Lignany a zdraví prsou

Lignany a zdraví prsou

Publikováno: 21.05.2010

Zobrazení: 133

Zvýšený příjem lignanů může snížit riziko rakoviny prsu u žen po menopauze o 15 procent.

Meta-analýza, která shrnula data z 21 publikovaných studií, potvrdila, že zvýšený příjem lignanů a/nebo zvýšení hladiny enterolaktonů a enterodiolu vede k ochraně a snížení řady rizik – zejména rizika rakoviny prsu, rakoviny prostaty, snižuje vypadávání vlasů.

Rostlinné lignany ze zdrojů jako je lněné semínko, celozrnné obiloviny, ovoce, zelenina, jsou metabolizovány v tlustém střevě mikroflórou na enterodiol a enterolakton. Dřívější studie prokázaly jejich vliv na snížení rizika rakoviny prostaty a zlepšení menopauzálního zdraví.

Hlavním lignanem lněného semínka je secoisolariciresinol diglucosid (SDG), který je metabolizován dál na enterodiol a enterolakton. Tyto dva metabolity jsou pak vstřebávány ze střeva a dopravovány do jater, kde procházejí po dalších reakcích do krevního oběhu.

Nová meta-analýza provedená v německém výzkumném centru rakoviny zahrnovaly 11 prospektivních kohortních a 10 case-control studií.

Nejvyšší příjem lignanů byl spojen s 15ti procentním snížením rizika rakoviny prsu u postmenopauzálních žen.

Zdroj: American Journal of Clinical Nutrition
Publikováno online, doi: 10.3945/ajcn.2009.28573„Meta-analyses of lignans and enterolignans in realtion to breast cancer risk“Autoři: Katharina Buck, Aida Karina Zaineddin, Alina Vrieling, Jakob Linseisen, and Jenny Chang -Claude

Karotenoidy a jejich vztah k rakovině prsu
12.02.2010

Karotenoidy a jejich vztah k rakovině prsu

Zvýšený příjem alfa- a beta-karotenu může snížit riziko rakoviny prsu u žen kuřaček, naznačuje nové studie ze Švédska.

Přečtěte si více
Zobrazení: 23
Lignany a zdravá, štíhlá žena
03.03.2009

Lignany a zdravá, štíhlá žena

Nová studie z Kanady potvrdila, že ženy užívající vyšší množství lignanů, a tudíž mají zvýšenou hladinu jejich metabolitů v krvi, mívají nižší body mass index a celkový podíl tělesný tuku.

Přečtěte si více
Zobrazení: 242
Omega 3 mastné kyseliny a riziko rakoviny prsu
25.11.2009

Omega 3 mastné kyseliny a riziko rakoviny prsu

Dle studie publikované v BMC Cancer konzumace ryb bohatých na omega 3 mastné kyseliny snižuje riziko rakoviny prsu u premenopauzálních tak postmenopauzálních žen.

Přečtěte si více
Zobrazení: 127