Konzumace tučných ryb může snížit riziko srdečního selhání u mužů
Publikováno: 04.05.2009
Zobrazení: 16
Dle studie z Británie a Švédska jedna porce tučných ryb týdně může snížit riziko selhání srdce u mužů. Výhody konzumace tučných ryb jsou spojeny s obsahem omega 3 mastných kyselin v rybách.
Omega 3 mastné kyseliny, mezi nejvýznamnější patří dokosahexaenová kyselina(DHA) a eikosapentaenová kyselina (EPA), byly spojeny s širokou škálou zdravotních benefitů, včetně snižování rizika kardiovaskulárního onemocnění a určitých typů rakoviny, dobrým rozvojem dítěte během těhotenství, zdravím kloubů a zlepšováním chování a nálady.
Studie se zúčastnilo 39 367 švédských mužů ve věku 45 – 79 let, studie proběhla v létech 1998 – 2004. Muži neměli v předchozí anamnéze srdeční onemocnění a cukrovku. V průběhu studie se u 597 mužů rozvinulo srdeční selhání, 34 mužů zemřelo.
Výhody konzumace tučných ryb jsou spojeny s obsahem omega 3 mastných kyselin v rybách, uvádějí výzkumníci z Beth Israel Deaconess Medical Center a z Karolinska Institute ve Švédsku v European Heart Journal. Vyšší příjem omega 3 mastných kyselin z mořských ryb byl spojen se snížením rizika selhání srdce o 33 %. Dřívější studie prokázaly, že tučné ryby a omega 3 mastné kyseliny pomáhají bojovat proti řadě rizikovým faktorům onemocnění srdce, jako snížení triglyceridů a snižení krevního tlaku, tepové frekvence a proměnlivosti tepové frekvence, uvedl hlavní autor Emily Levitan, PhD.
Kromě trendu snižování rizika srdečního selhání u mužů konzumujících jednu porci tučné ryby týdně, muži, kteří konzumovali přibližně 0,36 g omega 3 mastných kyselin měli o 33 % méně pravděpodobný výskyt srdečního selhání než muži, kteří konzumovali málo nebo žádné omega 3 MK.
Zdroj: European Heart Journal
Published online, doi: 10.1093/eurheartj/ehp111
"Fish consumption, marine omega 3 fatty acids, and incidence of heart failure: a population-based prospective study of middle-aged and elderly men."
Authors: E.B. Levitan, A. Wolk, M.A. Mittleman