Není čokoláda jako čokoláda
Publikováno: 07.07.2020
Zobrazení: 350
7. červenec je pro všechny milovníky čokolády významný den. V tento den je slaven Světový den čokolády a jak jinak ho oslavit než čokoládou. I když někteří tvrdí, že čokoláda je zdraví prospěšná, podle jiných jde o nezdravou pochoutku, které bychom se měli vyhýbat. Jak to tedy s čokoládou vlastně je?
Čokoláda z pohledu zdravého stravování
Obecně patří
čokoláda a čokoládové pochoutky mezi nezdravé pochutiny, které bychom neměli konzumovat. To se týká
čokolády z praženého a přepracovaného kakaa s různými aditivy jako jsou cukry, ztužené tuky, mléko a palmový olej. Právě tento druh
čokolády do zdravého stravování nepatří, protože se podílí na nadváze, obezitě a může mít vliv také na vznik a rozvoj akné. Pro tuto čokoládu je typické, že na lidský organismus má převažující negativní efekt díky vysokému obsahu cukrů a tuků. Na pultech obchodů je široká nabídka „čokoládových“ výrobků, které ačkoliv se tváří jako čokoládové, s čokoládou mají pramálo společného. Proto je doporučeno věnovat pozornost složení výrobku, jedná-li se o čokoládu či nikoliv.
Čokoláda s tělu prospěšnými účinky
Zdraví prospěšné účinky jsou spojeny se zcela jiným druhem
čokolády. O pozitivních účincích čokolády na lidský organismus lze hovořit jen v souvislosti s
kvalitní hořkou čokoládu s minimálním
podílem kakaové složky 70 %.
Kvalitní hořká čokoláda
Kvalitní hořká čokoláda je vyráběná z kakaových bobů, které obsahují nepřeberné množství látek, jako vitaminů, minerálů a také nejvýznamnější
antioxidanty. Tento druh čokolády obsahuje vlákninu, měď, hořčík, mangan a další minerály. Je také zdrojem stimulačních látek, i když ne v tak velkém množství jako např. v kávě.
Kvalitní hořká čokoláda může mít pozitivní vliv na vznik metabolických onemocnění, některé složky kakaových bobů se mohou podílet na metabolismu cholesterolu.
Flavonoidy v čokoládě obsažené mohou mít podle některých studií pozitivní vliv na krevní tlak a kardiovaskulární systém. Čokoláda je také od pradávna považována za afrodiziaku, může také stimulovat a povzbuzovat organismus, což je dáno obsahem látek, kterými jsou anandamid, arginin, dopamin, tryptofan a fenyletylamin, který je nazýván hormonem štěstí a lásky a v mozku vyvolává uvolnění neurotransmiteru dopaminu, který ovlivňuje náladu.
Čokoládu ano, ale s mírou
I když podle některých odborných studií má
čokoláda blahodárný vliv na lidské zdraví, neznamená to, že je zdravé konzumovat
čokoládu denně a ve velkém množství. Patříte-li mezi milovníky
čokolády, své chutě uspokojíte už
20 gramy čokolády, tedy jedním řádkem. Není nutné sníst celou tabulku čokolády, protože i
kvalitní hořká čokoláda totiž obsahuje cukr, i když ne v takovém množství jako čokolády masově produkované.
Podpora zdraví kardiovaskulárního systému
Některé dlouhodobé studie uvádí nižší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění u těch, kteří pravidelně konzumují hořkou čokoládu. Podpořit
zdraví kardiovaskulárního systému lze ale především zdravým životním stylem s důrazem na zdravé stravování a dostatek aktivního pohybu. Využít k podpoře zdraví srdce a cév lze také doplňky stravy. Novinkou v péči o
zdraví srdce, mozku a zraku je
Omega-3 PURE Algae obsahující 100 % rostlinnou DHA obohacenou o vitaminy D3 a B1. DHA podporuje správné mozkové funkce a normální funkce zraku. Vitamin B1 pomáhá podpořit zdraví srdce a vitamin D3 přispívá ke správné funkci imunitního systému.
Zdraví srdce můžete podpořit také doplňky stravy s obsahem omega-3 mastných kyselin