Hlíva ústřičná – báječná chuť plná skvělých látek
Publikováno: 18.06.2021
Zobrazení: 839
Z tradiční čínské medicíny do moderní gastronomie.
Z této houby připravíte celou řadu chutných pokrmů. Zpestřete si zimní jídelníček. Čerstvou hlívu seženete po celý rok v supermarketech, zelinářstvích nebo na farmářských trzích.
Dřevokazná houba, která vytváří své plodnice na kmenech některých, zejména listnatých stromů, je nejen velmi chutná, ale obsahuje i celou řadu výživově zajímavých látek. Nejvýznamnější jsou beta-glukany, houbové polysacharidy, které v současné době vzbuzují zájem vědců. Hlíva obsahuje také velký podíl vlákniny i poměrně vysoké množství rostlinných bílkovin. Díky svému nutričnímu profilu je to výborná dietní potravina.
Zkuste guláš nebo falešnou dršťkovou
V kuchyni lze tuto zdravou lahůdku využít na nespočet způsobů. Hlíva má velmi jemnou chuť a příjemné houbové aroma. Můžete ji vařit, smažit, péct, či zapékat, podávat jako předkrm nebo jako hlavní chod. Vynikající je třeba do guláše, do falešné dršťkové, jako přírodní řízek nebo špíz. Dá se použít do rizota, do salátu, jako příloha k masu, případně jako náplň do slaných houbových palačinek. Fantazii se meze nekladou. Spoustu zajímavých nápadů najdete na internetu (např. na www.hliva-ustricna-recepty.cz). Nestíháte? Máme pro vás tip na rychlou a chutnou večeři. Očištěné hlavičky hlívy položte na pečící papír lupínky nahoru. Trochu je osolte a opepřete, nebo použijte svou oblíbenou kořenící směs bez soli (třeba grilovací). Nakonec je zakápněte trochou olivového oleje a dejte zapéct do trouby předehřáté na 180 stupňů asi na 15 minut. Můžete si je dát jen tak samotné, nebo třeba s bramborem. Výtečná je také hlíva osmažená na másle s nasekaným česnekem a zázvorem podávaná na topince.
Sklízet čerstvé houby můžete i doma
Hlívu ústřičnou si můžete vypěstovat i doma. Není na tom nic složitého. Stačí, když si pořídíte speciální substrát (ten seženete na e-shopu), vyčleníte si kousek volného místa a už za tři týdny můžete sklízet. A co víc. Z čerstvé úrody se můžete těšit několikrát po sobě! Pokud nezvládnete všechno zpracovat, můžete si hlívu usušit – z kilogramu čerstvých hub získáte cca 100 gramů sušených. Dá se také zamrazit nebo zavařit ve sladkokyselém nálevu, jaký používáte na okurky. Hlívu je možné i vařit ve vlastní šťávě nebo blanšírovat (krátce ponořit do vroucí vody a následně ochladit).
Nejlepší způsob, jak z léčivých hub získat maximum účinných látek, je šetrná extrakce, při níž se zkoncentrují jednotlivé složky, které pak lze využít k přípravě preparátů. V lékárnách a na e-shopech jsou volně k dostání doplňky stravy s vysoce kvalitním extraktem z hlívy ústřičné, případně i v kombinaci s dalšími látkami, které přispívají k normální funkci imunitního systému (např. rakytník nebo echinacea).