Příjem omega-3 mastných kyselin má pro hodnoty krevního tlaku stejný význam, jako změna životního stylu
Publikováno: 19.03.2014
Zobrazení: 1895
Z meta-analýzy, která vyhodnocovala 70 randomizovaných klinických studií, vyplývá, že příjem doplňků stravy obsahujících omega-3 mastné kyseliny (popř. konzumace potravin na omega-3 bohatých), může být v souvislosti se snižováním hodnot krevního tlaku stejně účinný jako např. omezení příjmu sodíku, alkoholu nebo zvýšení pohybové aktivity.
V porovnání s placebem, užívání omega 3 nenasycených mastných kyselin EPA a DHA, bylo spojeno se snížením krevního tlaku v průměru o 1,52 mmHg u systolického a o 0,99 mmHg u diastolického TK. Přičemž nejlepších výsledků bylo dosaženo u lidí, kteří vyšší tlak mají, ale zatím neužívají žádné léky na jeho snížení. U této skupiny lidí došlo ke snížení systolického tlaku průměrně o 4,51 mmHg a u diastolického tlaku o 3,05 mmHg. Je vhodné uvést, že každé snížení TK o 2 mmHg snižuje riziko úmrtí z důvodu mozkové mrtvice o 6%, z důvodu srdečního onemocnění o 4%, celková mortalita je snížena o cca 3%.
Souhrnné údaje z kontrolovaných klinických studií uvádí, že příjem nejméně 2 g EPA + DHA za den může snížit obě hodnoty TK (systolický i diastolický TK) s tím, že největší efekt byl vysledován mezi pacienty s vysokým krevním tlakem, kteří zatím neužívají antihypertenziva (tedy léky na snížení hodnot TK). Nižší dávka těchto omega 3 mastných kyselin (1 – 2 g EPA + DHA/den) může snížit systolický TK, na diastolický TP však vliv nemá.
Závěrem tedy lze uvést, že užívání EPA + DHA může snižovat hodnoty TK a následně tak snižovat výskyt chronických onemocnění s krevním tlakem souvisejících.
Zdroj: Miller, et al.: Long-Chain Omega-3 Fatty Acids Eicosapentaenoic Acid and Docosahexaenoic Acid and Blood Pressure: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials.