Omega-3 DHA může snížit stupeň závažnosti mozkové mrtvice

Omega-3 DHA může snížit stupeň závažnosti mozkové mrtvice

Publikováno: 09.09.2011

Zobrazení: 144

Užívání omega-3 DHA (dokosahexaenová kyselina) může snížit rozsah poškození mozku následující po mozkové příhodě až o 25%.

Vědci z univerzity Laval v Kanadě uvádějí, že krmením hlodavců krmivem bohatým na omega-3 po dobu tří měsíců, se průkazně snížil stupeň závažnosti u mozkové mrtvice. Tato studie se řadí k dalším, které podporují potencionální zdravotní přínos omega-3 mastných kyselin pro kardiovaskulární systém a mozek.

Zdravotní výhody rybího tuku a omega-3 mastných kyselin v něm obsažených byly velmi dobře zdokumentovány. Polynenasycené mastné kyseliny jsou spojovány se zlepšením hodnot triglyceridů v krvi, se snížením vzniku trombóz, s krevním tlakem a rovněž se zlepšením srdečně-cévních funkcí.

Nová studie naznačuje, že DHA může snížit počty molekul, které stimulují zánětlivé procesy a na druhou stranu podporuje produkci většího množství molekul, které zabraňují aktivaci buněčného zániku.

Detaily studie

Myši, které měly genetickou predispozici k mozkové mrtvici, byly rozděleny do 3 skupin. První skupina – kontrolní skupina (podáváno normální krmivo), druhé skupině podáváno krmivo s nízkým obsahem DHA, třetí skupině podáváno krmivo s vysokým podílem DHA (0,7 g DHA na kilogram hmotnosti myši). V následujících třech měsících bylo u třetí skupiny pozorováno snížení hodnot prozánětlivých složek a byla pozorována rovněž příznivá změna v poměru omega 3 a omega 6 nenasycených mastných kyselin v mozku.

Pokud bychom přepočetli dávku 0,7 g DHA/kg hmotnosti myši, dostali bychom se u 60 kg vážícího člověka na denní dávku 42 g DHA (to je však obrovské množství). Prof. Calon – jeden z autorů studie – však dodává, že existují značné rozdíly mezi metabolismem hlodavců a lidí a že porovnání vhodného dávkování je tedy velice složité. Např. 25 g vážící myš přijme za den až 3 g potravy – její příjem potravy (v souvislosti s tělesnou hmotností) je tedy daleko větší v porovnání s množstvím potravy, které za den přijme člověk. Po přepočtu by tedy odpovídající vysoká dávka DHA  pro člověka činila množství 2,5 – 3 g za den.

 

Zdroj: Stroke

„Accumulattion of Dietary Docosahexaenoic Acid in the Brain Attenuates Acute Immune Response and Development of Postischemic Neuronal Damage“

Autoři: Lalancette-Hebert et al.,

Omega-3 mastné kyseliny mohou snížit hodnoty rizikových faktorů způsobujících nemoci srdce
06.05.2011

Omega-3 mastné kyseliny mohou snížit hodnoty rizikových faktorů způsobujících nemoci srdce

Omega-3 mastné kyseliny jsou spojovány se snížením hodnot homocysteinu, aminokyseliny, která má souvislost se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění a demence. Toto udává nová meta-analýza založená na vědeckých důkazech.

Přečtěte si více
Zobrazení: 78
Proč jsou Omega 3 mastné kyseliny tak důležité?
16.06.2011

Proč jsou Omega 3 mastné kyseliny tak důležité?

V pořadu České televize Sama doma zasedl na chat Ing. Vladimír Voda, aby odpovídal na všechny vaše dotazy, které se týkaly Omega 3 mastných kyselin, co jsou a jak prospívají našemu zdraví. Celý článek + video rozhovor naleznete na stránkách České televize.

Přečtěte si více
Zobrazení: 238
Omega 3 mastné kyseliny mohou posílit funkci plic během sportu
19.03.2010

Omega 3 mastné kyseliny mohou posílit funkci plic během sportu

Dle nové studie mohou doplňky stravy obsahující omega 3 mastné kyseliny zlepšit funkce plic sportovců během a po cvičení.

Přečtěte si více
Zobrazení: 208