Strašák jménem vysoký cholesterol

Strašák jménem vysoký cholesterol

Publikováno: 09.04.2019

Zobrazení: 44058

Lékař vám oznámil, že váš cholesterol je příliš vysoký a vy netušíte oč vlastně jde? Cholesterol je látka tukové povahy, ale ani to neznamená, že musí být nutně zlý!

Cholesterol aneb faktor ovlivňující naše zdraví

Zejména v posledních letech se do popředí zájmu lékařů dostává cholesterol, jako jeden z hlavních faktorů ovlivňujících naše zdraví. Tento pojem je často zmiňován také v médiích v souvislosti s onemocněním srdce a cév. A právě díky médiím mají lidé cholesterol spojený pouze s něčím škodlivým. Málokdo ale ví, že kromě cholesterolu, který tělu škodí, existuje i cholesterol ,,hodný", který je pro naše tělo prospěšný. 

Cholesterol je látka tukové povahy, která je pro tělo životně důležitá. Cholesterol je součástí všech buněk, je základní stavební jednotkou nervů, mozkových buněk a je nutný pro tvorbu hormonů. Zčásti si ho člověk vyrobí sám, zčásti ho přijímá v potravě

Hodný nebo zlý, jak to tedy vlastně je?

Jak již bylo řečeno, odborníci rozlišují ,,hodný" cholesterol (HDL) a ,,zlý" cholesterol (LDL). HDL cholesterol má ochrannou funkci, protože nadbytečný cholesterol odvádí zpět do jater, kde je metabolizován, a proto je pro náš organismus důležitý. Oproti tomu LDL se usazuje v cévních stěnách v podobě aterosklerotických plátů, které tak ztrácejí pružnost, zužují se a dokonce může dojít i k jejich ucpání. V důsledku ucpání orgán, který céva vyživuje, odumírá. Je tedy zřejmé, že cholesterol má na lidský organismus zcela zásadní vliv. Zdravý organismus dokáže v krvi a trávicím systému zdravý poměr udržovat. 

Zdravotní rizika spojena s vysokou koncentrací cholesterolu v krvi

Vysoká koncentrace cholesterolu v krvi sebou přináší řadu zdravotních rizik. Příznaky ale pocítí pacient až ve chvíli, kdy dojde k rozvoji aterosklerózy a je omezena průchodnost tepny. V důsledku aterosklerózy dochází například k tolik obávanému infarktu myokardu, cévní mozkové příhodě, ucpání cév dolních končetin a k dalším onemocněním oběhové soustavy

Ke zvýšení cholesterolu v těle může dojít nevhodnou stravou (především jde o potraviny bohaté na živočišné tuky), v důsledku nadváhy a obezity, dědičného sklonu ke zvýšené hladině krevních lipidů (což se ale nemusí projevit nadváhou). Jeho hladiny se mohou také zvyšovat v důsledku kouření, nadměrné konzumace alkoholu, nedostatku pohybu nebo cukrovky.

Optimální hladina cholesterolu by měla být 3,9–5,2 mmol/l. Hodnota nad 6,2 už představuje vyšší riziko ucpání cév a situace by měla být řešena lékařem. 

Pacientům je také doporučena nízkocholesterolové dieta, kdy je potřeba nejen omezit potraviny obsahující velké množství cholesterolu, ale stejně důležité je zaměřit se i na složení tuků v jídelníčku. Konzumovat by se mělo převážně bílé a libové maso, vhodné je omezit uzeniny, tučné maso a tučné mléčné výrobky. Náš jídelníček by měl obsahovat také dostatek vlákniny, především z ovoce, zeleniny, celozrnného pečiva, celozrnných těstovin nebo hnědé rýže. V neposlední řadě je nutné minimalizovat stres a dopřát tělu dostatek odpočinku a spánku. 

Jak si udržet tu správnou hladinu cholesterolu v krvi?

Kromě zdravého životního stylu, vyvážené stravy a dostatku pohybu, lze tělu pomoci udržovat optimální hladinu cholesterolu i prostřednictvím doplňků stravy. Těm, kteří si chtějí udržet optimální hodnotu cholesterolu v krvi může pomoci doplněk stravy Chole-PRO. Tyto snadno polykatelné tablety s dvojím efektem pomáhají udržet normální hladinu cholesterolu i zdravé srdce díky monakolínu K v rybím oleji. Jde o vysoce kvalitní produkt, poskytující  jedinečné složení a formát kombinující vědecky podložené přírodní ingredience a nejmodernější technologie.
 

Chole-PRO - dvojí efekt pro normální hladinu cholesterolu díky monakolínu K s rybím olejem: