Co jste o laktózové a histaminové intoleranci nevěděli

Co jste o laktózové a histaminové intoleranci nevěděli

Publikováno: 22.07.2021

Zobrazení: 282

Ačkoliv laktózová intolerance je poměrně známé a diskutované onemocnění, v případě histaminové intolerance veřejnost příliš informovaná není. Vzhledem k tomu, že nesnášenlivost histaminu způsobuje celou řadu zdravotních obtíží, pojďme si nesnášenlivost laktózy a histaminu blíže představit.

Laktózová intolerance

Nesnášenlivost mléčného cukru se může projevit v každém věku. Jde o velmi rozšířené onemocnění, kterým trpí cca 20 % evropské populace. Nesnášenlivost laktózy je způsobena chybějícím enzymem, laktázou, štěpící mléčný cukr ve střevech. Mléčný cukr, který je obsažený v mléčných produktech není ve střevech rozštěpen a následně v nich kvasí, což způsobuje nepříjemné obtíže jako jsou křeče a bolesti v oblasti břicha, plynatost, nadýmání a průjem. Projevy intolerance laktózy závisí především na tom, kolik laktózy potravou přijmeme a jak je organismus schopen laktózu vstřebat.
 

Dietní opatření

Při intolerance laktózy je vhodné vyhnout se potravinám obsahujícím laktózu, hlavně mléčným výrobkům. Nejbohatšími zdroji laktózy je kravské a kozí mléko, sýry, jogurty, zmrzlina, máslo aj. Laktózu může obsahovat ale také chléb a pečivo, cereálie, cukrovinky, instantní pokrmy, průmyslově zpracované maso, ořechy aj. Ti, kteří intolerancí laktózy trpí, jsou schopni malé množství mléčných produktů tolerovat. Je proto vhodné obohatit jídelníček doplňkem stravy LACTOSOLV® obsahující enzym laktázu. Dávkování závisí na množství laktózy v konzumovaných potravinách a nápojích. Jedna tobolka LACTOSOLV® odbourá cca 29 g laktózy (cca 0,5 litru mléka). Příjem potravin obsahujících laktózu je tedy možné usnadnit i přirozenou cestou.
 

Intolerance histaminu

Nepříjemné projevy svědění, rýmy a střevní obtíže mohou být projevy nesnášenlivosti histaminu, která se projevuje podobně jako alergická reakce. Histamin je nezbytný pro řadu tělesných funkcí včetně fungování imunitního systému. V případě histaminové intolerance organismus není schopen histamin štěpit, což se projevuje nepříjemnými alergickými příznaky. Při nadbytku histaminu může docházet také k poruchám srdečního rytmu, kolísání krevního tlaku aj. Histaminová intolerance bývá způsobena narušením schopnosti enzymu diaminoxidázy (DAO) histamin štěpit. Enzym tak štěpí histamin velmi pomalu a jeho nadbytek v organismu je příčinou mnoha obtíží.
 

Dietní opatření

Histamin produkuje sám organismus, ale přítomen je i v potravinách, a to zejména v těch fermentovaných jako jsou zrající sýry, uzené maso, klobásy, marinované, konzervované a uzené ryby, čokoláda, kakao, zralé banány, kiwi, jahody, ananas, kysané zelí, rajčata, špenát, avokádo, ořechy, červená vína aj. Tyto potraviny by tedy nemocní měli ve stravě eliminovat. Doplněk stravy DAOSIN® doplňuje enzym DAO a napomáhá tak při metabolismu histaminu přijatého ve stravě. DAOSIN® obsahuje bezhistaminový extrakt bílkoviny živočišného původu, bohatý na přírodní DiAminoOxidázu. DAOSIN® zvyšuje hladinu enzymu DAO ve střevě, a tím napomáhá přirozenému odbourávání histaminu prostřednictvím přirozené aktivity enzymu DAO a díky tomu se může histamin přijatý stravou v zažívacím traktu dostatečně rozložit.