Vyšší příjem antioxidantů a nižší riziko rakoviny děložního čípku
Publikováno: 02.04.2010
Zobrazení: 232
Nová studie publikována v časopise Nutrition and Cancer uvedla vztah mezi příjmem beta karotenu, a vitaminů A, C a E a nižším rizikem rakoviny děložního čípku u žen.
Výzkumníci zkoumali 288 žen s diagnózou rakoviny děložního čípku a porovnávali výsledky s 288 kontrolními subjekty bez této diagnózy. Sociodemografické informace byly shromážděny na základě registrace a vyplněním dietního dotazníku byly analyzovány údaje o nutričním příjmu.
Výzkumníci odhalili spojení mezi vyšším příjmem vitaminů A, C a E z potravy a doplňků a signifikantně nižším rizikem rakoviny děložního čípku.
Pacientky s vyšším příjmem vitaminů A, beta karotenu a vitaminu C měly statisticky signifikantně nižší riziko rakoviny děložního čípku než ty, které přijímaly menší množství těchto vitaminů.
Zdroj:
Intakes of vitamin A, C, and E, and beta-carotene are associated with risk of cerival cancer: a case-control study in Korea. Nutrition and Cancer, 2010; 62(2):181-9.