Jídelníček při Crohnově chorobě

Jídelníček při Crohnově chorobě

Publikováno: 21.09.2018

Zobrazení: 34006

Crohnova choroba je chronické zánětlivé onemocnění zažívacího traktu, které se nejčastěji vyskytuje v části spoje tenkého a tlustého střeva. Protože nemoc může postihnout jakoukoli část trávicího traktu, jsou příznaky související s Crohnovou chorobou značně různorodé. To komplikuje její správnou diagnostiku a také ovlivňuje léčbu. Jaký jídelníček zvolit, aby byl podporující nikoli zatěžující?

Jak poznat, že se jedná o Crohnovu chorobu
Crohnova choroba bývá svými příznaky velmi snadno zaměnitelná s dalšími onemocněními trávicího traktu (například syndrom dráždivého tračníku či ulcerózní kolitidě), proto je k jejímu správnému diagnostikování potřeba sady lékařských vyšetření. Mezi nejvýraznější projevy patří únava, velké bolesti břicha, průjmy doprovázené zvýšenou teplotou, bolesti v oblasti konečníku a pokud dojde k neprůchodnosti střeva objevuje se i zvracení. Spolu s těmito příznaky se mohou objevit i zdánlivě nesouvisející problémy jako jsou bolest kloubů, chudokrevnost či záněty očí.

Jídelníček
Základem léčby Crohnovy choroby je aplikace léků potlačující zánět, případně biologická léčba. Spolu s léčbou je však důležité dbát i na dostatečnou výživu, neboť díky častým průjmům se živiny nestačí skrze střevní stěnu vstřebat do těla v potřebném množství, což tělo (i imunitu) nadále oslabuje. Dieta je v případě Crohnovy choroby velmi individuální záležitostí a liší se i podle toho, zda je pacient v akutní zánětlivé fázi či v období klidu. Toleranci potravin musí pacient opatrně zkoušet a poté vyhodnocovat, co je pro něj vyživující, a co naopak jeho stav komplikuje.

Obecně lze říci, že základem stravy by měly být proteiny, což může být i problémem, protože maso se při této chorobě tráví obtížně. Vhodné jsou tedy mořské ryby a mořské plody. Dostatek proteinů lze zajistit i prostřednictvím vajec. Dobře snášenlivou potravinou bývá bílá rýže (její podíl však nesmí překročit proteinovou/bílkovinou část) a ovesná kaše, která navíc obsahuje vlákninu. Z ovoce jsou vhodné banány, žlutý meloun, papája či avokádo, které dodají vitamíny i stopové prvky. Velmi zapeklitá je otázka zeleniny, která střevní stěny povětšinou dráždí. Zařadit nicméně lze rozmixované zeleninové či luštěninové kaše, avšak v menším množství a snášenlivost je třeba předem otestovat.

Spolu s Crohnovou chorobou se často objeví i laktózová intolerance, proto by lidé s Crohnem měli mléko nahradit jinými nápoji, například mandlovým, rýžovým či ovesným.

Velký vliv na prevenci proti bolestivým akutním zánětům a zhoršování stavu má také kouření, proto by se mu měli lidé s tímto onemocněním vyhýbat.

Podpořte zdravá střeva
Správně fungující střeva jsou základem kvalitní obranyschopnosti našeho těla. Důležité je, aby byla zajištěna nejen vyváženost střevní mikroflóry, ale také pružnost a pevnost střevních stěn. To zamezí tomu, aby se do krve skrze povolené spoje dostávaly látky tělu škodlivé a způsobovaly v něm zánětlivé procesy. Správné osídlení střevní sliznice můžete podpořit i vhodnými potravinovými doplňky. V případě diagnostikované Crohnovy choroby je však jejich užívání nutné vždy konzultovat s lékařem.