Omega 3 mastné kyseliny a metabolický syndrom
Publikováno: 27.08.2010
Zobrazení: 140
Omega 3 mastné kyseliny mohou zlepšit hladinu tuků v krvi u lidí trpících metabolickým syndromem.
Výzkum zveřejněný v Journal of Nutrition naznačuje, že účinky metabolického syndromu mohou být sníženy přídavkem omega 3 mastných kyselin ve stravě s nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem sacharidů.
Metabolickým syndromem zahrnuje zejména tyto poruchy - obezita, hypertenze, vysoká hladina tuků v krvi a vysoká hladina cukru v krvi.
Příčiny metabolického syndromu nejsou zcela známé, ale předpokládá se, že zde hrají roli jak faktory genetické, tak faktory vnějšího prostředí - včetně nesprávné výživy.
Nová studie se zaměřila na účinky kombinací čtyř diet na metabolismus krevních lipidů u 117 pacientů s metabolickým syndromem.
V souladu s předchozími návrhy vědci zjistili, že dieta s nízkým obsahem tuků a vysokým obsahem sacharidů měla více škodlivé účinky, včetně významnějšího zvýšení celkové hladiny triglyceridů.
Strava s nízkým obsahem tuku a bohatá na komplexní sacharidy a omega -3 mastné kyseliny vedla naopak k nižší hladině krevních lipidů.
Zdroj: The Journal of Nutrition
Publikováno online, doi:10.3945/jn.109.120816
“A Low-Fat, High-Complex Carbohydrate Diet Supplemented with Long-Chain (n-3) Fatty Acids Alters the Postprandial Lipoprotein Profile in Patients with Metabolic Syndrome”
Autoři: Y. Jimenez-Gomez, C. Marin, P. Perez-Martinez, et al