Užívání rybího oleje vykazuje příznivý vliv na srdeční rytmus

Užívání rybího oleje vykazuje příznivý vliv na srdeční rytmus

Publikováno: 14.05.2013

Zobrazení: 105

Metaanalýza 15-ti studií dokládá, že zdravotní přínos rybího oleje, který je bohatý na nenasycené omega-3 mastné kyseliny, může být spojován se schopností příznivě ovlivňovat srdeční rytmus.

Přínos rybího oleje (a omega-3 nenasycených mastných kyselin v něm obsažených) pro zdraví srdce je velmi dobře zdokumentován. Poprvé byly informace o příznivém vlivu na srdce publikovány v 70. letech minulého století.

Dosud bylo prokázáno, že polynenasycené mastné kyseliny jsou spojovány se zlepšením hladiny tuků v krvi, snížením rizika ke sklonům vzniku trombózy, snížením krevního tlaku, příznivého ovlivnění srdečního rytmu a zlepšení žilních funkcí.

Čínští vědci analyzovali 15 studií a došli k závěru, že vlivem užívání rybího oleje došlo k průkaznému zlepšení proměnlivosti srdečního rytmu (přesný mechanismus účinku však zatím není znám).

Nicméně, bylo zjištěno, že zejména DHA (dokosahexaenová kyselina – mastná kyselina obsažená v rybím oleji) je hojně zastoupena v nervové tkáni a může hrát důležitou roli v udržování normálních neurologických funkcí. Zdá se tedy, že rybí olej by mohl být nápomocen při léčbě některých degenerativních nervových onemocnění, jako např. Alzheimerova choroba (k tomu je však zapotřebí provést řadu dalších studií).

Zdroj: Xin. V et al.: Short-term effects of fish-oil supplementation on heart rate variability in humans: a meta-analysis of randomized controlled trials. American Journal of Clinical Nutrition. 2013.

Rybí olej a děti
03.12.2010

Rybí olej a děti

Doplňky stravy obsahující rybí olej můžou snížit krevní tlak u mírně obézních dospívajících dětí.

Přečtěte si více
Zobrazení: 325
Užívání rybího oleje dětmi
01.06.2010

Užívání rybího oleje dětmi

Dle nové studie může užívání přípravku obsahujícího rybí olej snižovat krevní tlak u mírně obézních dospívajících dětí.

Přečtěte si více
Zobrazení: 36
Konzumace ryb může snižovat riziko demence
24.07.2009

Konzumace ryb může snižovat riziko demence

Zvýšený příjem ryb může dle nové studie snižovat riziko vzniku demence o téměř 20 procent.

Přečtěte si více
Zobrazení: 12