Ryby v jídelníčku podpoří zdraví srdce i mozku

Ryby v jídelníčku podpoří zdraví srdce i mozku

Publikováno: 03.04.2020

Zobrazení: 277

To, že by ryby měly být součástí zdravého jídelníčku, je známá věc. Podle doporučení odborníků na výživu by se ryby měly na talíři objevit alespoň 2 x týdně. Proč je konzumace ryb tak důležitá? Ryby, a to převážně ty mořské, představují nejlepší zdroj omega-3 mastných kyselin. Omega-3 mastné kyseliny především přispívají ke správné funkci mozku a srdce. Kromě ryb najdeme omega-3 také v mořských řasách. K čemu jsou omega-3 mastné kyseliny a kde je najít, to jsou nejčastější otázky, na které vám přinášíme odpověď.

Omega-3 mastné kyseliny pro podporu mozku a srdce

Omega-3 mastné kyseliny jsou esenciální mastné kyseliny a jsou pro lidské zdraví nepostradatelné. Tělo si je ale nedokáže vytvořit samo, a proto musí být přijímány potravou. Omega-3 mastné kyseliny jsou obsaženy především v tučných mořských rybách (losos, tuňák, halibut, sardinky, makrely). Omega-3 mastné kyseliny přispívají ke správné činnosti mozku, srdce a správnému růstu a vývoji mozku a očí. Omega-3 mastné kyseliny podporují normální funkci zraku, přispívá k udržení hladiny triglyceridů v krvi.
 

Zázrak pro zdraví je DHA

Význam omega-3 mastných kyselin je zásadní pro lidské zdraví, a to zejména těch s dlouhým řetězcem, známých pod zkratkou EPA a DHA. EPA (kyselina eikosapentaenová) například přispívá k udržení normálního krevního tlaku. DHA (kyselina dokosahexaenová) má zásadní vliv pro těhotné, protože přispívá ke správnému růstu a vývoji mozku plodu.
 

Masivní rybolov a omega-3

Omega-3 mastné kyseliny jsou nenahraditelnou součástí zdravého a vyváženého jídelníčku. Vzhledem k narůstající poptávce po mořských rybách dochází k masivnímu rybolovu, následkem kterého trpí celý ekosystém. Rybářské lodě neúprosně vytahují z moře vše živé a mořský ekosystém je devastován. Dochází k narušení přírodní rovnováhy, znečištění moří a trvalému narušování druhové rozmanitosti. Negativní důsledky rybolovu se netýkají jen ryb, ale všech živočichů, kteří jsou na rybách závislí. Potrava tak chybí mořským ptákům, tuleňům a mnoha jiným mořským savcům.
 

Zdroje omega-3 bez výčitek

Jak omezit negativa, která se zdroji omega-3 souvisí? Volit do jídelníčku ryby z lokálních zdrojů. I když ryby z našich vod neobsahují tak velké množství omega-3 mastných kyselin jako ryby mořské, i tak jsou důležitým zdrojem mastných kyselin. Kromě ryb, jako nejznámějšího zdroje omega-3, je důležité zaměřit se i na rostlinné zdroje. Oblíbená je v posledních letech např. quinoa a lněná semínka, která ale obsahují pouze ALA (kyselinu alfa-lipoovou), kterou tělo musí na omega-3 přetvořit. Za záchranu ekosystému to ale jistě stojí. Novinkou a trendem posledních let je plně rostlinná DHA z mořských řas.
 

Proč právě mořské řasy

Mořský fytoplankton (mikrořasy) představuje bohatý rostlinný zdroj DHA, s mnohem méně negativními dopady na životní prostředí než klasický rybolov. Velkou výhodou mořských řas je dlouhodobá udržitelnost a absence rybí chuti a pachu. Díky tomu jsou mikrořasy vhodným a zároveň šetrným zdrojem DHA. Koncentrace DHA je v oleji z mikrořas dokonce 3 x vyšší než v rybím tuku. Pro dlouhodobé udržení hladiny DHA v organismu je nutná jen jedna tobolka denně. Z jedné tuny řas je získáno 10 x více DHA než ze stejného množství ryb.
 

Omega-3 PURE Algae, podpora zdraví mozku, srdce a zraku

Omega-3 PURE Algae, to je doplněk stravy obsahující 100 % rostlinnou DHA z obnovitelného rostlinného zdroje bez rybí pachuti.  Omega-3 PURE Algae je navíc obohacena o vitamíny D3 a B1. Dostatek omega-3 mastných kyselin pro správnou funkci organismu zajistí pouze jedna tobolka denně.
  • DHA podporuje mozkové funkce a zrak.
 
  • Vitamín B1 je důležitý pro zdraví srdce.

 
  • Vitamín D3 přispívá ke správné funkci imunitního systému.
 
Omega 3 pro zdraví mozku, srdce a zraku naleznete také v dalších doplňcích stravy za naší nabídky
Bylo vědecky dokázáno, že Omega-3 mastné kyseliny snižují tuhost stěn tepen
15.07.2011

Bylo vědecky dokázáno, že Omega-3 mastné kyseliny snižují tuhost stěn tepen

Přehled vědecké literatury ukazuje, že omega-3 mastné kyseliny dokáží snížit tuhost tepen.

Přečtěte si více
Zobrazení: 492
Příjem omega-3 mastných kyselin má pro hodnoty krevního tlaku stejný význam, jako změna životního stylu
19.03.2014

Příjem omega-3 mastných kyselin má pro hodnoty krevního tlaku stejný význam, jako změna životního stylu

Z meta-analýzy, která vyhodnocovala 70 randomizovaných klinických studií, vyplývá, že příjem doplňků stravy obsahujících omega-3 mastné kyseliny (popř. konzumace potravin na omega-3 bohatých), může být v souvislosti se snižováním hodnot krevního tlaku stejně účinný jako např. omezení příjmu sodíku, alkoholu nebo zvýšení pohybové aktivity.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1633
Omega 3 mastné kyseliny mohou snižovat riziko onemocnění cukrovkou
29.07.2011

Omega 3 mastné kyseliny mohou snižovat riziko onemocnění cukrovkou

Podle tří nových studií publikovaných v American Journal of Clinical Nutrition snižuje vyšší hladina omega-3 mastných kyselin v krvi riziko onemocnění Diabetes Mellitus II. typu.

Přečtěte si více
Zobrazení: 319