Co jste o laktózové a histaminové intoleranci nevěděli
Publikováno: 22.07.2021
Zobrazení: 1683
Ačkoliv laktózová intolerance je poměrně známé a diskutované onemocnění, v případě histaminové intolerance veřejnost příliš informovaná není. Vzhledem k tomu, že nesnášenlivost histaminu způsobuje celou řadu zdravotních obtíží, pojďme si nesnášenlivost laktózy a histaminu blíže představit.
Laktózová intolerance
Nesnášenlivost mléčného cukru se může projevit
v každém věku. Jde o velmi rozšířené onemocnění, kterým trpí cca 20 % evropské populace.
Nesnášenlivost laktózy je způsobena chybějícím enzymem,
laktázou, štěpící mléčný cukr ve střevech. Mléčný cukr, který je obsažený v mléčných produktech není ve střevech rozštěpen a následně v nich kvasí, což způsobuje nepříjemné obtíže jako jsou křeče a bolesti v oblasti břicha, plynatost, nadýmání a průjem. Projevy
intolerance laktózy závisí především na tom, kolik laktózy potravou přijmeme a jak je organismus schopen laktózu vstřebat.
Dietní opatření
Při
intolerance laktózy je vhodné vyhnout se potravinám obsahujícím laktózu, hlavně mléčným výrobkům. Nejbohatšími zdroji laktózy je kravské a kozí mléko, sýry, jogurty, zmrzlina, máslo aj. Laktózu může obsahovat ale také chléb a pečivo, cereálie, cukrovinky, instantní pokrmy, průmyslově zpracované maso, ořechy aj. Ti, kteří
intolerancí laktózy trpí, jsou schopni malé množství mléčných produktů tolerovat. Je proto vhodné obohatit jídelníček doplňkem stravy
LACTOSOLV® obsahující enzym laktázu. Dávkování závisí na množství laktózy v konzumovaných potravinách a nápojích. Jedna tobolka
LACTOSOLV® odbourá cca 29 g laktózy (cca 0,5 litru mléka). Příjem potravin obsahujících laktózu je tedy možné usnadnit i přirozenou cestou.
Intolerance histaminu
Nepříjemné projevy svědění, rýmy a střevní obtíže mohou být projevy
nesnášenlivosti histaminu, která se projevuje podobně jako alergická reakce. Histamin je nezbytný pro řadu tělesných funkcí včetně fungování imunitního systému. V případě
histaminové intolerance organismus není schopen histamin štěpit, což se projevuje
nepříjemnými alergickými příznaky. Při nadbytku histaminu může docházet také k poruchám srdečního rytmu, kolísání krevního tlaku aj.
Histaminová intolerance bývá způsobena narušením schopnosti enzymu
diaminoxidázy (DAO) histamin štěpit. Enzym tak štěpí histamin velmi pomalu a jeho nadbytek v organismu je příčinou mnoha obtíží.
Dietní opatření
Histamin produkuje sám organismus, ale přítomen je i v potravinách, a to zejména v těch
fermentovaných jako jsou zrající sýry, uzené maso, klobásy, marinované, konzervované a uzené ryby, čokoláda, kakao, zralé banány, kiwi, jahody, ananas, kysané zelí, rajčata, špenát, avokádo, ořechy, červená vína aj. Tyto potraviny by tedy nemocní měli ve stravě eliminovat. Doplněk stravy
DAOSIN® doplňuje
enzym DAO a napomáhá tak při metabolismu histaminu přijatého ve stravě.
DAOSIN® obsahuje bezhistaminový extrakt bílkoviny živočišného původu, bohatý na přírodní
DiAminoOxidázu. DAOSIN® zvyšuje hladinu enzymu DAO ve střevě, a tím napomáhá přirozenému odbourávání histaminu prostřednictvím přirozené aktivity enzymu DAO a díky tomu se může histamin přijatý stravou v zažívacím traktu dostatečně rozložit.