Lignany a zdraví prsou
Publikováno: 21.05.2010
Zobrazení: 242
Zvýšený příjem lignanů může snížit riziko rakoviny prsu u žen po menopauze o 15 procent.
Meta-analýza, která shrnula data z 21 publikovaných studií, potvrdila, že zvýšený příjem lignanů a/nebo zvýšení hladiny enterolaktonů a enterodiolu vede k ochraně a snížení řady rizik – zejména rizika rakoviny prsu, rakoviny prostaty, snižuje vypadávání vlasů.
Rostlinné lignany ze zdrojů jako je lněné semínko, celozrnné obiloviny, ovoce, zelenina, jsou metabolizovány v tlustém střevě mikroflórou na enterodiol a enterolakton. Dřívější studie prokázaly jejich vliv na snížení rizika rakoviny prostaty a zlepšení menopauzálního zdraví.
Hlavním lignanem lněného semínka je secoisolariciresinol diglucosid (SDG), který je metabolizován dál na enterodiol a enterolakton. Tyto dva metabolity jsou pak vstřebávány ze střeva a dopravovány do jater, kde procházejí po dalších reakcích do krevního oběhu.
Nová meta-analýza provedená v německém výzkumném centru rakoviny zahrnovaly 11 prospektivních kohortních a 10 case-control studií.
Nejvyšší příjem lignanů byl spojen s 15ti procentním snížením rizika rakoviny prsu u postmenopauzálních žen.
Zdroj: American Journal of Clinical Nutrition
Publikováno online, doi: 10.3945/ajcn.2009.28573„Meta-analyses of lignans and enterolignans in realtion to breast cancer risk“Autoři: Katharina Buck, Aida Karina Zaineddin, Alina Vrieling, Jakob Linseisen, and Jenny Chang -Claude