 10 % VPMD, přičemž vlhká forma většinou rychle spěje ke značnému snížení zrakové ostrosti, až k praktické slepotě.

Navzdory skutečnosti, že přibližně 25 až 30 milionů lidí na celém světě je VPMD postiženo, je podle AMD Alliance International, je povědomí o ní velmi nízké. Vzhledem k tomu, že generace Baby Boomerů (ekvivalentem v českém prostředí je termín “Husákovi děti”) pomalu stárne, Aliance předpokládá nárůst incidence tohoto onemocnění do roku 2025 na trojnásobek.

VPMD je degenerativní onemocnění sítnice, způsobující ztrátu centrálního a zachovávající pouze periferní vidění. Časné zjištění tohoto poškození je považováno za metodu prevence, protože je tak možno přistoupit k léčbě a rehabilitaci dostatečně brzy. Přesto je nutno podtrhnout vztah mezi stravou a rozvojem onemocnění.

A vzhledem k tomu, že omega-3 mastné kyseliny, zejména DHA, hrají důležitou úlohu ve vrstvě nervových buněk v sítnici, studie potvrdily, že příjem omega-3 může poskytnout ochranu před vznikem VPMD.

Detaily studie

Fletcherová se spolupracovníky zařadili do studie 105 osob (ve věku 65 let) s vlhkou formou VPMD a 2170 zdravých lidí jako kontrolní skupinu, a porovnávali jejich stravovací zvyklosti pomocí dotazníku. Do úvahy byly brány pouze dietní zdroje omega-3 mastných kyselin, výzkumníci se v této studii nezabývali vlivem doplňků stravy.

Běžná konzumace minimálně jedné porce tučného rybího masa týdně byla spojena s 50 procentním snížením rizika vzniku vlhké formy VPMD oproti lidem, kteří této úrovně nedosahovali, říkají závěry studie.

Navíc, u lidí, jejichž příjem DHA a EPA byl minimálně 300 mg denně byla pravděpodobnost vzniku vlhké formy VPMD o 68 – 71 procent nižší než u těch, jejichž příjem této hodnoty nedosahoval.

„Konzumace tučných ryb nejméně jednou týdně vede ve srovnání s nižším příjmem k snížení rizika vzniku vlhké formy VPMD na polovinu“, shrnují výzkumníci.

Studie byla financována z prostředků Evropské komise, Macular Disease Society UK (Britské společnosti pro makulární onemocnění) a Thomas Pocklington Trust.

Nutnost potvrzení klinickou studií

Podle současné metaanalalýzy australští vědci upozorňují, že dosud nebyly provedeny randomizované klinické studie zaměřené na schopnost omega-3 mastných kyselin snížit výskyt nebo pravděpodobnost vzniku VPMD a tak by měly být výsledky jejich metaanalýzy použity s tímto vědomím.

“Zatímco náš přehled naznačuje, že konzumace potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny a ryb dva i vícekrát týdně může hrát důležitou roli v primární prevenci VPMD, v kontextu toho, že množství literárních zdrojů je malé, zejména těch ve vztahu k pokročilé VPMD a závěrům jiných metaanalýz, není doporučování konzumace omega-3 mastných kyselin a ryb zárukou prevence VPMD, dokud nebude potvrzeno výsledky prospektivních randomizovaných klinických studií“, uzavírá vedoucí autor metaanalýzy Elaine Chong z University of Melbourne.

Zdroj:
American Journal of Clinical Nutrition
Volume 88, Pages 398-406
“Oily fish consumption, dietary docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid intakes, and associations with neovascular age-related macular degeneration” ; C. Augood, U. Chakravarthy, I. Young, J. Vioque, P.T.V.M. de Jong, G. Bentham, M. Rahu, J. Seland, G. Soubrane, L. Tomazzoli, F. Topouzis, J.R. Vingerling, A.E. Fletcher

Vitaminy skupiny B mohou předcházet slepotě žen
03.04.2009

Vitaminy skupiny B mohou předcházet slepotě žen

Nová studie potvrdila, že kombinace kyseliny listové, vitaminů B6 a B12 může snižovat riziko věkem podmíněné makulární degenerace u žen o 34 %.

Přečtěte si více
Zobrazení: 43
Omega 3 mastné kyseliny spolu s AREDS suplementy pečují o zdraví očí
30.07.2009

Omega 3 mastné kyseliny spolu s AREDS suplementy pečují o zdraví očí

Vyšší příjem omega 3 mastných kyselin v kombinaci s výživou a suplementy proti očním chorobám podmíněných věkem (AREDS) mohou snižovat riziko věkem podmíněné makulární degenerace (AMD).

Přečtěte si více
Zobrazení: 51
Omega 3 mastné kyseliny mohou předcházet ztrátě zraku související s věkem
13.10.2009

Omega 3 mastné kyseliny mohou předcházet ztrátě zraku související s věkem

Zvýšený přísun omega 3 mastných kyselin může snižovat riziko rozvoje na věku závislé slepoty.

Přečtěte si více
Zobrazení: 71
5 nejčastějších mýtů o zraku
12.12.2017

5 nejčastějších mýtů o zraku

Také jim věříte? Zrak je naším nejdůležitějším smyslem. Přesto o něm panuje řada zkreslených představ, které se často předávají z generace na generaci...

Přečtěte si více
Zobrazení: 425