Omega 3 chrání proti ztrátě sluchu

Omega 3 chrání proti ztrátě sluchuZvýšený příjem omega 3 mastných kyselin a ryb, které tyto kyseliny obsahují, může snižovat riziko ztráty sluchu spojené s věkem.

17.6.2010

Konzumace alespoň dvou porcí ryb týdně bylo spojeno se 42 procentním snížením rizika ztráty sluchu u lidí nad 50 let v porovnání s těmi, kteří konzumovali průměrně jen jednu rybu týdně.

Podobné snížení rizika bylo pozorováno při užívání omega-3 mastných kyselin. Zvýšená konzumace omega 3 mastných kyselin byla spojena se 14 procentním snížením rizika ztráty sluchu související s věkem (stařecká nedoslýchavost).

I jiné látky jsou spojené se snížení rizika sluchu s přibývajícím věkem. V roce 2007 se zjistilo, že suplementace kyselinou listovou je spojená se snížením rizika ztráty sluchu v nízkofrekvenční oblasti.

Jiná studie zjistila roli beta karotenu a vitaminu C a E a minerálu hořčíku v prevenci jak dočasné, tak i permanentní ztráty sluchu u morčat.

Kyselina listová Beta karoten vitamin C vitamin E

Zdroj: American Journal of Clinical Nutrition
Publikováno online, doi: 10.3945/ajcn.2010.29370

„Consumption of omega-3 fatty acids and fish and risk of age-related hearing loss“
Autoři: B. Gopinath, V.M: Flood, E. Rochtchina, C.M. McMahon, P. Mitchell

Diskuse

Počet reakcí: 0

Buďte první, kdo vloží svůj názor do diskuse.

Vstoupit do diskuse

ShopRoku 2014

 

Vytisknout


WALMARK, a.s., Oldřichovice 44, 739 61 Třinec, Česká republika, IČO: 00536016, DIČ: CZ699003348
Zápis v OR: u rejstříkového soudu v Ostravě, oddíl B, vl. č. 2501
Základní kapitál: ?352 340 000,- Kč