Konzumace ryb může snižovat riziko demence

Omega 3Zvýšený příjem ryb může dle nové studie snižovat riziko vzniku demence o téměř 20 procent.

24.7.2009

Většina studií je zaměřená na konzumaci ryb a omega-3 mastných kyselin ve vztahu ke kardiovaskulárnímu zdraví.

Dvě studie publikované v roce 2007 v American Journal of Clinical Nutrition poukázaly na to, že pravidelná konzumace jídla bohatého na omega 3 mastné kyseliny může předcházet poklesu kognitivních funkcí  s přibývajícím věkem.

Výzkumníci zkoumali vztah mezi demencí a konzumací ryb a masa v několika státech  (Čína, Kuba,  Dominikánská Republika, Venezuela, Mexiko, Peru). Téměř 15 000 lidí se zúčastnilo této studie a výzkumníci potvrdili, že čím vyšší byl příjem ryb, tím bylo nižší riziko vzniku demence. Na druhou stranu se s konzumací masa zvyšovalo riziko vzniku demence.

Zdroj:
American Journal of Clinical Nutrition
publikováno online, doi: 10.3945/ajcn.2009.2758
„Dietary fish and meat intake and dementia in Latin America, China, and India: a 10/66 Dementia Research Group population-based study“

Authors: E. Albanese, A.D. Dangour, R. Uauy, D. Acosta, M. Guerra, S.S. Gallardo Guerra, Y. Huang, K.S. Jacob, J. Llibre de Rodriguez, L. Hernandex Noriega, A. Salas, A.L. Sosa, R.M. Sousa, J. Williams, C.P. Ferri, M.J. Prince

Diskuse

Počet reakcí: 1 | poslední: 11.9.2009 10:15:21

  • 11.9.200910:15:21

    Jen jestli to není tím...

    A nejsou výsledky studie ovlivněny výběrem zemí pro výzkum?Většinou totiž byly v...

Vstoupit do diskuse

ShopRoku 2014

 

Vytisknout


WALMARK, a.s., Oldřichovice 44, 739 61 Třinec, Česká republika, IČO: 00536016, DIČ: CZ699003348
Zápis v OR: u rejstříkového soudu v Ostravě, oddíl B, vl. č. 2501
Základní kapitál: ?352 340 000,- Kč