Omega-3 DHA může snížit stupeň závažnosti mozkové mrtvice
Publikováno: 09.09.2011
Zobrazení: 226
Užívání omega-3 DHA (dokosahexaenová kyselina) může snížit rozsah poškození mozku následující po mozkové příhodě až o 25%.
Vědci z univerzity Laval v Kanadě uvádějí, že krmením hlodavců krmivem bohatým na omega-3 po dobu tří měsíců, se průkazně snížil stupeň závažnosti u mozkové mrtvice. Tato studie se řadí k dalším, které podporují potencionální zdravotní přínos omega-3 mastných kyselin pro kardiovaskulární systém a mozek.
Zdravotní výhody rybího tuku a omega-3 mastných kyselin v něm obsažených byly velmi dobře zdokumentovány. Polynenasycené mastné kyseliny jsou spojovány se zlepšením hodnot triglyceridů v krvi, se snížením vzniku trombóz, s krevním tlakem a rovněž se zlepšením srdečně-cévních funkcí.
Nová studie naznačuje, že DHA může snížit počty molekul, které stimulují zánětlivé procesy a na druhou stranu podporuje produkci většího množství molekul, které zabraňují aktivaci buněčného zániku.
Detaily studie
Myši, které měly genetickou predispozici k mozkové mrtvici, byly rozděleny do 3 skupin. První skupina – kontrolní skupina (podáváno normální krmivo), druhé skupině podáváno krmivo s nízkým obsahem DHA, třetí skupině podáváno krmivo s vysokým podílem DHA (0,7 g DHA na kilogram hmotnosti myši). V následujících třech měsících bylo u třetí skupiny pozorováno snížení hodnot prozánětlivých složek a byla pozorována rovněž příznivá změna v poměru omega 3 a omega 6 nenasycených mastných kyselin v mozku.
Pokud bychom přepočetli dávku 0,7 g DHA/kg hmotnosti myši, dostali bychom se u 60 kg vážícího člověka na denní dávku 42 g DHA (to je však obrovské množství). Prof. Calon – jeden z autorů studie – však dodává, že existují značné rozdíly mezi metabolismem hlodavců a lidí a že porovnání vhodného dávkování je tedy velice složité. Např. 25 g vážící myš přijme za den až 3 g potravy – její příjem potravy (v souvislosti s tělesnou hmotností) je tedy daleko větší v porovnání s množstvím potravy, které za den přijme člověk. Po přepočtu by tedy odpovídající vysoká dávka DHA pro člověka činila množství 2,5 – 3 g za den.
Zdroj: Stroke
„Accumulattion of Dietary Docosahexaenoic Acid in the Brain Attenuates Acute Immune Response and Development of Postischemic Neuronal Damage“
Autoři: Lalancette-Hebert et al.,