Exkurze do světa antioxidantů aneb jak antioxidanty přispívají zdraví

Exkurze do světa antioxidantů aneb jak antioxidanty přispívají zdraví

Publikováno: 06.08.2020

Zobrazení: 929

„Antioxidant“ je pojem, který je používán nejen v souvislosti se zdravím a zdravou výživou, ale také s krásou a mladistvým vzhledem. Antioxidanty jsou tak obecně vnímány jako zdravé a zdraví prospěšné. Málokdo ale ví, co to antioxidanty vlastně jsou, k čemu slouží a kde všude se vyskytují. Pro ty, kteří se s antioxidanty chtějí blíže seznámit, přinášíme malou exkurzi do jejich tajemného světa.

Antioxidanty, podpora celkového zdraví

Antioxidanty jsou prospěšné pro organismus. Jsou to látky pomáhající neutralizovat škodlivé volné radikály, které se tvoří v těle během metabolických reakcí. Volné radikály poškozují buňky lidského těla, a tím mohou přispívat k nežádoucím změnám v organismu. Antioxidanty mají schopnost na sebe volné radikály navázat, neutralizovat je a díky tomu zabraňují poškození organismu.
 

Volné radikály a oxidační stres

Volné radikály poškozují zdravé buňky a přispívají k řadě nežádoucích změn organismu. Určité množství volných radikálů je ale pro zdraví žádoucí, a proto by měla mezi volnými radikály a antioxidanty být určitá rovnováha. Volné radikály jsou využívány např. buňkami imunitního systému k ničení bakterií způsobujících onemocnění. Překročení množství volných radikálů nad množstvím antioxidantů je stav označovaný jako oxidační stres. Aby byl organismus schopen působení volných radikálů odolávat, musí mít dostatečné množství antioxidantů. Lidské tělo si antioxidanty dokáže vyrobit samo (např. glutathion), ale tato schopnost klesá s věkem a nezdravým životním stylem. Proto je důležité dodat tělu antioxidanty zvenku, především správnou výživou.  
 

Faktory ovlivňující vznik oxidačního stresu

Vznik nebezpečných volných radikálů a oxidačního stresu ovlivňuje mnoho faktorů. Mezi nejznámější faktory, které vyvolávají vznik volných radikálů a oxidačního stresu se řadí znečištěné ovzduší, toxiny a zdraví škodlivé látky přijímané stravou, kouření cigaret, konzumace alkoholu, hyperglykémie, konzumace nadměrného množství polynenasycených mastných kyselin, záření včetně nadměrného slunění, bakteriální, virové a houbové infekce, hypoxie, hyperoxie, nadměrná konzumace železa, hořčíku, mědi, zinku, vitaminu C, vitaminu E, poškození tkání v důsledku nadměrného cvičení, nedostatek antioxidantů a mnoho dalších faktorů, které dosud nebyly objeveny.
 

Zdroje antioxidantů

Nezbytným zdrojem antioxidantů je výživa. Antioxidanty se vyskytují v potravinách rostlinného i živočišného původu. Mezi hlavní antioxidanty, které přijímáme potravou patří vitamin C, vitamin E, flavonoidy, ale také kurkuminoidy či oleocanthal s významnými protizánětlivými účinky. I když je pro lidské zdraví příjem antioxidantů nesmírně důležitý, nadměrná konzumace některých vitaminů tělu neprospívá, a proto i zde platí všeho s mírou.
 

Množství antioxidantů v potravinách

Příjem optimálního množství antioxidantů zajišťuje zdravá výživa s dostatečným množstvím ovoce a zeleniny. Obsah antioxidantů v potravinách odborníci měří prostřednictvím testů, z nichž nejznámější je test FRAP (Ferric Reducing Ability of Plasma). Test odráží schopnost potravin redukovat specifický volný radikál, a to konkrétně kationt železa. Čím vyšší je naměřená hodnota FRAP, tím větší množství antioxidantů potravina obsahuje.
 

Potraviny bohaté na antioxidanty

Mezi potraviny s nejvyšší hodnotou FRAP patří kvalitní hořká čokoláda, pekanové ořechy, borůvky, jahody, maliny, kustovnice čínská, fazole, kapusta, červené zelí, červená řepa, špenát, artyčoky. Antioxidanty lze ale nalézt v celé řadě dalších potravin, především v ovoci a zelenině.
 

Doplňky stravy a podpora zdraví před oxidativním stresem

K ochraně organismu před oxidativním stresem přispívají i doplňky stravy. Cell Shield PROTECT obsahuje komplex antioxidantů přispívající k ochraně buněk zejména v noci, kdy tělo odpočívá a regeneruje nejvíce. Cell Shield PROTECT obsahuje také L-karnosin, který se v těle přirozeně vyskytuje zejména v orgánech se zvýšenými energetickými nároky, jako je mozek, CNS a srdce. Jeho množství s věkem rapidně klesá. Vitaminy B2, C a zinek působí jako účinné antioxidanty pozitivně ovlivňující množství volných radikálů v těle. Vitamin C podporuje tvorbu kolagenu a společně se zinkem pomáhá udržet pleť pružnou a pevnou, což je žádoucí pro mladistvý vzhled. Zinek přispívá k normální funkci metabolismu základních živin, zraku a přispívá k podpoře kognitivních funkcí (např. paměť, koncentrace).
 
Tajemství antioxidantů
31.01.2020

Tajemství antioxidantů

Antioxidanty jsou často užívaným pojmem v souvislosti se zdravím a krásou. Jen málo z nás ale ví, co to antioxidanty vlastně jsou a jak fungují. Znečištěné prostředí, sluneční záření, stres, nevhodný životní styl, nevhodné stravování, konzumace alkoholu, kouření, nadměrné užívání léků, nedostatek pohybu a mnoho dalších vlivů je příčinou toho, že v lidském organismu vznikají volné radikály a tolik škodlivý oxidativní stres. Právě oxidativní stres je příčinou mnoha civilizačních a jiných onemocnění. Otázkou je, jak se mu bránit.

Přečtěte si více
Zobrazení: 272
Antioxidanty mohou posílit zdraví srdce a metabolizmus
06.08.2010

Antioxidanty mohou posílit zdraví srdce a metabolizmus

Dlouhodobá suplementace antioxidanty může mít příznivý vliv na metabolismus cukrů a tuků, a může zlepšit zdraví srdce tím, že zvyšuje pružnost cév.

Přečtěte si více
Zobrazení: 95
Vyšší příjem antioxidantů a nižší riziko rakoviny děložního čípku
02.04.2010

Vyšší příjem antioxidantů a nižší riziko rakoviny děložního čípku

Nová studie publikována v časopise Nutrition and Cancer uvedla vztah mezi příjmem beta karotenu, a vitaminů A, C a E a nižším rizikem rakoviny děložního čípku u žen.

Přečtěte si více
Zobrazení: 226