Hlíva ústřičná – báječná chuť plná skvělých látek

Hlíva ústřičná – báječná chuť plná skvělých látek

Publikováno: 18.06.2021

Zobrazení: 839

Z tradiční čínské medicíny do moderní gastronomie.

Z této houby připravíte celou řadu chutných pokrmů. Zpestřete si zimní jídelníček. Čerstvou hlívu seženete po celý rok v supermarketech, zelinářstvích nebo na farmářských trzích.

Dřevokazná houba, která vytváří své plodnice na kmenech některých, zejména listnatých stromů, je nejen velmi chutná, ale obsahuje i celou řadu výživově zajímavých látek. Nejvýznamnější jsou beta-glukany, houbové polysacharidy, které v současné době vzbuzují zájem vědců. Hlíva obsahuje také velký podíl vlákniny i poměrně vysoké množství rostlinných bílkovin. Díky svému nutričnímu profilu je to výborná dietní potravina.
 

Zkuste guláš nebo falešnou dršťkovou

V kuchyni lze tuto zdravou lahůdku využít na nespočet způsobů. Hlíva má velmi jemnou chuť a příjemné houbové aroma. Můžete ji vařit, smažit, péct, či zapékat, podávat jako předkrm nebo jako hlavní chod. Vynikající je třeba do guláše, do falešné dršťkové, jako přírodní řízek nebo špíz. Dá se použít do rizota, do salátu, jako příloha k masu, případně jako náplň do slaných houbových palačinek. Fantazii se meze nekladou. Spoustu zajímavých nápadů najdete na internetu (např. na www.hliva-ustricna-recepty.cz). Nestíháte? Máme pro vás tip na rychlou a chutnou večeři. Očištěné hlavičky hlívy položte na pečící papír lupínky nahoru. Trochu je osolte a opepřete, nebo použijte svou oblíbenou kořenící směs bez soli (třeba grilovací). Nakonec je zakápněte trochou olivového oleje a dejte zapéct do trouby předehřáté na 180 stupňů asi na 15 minut. Můžete si je dát jen tak samotné, nebo třeba s bramborem. Výtečná je také hlíva osmažená na másle s nasekaným česnekem a zázvorem podávaná na topince.

Sklízet čerstvé houby můžete i doma

Hlívu ústřičnou si můžete vypěstovat i doma. Není na tom nic složitého. Stačí, když si pořídíte speciální substrát (ten seženete na e-shopu), vyčleníte si kousek volného místa a už za tři týdny můžete sklízet. A co víc. Z čerstvé úrody se můžete těšit několikrát po sobě! Pokud nezvládnete všechno zpracovat, můžete si hlívu usušit – z kilogramu čerstvých hub získáte cca 100 gramů sušených. Dá se také zamrazit nebo zavařit ve sladkokyselém nálevu, jaký používáte na okurky. Hlívu je možné i vařit ve vlastní šťávě nebo blanšírovat (krátce ponořit do vroucí vody a následně ochladit).

Nejlepší způsob, jak z léčivých hub získat maximum účinných látek, je šetrná extrakce, při níž se zkoncentrují jednotlivé složky, které pak lze využít k přípravě preparátů. V lékárnách a na e-shopech jsou volně k dostání doplňky stravy s vysoce kvalitním extraktem z hlívy ústřičné, případně i v kombinaci s dalšími látkami, které přispívají k normální funkci imunitního systému (např. rakytník nebo echinacea).

Minerály pro zdravé a silné kosti
18.05.2018

Minerály pro zdravé a silné kosti

Kosti tvoří nedílnou součást našeho těla – chrání vnitřní orgány a společně s klouby nám umožňují pohyb. 

Přečtěte si více
Zobrazení: 2951
Muži často trpí nedostatkem minerálů a vitaminů
04.09.2009

Muži často trpí nedostatkem minerálů a vitaminů

Velká část mužské populace v moderním světě trpí nedostatkem některých klíčových minerálů a vitaminů z důvodu nesprávné životosprávy.

Přečtěte si více
Zobrazení: 163
Příznivý vliv vápníku a vitaminu D na kosti dospívajících dívek
25.01.2011

Příznivý vliv vápníku a vitaminu D na kosti dospívajících dívek

Doplňky vápníku a vitaminu D mohou podporovat zdraví kostí dívek procházejících pubertou a potenciálně snížit riziko osteoporózy v jejich pozdějším věku.

Přečtěte si více
Zobrazení: 76