Multivitaminy mohou snížit riziko rakoviny plic u kuřáků
Publikováno: 18.01.2010
Zobrazení: 65
Multivitaminy, kyselina listová a zelená listová zelenina mohou snížit riziko vzniku rakoviny plic u současných i bývalých kuřáků, dle nové studie z USA.
Nová studie, kterou podpořil US National Cancer Institute (NCI) ukázala snížení metylace genu příjmem multivitaminových doplňků, které jsou bohaté na látky jako vitamin C, karotenoidy, lutein, listová kyseliny a vitaminy A a K. Tyto mikroživiny jsou rovněž přítomny v zelené listové zelenině.
1100 současných i bývalých kuřáků předložilo vzorky sputa a vyplněné dotazníky týkající se jejich příjmu. Vzorky sputa byly použity k analýze stupně metylace osmi genů spojených s rizikem této nemoci.
Lidé, kteří jedli alespoň 12 porcí zelené listové zeleniny za měsíc měli o 17 procent nižší riziko metylace, zatímco denní příjem kyseliny listové minimálně 750 mikrogramů byl spojen s 16 procentním snížením rizika.
Vyšší příjem některých stopových prvků může redukovat proces zvaný metylace, který ovlivňuje signalizaci genu.
Studie je dalším důkazem, že stejně jako přírodně identické stopové prvky ze zeleniny a ovoce, mohou být i syntetické mikroživiny v multivitaminech účinné ve snížení rizika onemocnění.
Zdroj: Cancer Research
Publikováno online, doi: 10.1158/0008-5472.CAN-09-3410
"Multi-Vitamins, Folate, and Green Vegetables Protect Against Gene Promoter Methylation in the Aerodigestive Tract of Smokers"
Autoři: C.A. Stidley, M.A. Picchi, S. Leng, R. Willing, R. Crowell, F. G. Flores, H. Kang, T. Byers, F.D. Gilliland, S.A. Belinsky