Lignany a zdravá, štíhlá žena
Publikováno: 03.03.2009
Zobrazení: 386
Nová studie z Kanady potvrdila, že ženy užívající vyšší množství lignanů, a tudíž mají zvýšenou hladinu jejich metabolitů v krvi, mívají nižší body mass index a celkový podíl tělesný tuku.
Zdrojem lignanů jsou lněná semínka, celozrnné cereálie, bobuloviny, zelenina a ovoce. Lignany jsou metabolizovány v tlustém střevu mikroflórou na enterodiol a enterolakton.
Výzkumníci, vedeni André Tchernofem, zhodnotili příjem lignanů použitím 3denního dietního záznamu. 115 ženám (průměrný věk 56,8) byla také odebrána krev na zhodnocení hladiny enterolaktonů. Vysoký příjem lignanů byl spojen s nižším BMI (o 4kg/m2) a s menším podílem tělesného tuku (o 8,5 kg) ve srovnání s ženami s nižším průměrným přísunem lignanů. Ženy s nejvyšším průměrnou hladinou enterolaktonů v krvi měly také signifikantně nižší hladinu glukózy v krvi, ve srovnání s ženami s nižší průměrnou hladinou enterolaktonů v krvi.
Ačkoli studie nestanovila příčinné spojení mezi lignany a metabolickým profilem u žen, výsledky tohoto výzkumu byly zařazeny na seznam potenciálních zdravotních přínosů rostlinných složek.
Zdroj: British Journal of Nutrition
Publikováno online, doi: 10.1017/S0007114508162092
„ Impact of a lignin-rich diet on adiposity and insulin sensitivity in post-menopausal women.“
Authors: A.-S. Morisset, S. Lemieux, A. Veilleux, J. Bergeron, S.J. Weisnagel, A. Tchernof