Ryby v jídelníčku podpoří zdraví srdce i mozku
Publikováno: 03.04.2020
Zobrazení: 305
To, že by ryby měly být součástí zdravého jídelníčku, je známá věc. Podle doporučení odborníků na výživu by se ryby měly na talíři objevit alespoň 2 x týdně. Proč je konzumace ryb tak důležitá? Ryby, a to převážně ty mořské, představují nejlepší zdroj omega-3 mastných kyselin. Omega-3 mastné kyseliny především přispívají ke správné funkci mozku a srdce. Kromě ryb najdeme omega-3 také v mořských řasách. K čemu jsou omega-3 mastné kyseliny a kde je najít, to jsou nejčastější otázky, na které vám přinášíme odpověď.
Omega-3 mastné kyseliny pro podporu mozku a srdce
Omega-3 mastné kyseliny jsou esenciální mastné kyseliny a jsou pro lidské zdraví nepostradatelné. Tělo si je ale nedokáže vytvořit samo, a proto musí být přijímány potravou. Omega-3 mastné kyseliny jsou obsaženy především v tučných mořských rybách (losos, tuňák, halibut, sardinky, makrely). Omega-3 mastné kyseliny přispívají ke správné činnosti mozku, srdce a správnému růstu a vývoji mozku a očí. Omega-3 mastné kyseliny podporují normální funkci zraku, přispívá k udržení hladiny triglyceridů v krvi.
Zázrak pro zdraví je DHA
Význam omega-3 mastných kyselin je zásadní pro lidské zdraví, a to zejména těch s dlouhým řetězcem, známých pod zkratkou EPA a DHA. EPA (kyselina eikosapentaenová) například přispívá k udržení normálního krevního tlaku. DHA (kyselina dokosahexaenová) má zásadní vliv pro těhotné, protože přispívá ke správnému růstu a vývoji mozku plodu.
Masivní rybolov a omega-3
Omega-3 mastné kyseliny jsou nenahraditelnou součástí zdravého a vyváženého jídelníčku. Vzhledem k narůstající poptávce po mořských rybách dochází k masivnímu rybolovu, následkem kterého trpí celý ekosystém. Rybářské lodě neúprosně vytahují z moře vše živé a mořský ekosystém je devastován. Dochází k narušení přírodní rovnováhy, znečištění moří a trvalému narušování druhové rozmanitosti. Negativní důsledky rybolovu se netýkají jen ryb, ale všech živočichů, kteří jsou na rybách závislí. Potrava tak chybí mořským ptákům, tuleňům a mnoha jiným mořským savcům.
Zdroje omega-3 bez výčitek
Jak omezit negativa, která se zdroji omega-3 souvisí? Volit do jídelníčku ryby z lokálních zdrojů. I když ryby z našich vod neobsahují tak velké množství omega-3 mastných kyselin jako ryby mořské, i tak jsou důležitým zdrojem mastných kyselin. Kromě ryb, jako nejznámějšího zdroje omega-3, je důležité zaměřit se i na rostlinné zdroje. Oblíbená je v posledních letech např. quinoa a lněná semínka, která ale obsahují pouze ALA (kyselinu alfa-lipoovou), kterou tělo musí na omega-3 přetvořit. Za záchranu ekosystému to ale jistě stojí. Novinkou a trendem posledních let je plně rostlinná DHA z mořských řas.
Proč právě mořské řasy
Mořský fytoplankton (mikrořasy) představuje bohatý rostlinný zdroj DHA, s mnohem méně negativními dopady na životní prostředí než klasický rybolov. Velkou výhodou mořských řas je dlouhodobá udržitelnost a absence rybí chuti a pachu. Díky tomu jsou mikrořasy vhodným a zároveň šetrným zdrojem DHA. Koncentrace DHA je v oleji z mikrořas dokonce 3 x vyšší než v rybím tuku. Pro dlouhodobé udržení hladiny DHA v organismu je nutná jen jedna tobolka denně. Z jedné tuny řas je získáno 10 x více DHA než ze stejného množství ryb.
Omega-3 PURE Algae, podpora zdraví mozku, srdce a zraku
Omega-3 PURE Algae, to je
doplněk stravy obsahující
100 % rostlinnou DHA z obnovitelného rostlinného zdroje bez rybí pachuti.
Omega-3 PURE Algae je navíc obohacena o
vitamíny D3 a B1. Dostatek
omega-3 mastných kyselin pro správnou funkci organismu zajistí pouze jedna tobolka denně.
- DHA podporuje mozkové funkce a zrak.
- Vitamín B1 je důležitý pro zdraví srdce.
- Vitamín D3 přispívá ke správné funkci imunitního systému.
Omega 3 pro zdraví mozku, srdce a zraku naleznete také v dalších doplňcích stravy za naší nabídky