Minerály pro zdravé a silné kosti

Minerály pro zdravé a silné kosti

Publikováno: 18.05.2018

Zobrazení: 2805

Kosti tvoří nedílnou součást našeho těla – chrání vnitřní orgány a společně s klouby nám umožňují pohyb. 

Ačkoliv jsou pevné a vydrží toho poměrně dost, v průběhu života v nich dochází k určitým změnám. Obecně platí, že maximální množství kostní hmoty si můžeme vytvořit zhruba do svých třiceti let. Poté začne její podíl v těle klesat. Z kostí se vytrácí vápník a kostní tkáň postupně stále víc řídne, což může mít za následek i tolik obávanou osteoporózu. Chceme-li tedy, aby nám kosti vydržely co nejdéle zdravé a silné, musíme se o ně dobře starat.

V praxi to znamená zaměřit se na pestrou a vyváženou stravu s dostatkem vitaminů, najít si čas na pravidelné pohybové aktivity, snažit se udržovat optimální tělesnou hmotnost, dopřát si vydatný spánek a kvalitní odpočinek. Aby naše kosti byly zdravé, potřebují také dostatek některých důležitých minerálů. Které to jsou?

Kostní tkáň obsahuje 99 % vápníku

Tím nejdůležitějším je vápník, který představuje základní stavební složku kostní tkáně (organismus dospělého člověka obsahuje asi kilogram tohoto minerálu a 99 procent je uloženo právě v kostech). Vápník je nezbytný i pro celou řadu důležitých tělesných pochodů a funkcí, a jestliže ho ve stravě nepřijímáme potřebné množství, tělo ho začne logicky čerpat přímo ze zdroje – našich kostí.

Bohatým zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky, quinoa, tuřín, sušené fíky, merlík bílý, karobová moučka, zelené sojové boby, pečené fazole, brokolice, listová zelenina, sezamová semínka, listy hořčice a pampelišky, lískové ořechy, mandle a v neposlední řadě mák, který je nejbohatší přírodní zásobárnou vápníku. To je i důvod, proč se lidem s osteoporózou doporučují makové koláče nebo buchty (100 g mletého máku pokryje nezbytnou denní dávku).

Hořčík napomáhá formování kostí

Ke zdraví našich kostí přispívá významnou měrou také hořčík. Jeho celkové množství v těle dospělého člověka tvoří až ze 60 procent pevnou součást kostní tkáně (zbytek se nachází ve svalových buňkách a srdeční svalovině). Tento minerál pomáhá formovat kosti a nepřímo se podílí na kostním metabolismu. Nejvíce hořčíku najdeme v sojových bobech, banánech, ovesných vločkách, zelí, luštěninách, brokolici, špenátu, datlích, švestkách, citronech, grapefruitech, žluté kukuřici, jablkách, mandlích, para ořeších, máku, jáhlách, tmavě zelené listové zelenině a různých semínkách. Dobrým zdrojem jsou také pivní kvasnice, vejce nebo plody moře.

Doplňujte také zinek a draslík

Mezi další minerály, které pomáhají udržovat naše kosti v kondici, patří zinek a draslík. Zinek přispívá k normálnímu stavu kostí, podporuje jejich růst a také proces hojení. Je obsažen hlavně v krevetách, rybách, ústřicích, hovězím a vepřovém mase, játrech, vaječném žloutku, dýňových a slunečnicových semínkách, luštěninách, listové zelenině, obilných klíčkách, meruňkách, ořeších, mléce a mléčných výrobcích.

Pro zdravé kosti je rovněž důležitý dostatek draslíku, který se nachází v bílých fazolích, bramborách, červené řepě, špenátu, mangoldu, rajčatové šťávě, kokosové vodě, pomerančích a pomerančovém džusu, avokádu, banánech, jogurtech, mořských rybách a plodech moře. Dobrý stav našich kostí ovlivňuje také vitamin D, C a K a dále mangan a fosfor.

Mnohé z těchto minerálů nám v nedostatečně vyvážené stravě velmi často chybí, případně je přijímáme pouze v omezeném množství, což se mimo jiné může projevit i na stavu našeho pohybového aparátu. Pokud chcete zajistit svým kostem adekvátní výživu a dopřát jim vše, co potřebují, můžete využít kvalitní doplňky stravy s obsahem vápníku a hořčíku v optimálním poměru, obohacené o vitaminy D a B6. Komplex je vhodný pro lepší vstřebatelnost látek důležitých k udržení zdravých kostí a svalů a podpoře normálních funkcí imunitního systému. Tyto přípravky jsou volně k dostání v lékárnách či na e-shopech.

Příznivý vliv vápníku a vitaminu D na kosti dospívajících dívek
25.01.2011

Příznivý vliv vápníku a vitaminu D na kosti dospívajících dívek

Doplňky vápníku a vitaminu D mohou podporovat zdraví kostí dívek procházejících pubertou a potenciálně snížit riziko osteoporózy v jejich pozdějším věku.

Přečtěte si více
Zobrazení: 71
Antioxidanty a cvičení mohou posílit kosti u starších žen
13.07.2009

Antioxidanty a cvičení mohou posílit kosti u starších žen

Kombinace suplementace antioxidanty a cvičení může chránit proti ztrátě kostní hmoty u žen po menopauze.

Přečtěte si více
Zobrazení: 70
Multivitaminy a minerály pomáhají mozkové činnosti dětí
11.11.2008

Multivitaminy a minerály pomáhají mozkové činnosti dětí

Denní podávání multivitaminů a minerálních látek může zlepšovat mozkové funkce dětí. To napovídají výsledky nové studie, provedené britskými a australskými vědci. Bylo zjištěno, že dvanáct týdnů podávání vitaminů a minerálů dětem zvýšilo podle výsledků publikovaných v British Journal of Nutrition jejich skóre pozornosti.

Přečtěte si více
Zobrazení: 194