Omega 3 mastné kyseliny a metabolický syndrom

Omega 3 mastné kyseliny a metabolický syndrom

Publikováno: 27.08.2010

Zobrazení: 115

Omega 3 mastné kyseliny mohou zlepšit hladinu tuků v krvi u lidí trpících metabolickým syndromem.

Výzkum zveřejněný v Journal of Nutrition naznačuje, že účinky metabolického syndromu mohou být sníženy přídavkem omega 3 mastných kyselin ve stravě s nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem sacharidů.

Metabolickým syndromem zahrnuje zejména tyto poruchy - obezita, hypertenze, vysoká hladina tuků v krvi a vysoká hladina cukru v krvi.

Příčiny metabolického syndromu nejsou zcela známé, ale předpokládá se, že zde hrají roli jak faktory genetické, tak faktory vnějšího prostředí - včetně nesprávné výživy.

Nová studie se zaměřila na účinky kombinací čtyř diet na metabolismus krevních lipidů u 117 pacientů s metabolickým syndromem.

V souladu s předchozími návrhy vědci zjistili, že dieta s nízkým obsahem tuků a vysokým obsahem sacharidů měla více škodlivé účinky, včetně významnějšího zvýšení celkové hladiny triglyceridů.

Strava s nízkým obsahem tuku a bohatá na komplexní sacharidy a omega -3 mastné kyseliny vedla naopak k nižší hladině krevních lipidů.

Zdroj: The Journal of Nutrition
Publikováno online, doi:10.3945/jn.109.120816
“A Low-Fat, High-Complex Carbohydrate Diet Supplemented with Long-Chain (n-3) Fatty Acids Alters the Postprandial Lipoprotein Profile in Patients with Metabolic Syndrome”
Autoři: Y. Jimenez-Gomez, C. Marin, P. Perez-Martinez, et al



 

Selen může snížit riziko vzniku cukrovky
23.04.2010

Selen může snížit riziko vzniku cukrovky

Zvýšená hladina selenu může snížit riziko nesprávného metabolismu cukru v krvi u mužů a tím může chránit proti cukrovce, říká nová studie z Francie.

Přečtěte si více
Zobrazení: 99
Vitamin D může snížit riziko vzniku srdečního onemocnění a cukrovky u starších lidí
22.02.2010

Vitamin D může snížit riziko vzniku srdečního onemocnění a cukrovky u starších lidí

Lidé středního věku a starší osoby s vysokou hladinou vitaminu D mohou mít o 33 procent nižší riziko srdečního onemocnění.

Přečtěte si více
Zobrazení: 31
Houba jako ochránce
19.10.2012

Houba jako ochránce

Tahle zvláštní houba dostala své jméno podle tvaru a barvy klobouku, který připomíná ústřice. Je nejen chutná, ale má i spoustu dalších pozitivních vlastností pro lidský organizmus. Především dokáže podporovat imunitní systém.

Přečtěte si více
Zobrazení: 26