Multivitaminové doplňky stravy snižují riziko vzniku rakoviny u mužů
Publikováno: 20.11.2012
Zobrazení: 37
Nová studie, které se zúčastnilo téměř 15 000 Američanů starších padesáti let, naznačuje, že každodenní příjem multivitaminových doplňků stravy může u těchto mužů snížit riziko vzniku rakoviny o 8%. Toto je dobrá zpráva pro všechny, kteří každý rok utrácí spoustu peněz právě za multivitaminové přípravky s tím, že tyto přípravky pomáhají předcházet vzniku nemocí. Tato studie ukazuje mírný, ale průkazný přínos v prevenci rakoviny.
V této studii byli muži náhodně rozděleni do dvou skupin, z nichž první skupina užívala multivitaminový přípravek a druhá placebo. Průměrný věk mužů, kteří se účastnili této studie, byl 65 let a studie trvala po dobu 11 let – tedy dostatečně dlouho. Byl použit klasický multivitaminový přípravek, který je používán k doplnění vitaminů a minerálů v běžné stravě člověka.
Snížení celkového rizika onemocnění rakovinou v této studii dokazuje, že široké spektrum vitaminů a minerálů v nízkých dávkách může být pro prevenci rakoviny rozhodující.
Pokud nás tedy multivitaminy chrání před rakovinou, protože zajišťují mix vitaminů a minerálů podobných jako v potravinách, proč tedy nejíst více ovoce a zeleniny? Studie, v nichž byla využita strava bohatá na ovoce a zeleninu ukázaly, že výskyt rakoviny a jiných chronických onemocnění byl touto stravou opravdu snížen. Bohužel pouze 1,5% populace konzumuje denně doporučená množství ovoce a zeleniny. Jednoduše řečeno, užívání multivitaminů je jednoduché – změna stravovacích návyků je náročnější.
Zdroj:
Gaziano JM, Sesso HD, Christen WG, Bubes V, Smith JP, MacFadyen J, Schvartz M,Manson JE, Glynn RJ, Buring JE. Multivitamins in the prevention of cancer in men:the Physicians' Health Study II randomized controlled trial. JAMA. 2012 Nov14;308(18):1871-80.