10 osvědčených rad proti pálení žáhy

10 osvědčených rad proti pálení žáhy

Publikováno: 11.01.2021

Zobrazení: 292980

Příčinou palčivé bolesti za hrudní kostí je překyselení žaludku, které způsobuje nejen konzumace tučných a pikantních jídel, ale i skutečnost, že se v jednom kuse stresujeme, jíme ve spěchu a ve volném čase se mnohem raději zaboříme do křesla u televize místo toho, abychom se trochu protáhli.

Ke zvýšené tvorbě žaludeční kyseliny přispívá i káva, alkohol, koncentrované ovocné džusy nebo perlivé nápoje. Na druhou stranu existuje řada potravin, které podrážděný žaludek příjemně zklidní.

 

1. Citronová šťáva

Navzdory své kyselé chuti působí v těle jako velmi účinná zásada, která neutralizuje nadměrnou produkci kyseliny solné v žaludku. Dejte si po obědě sklenku vody s čerstvě vymačkanou šťávou z poloviny citronu.
 

2. Jablečný ocet

Urychluje proces trávení a pomáhá potlačit bolest spojenou s pálením žáhy. Rozmíchejte 2 lžičky jablečného octa ve sklenici vlažné vody a upíjejte po malých doušcích. Úleva se dostaví do několika minut.
 

3. Zázvorový čaj

Působí antibakteriálně a protizánětlivě (pálení žáhy může být způsobeno také bakteriální infekcí) a mírní bolest. Asi 2 cm zázvorového kořene pokrájejte na malé kousky (nebo nastrouhejte) a zalijte vroucí vodou. Nechte 10 minut louhovat, přeceďte a vypijte. Pro lepší chuť můžete do mírně vychladlého čaje přidat malou lžičku medu. Užívejte preventivně 2–3krát denně mezi jídly.
 

4. Stroužek česneku

V organismu funguje podobně jako zázvor. Zařaďte do jídelníčku více česneku a při problémech rozžvýkejte jeden syrový stroužek. Chce to sice trochu odvahy, ale výsledek je zaručený.
 

5. Kurkumový med

Známé indické koření podporuje trávení a pomáhá obnovit sliznici jícnu, která bývá (zvláště při častých potížích s pálením žáhy) podrážděná a narušená agresivním působením žaludečních kyselin. Kurkumu můžete preventivně používat při vaření (orientální pokrmy, polévky, saláty), nebo ji smíchat s medem a brát po lžičce (1 polévkovou lžíci koření rozmíchejte ve 100 g kvalitního, nejlépe domácího medu).
 

6. Křupavá svačinka

Máte rádi mandle? Oblíbená pochoutka urychluje trávení a vysoký obsah zdravých tuků neutralizuje aktivitu žaludeční kyseliny. V případě akutních potíží (nebo preventivně) snězte 10–20 kousků. Uvidíte, že se vám brzy uleví.
 

7. Medové pohlazení

Na podrážděný jícen působí med jako hojivý balzám, který zklidňuje bolest, vytváří jemný ochranný obal, a brání tak dalšímu řádění žaludeční kyseliny. Kromě toho urychluje regeneraci poškozené sliznice. Rozmíchejte 1–2 lžičky medu ve sklenici teplé vody a popíjejte během dne mezi jídly.
 

8. Šťáva z brambor

Čerstvá šťáva, kterou připravíte v odšťavňovači, je zásaditá a při pálení žáhy přijde velmi vhod. Použijte co nejčerstvější, neloupané brambory, které důkladně očistěte kartáčkem pod tekoucí vodou. Pijte 60 ml 4krát denně na lačno mezi jídly.
 

9. Skořicový nápoj

Při potížích uleví i tohle nádherně aromatické koření. Přidejte 1 lžičku skořice do 2 dcl vody a povařte 10–15 minut. Potom přimíchejte lžičku medu a pijte 2–3 krát denně mezi jídly.
 

10. Hořčice s vodou

Další skvělý pomocník při pálení žáhy. Rozmíchejte 1 lžičku plnotučné hořčice v malé sklence vody a vypijte. Bolest odezní během chvilky.
 

Další tipy:

  • Jezte v klidu, každé sousto dobře rozkousejte a nepřejídejte se.
  • Po jídle žvýkejte semínka fenyklu, kardamomu nebo kmínu.
  • Ochucujte pokrmy rozmarýnem a do jídelníčku přidejte potočnici, artyčoky a čekanku.
  • Jako dezert po jídle si dejte kousek čerstvého ananasu.
  • Konzumujte více zeleniny a celozrnného pečiva.
  • Při potížích vypijte sklenici vody s trochou jedlé sody.
  • Při jídle seďte vzpřímeně a (bezprostředně) po jídle necvičte.
  • 2–3 hodiny před spánkem už nic nejezte.
  • Odpočívejte a spěte na levém boku.
  • Po jídle nekuřte. 

Tento článek byl vytvořen ve spolupráci s: 

Mgr. Denisa Salvová

Absolvovala obor Rehabilitační psychosociální péče na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. Působila ve zdravotně sociální oblasti jako vedoucí poraden, terapeut a lektor kurzů pro pracovníky v pomáhajících profesích. V současné době se zajímá o oblast medicíny, zdravotnictví, zdravého životního stylu a psychologie.

  
Co jíst, když vás zlobí žaludek
10.06.2021

Co jíst, když vás zlobí žaludek

Nevolnost, nadýmání, ztráta chuti k jídlu a hlavně nepříjemné křeče v žaludku, to všechno jsou typické příznaky gastritidy – nemoci, která se v poslední době pomalu a jistě vkrádá do našich každodenních životů. Ke vzniku zánětu žaludeční sliznice přispívají zejména špatné stravovací návyky a stres. A ruku na srdce – obojího si dnes „užíváme“ víc než do sytosti.

Přečtěte si více
Zobrazení: 83652
Víte, co vaše tělo potřebuje? Tuky... Ale jen ty zdravé!
25.01.2011

Víte, co vaše tělo potřebuje? Tuky... Ale jen ty zdravé!

Česká republika zaujímá v žebříčku kardiovaskulárních úmrtí přední místo v Evropě i ve světě. Velmi nadějně proto působí závěry výzkumů omega-3.

Přečtěte si více
Zobrazení: 290
Antioxidanty mohou posilovat zdraví tlustého střeva
15.12.2009

Antioxidanty mohou posilovat zdraví tlustého střeva

Doplňky stravy obsahující selen mohou zabránit vzniku nových polypů tlustého střeva u lidí s anamnézou polypové formace, říká nová studie.

Přečtěte si více
Zobrazení: 634